Τετάρτη 26 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Οι «φιέστες» και η οργή!

Ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού (πλάτη) μπροστά στο πλήθος των συμβασιούχων

Eurokinissi

Ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού (πλάτη) μπροστά στο πλήθος των συμβασιούχων
Μόνο «λάδι» στη «φωτιά» της οργής προκάλεσε η χτεσινή κυβερνητική «φιέστα» στην Ακρόπολη, με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, με αφορμή την ολοκλήρωση μεγάλου μέρους των αναστηλωτικών έργων.

Πλήθος συμβασιούχων εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού συγκεντρώθηκαν από τις 7 το πρωί στην είσοδο του Ιερού Βράχου, με πανό και συνθήματα, αποφασισμένοι να αναδείξουν το πραγματικό πρόβλημα της συνεχιζόμενης εργασιακής και πολιτικής ομηρίας και της συνεχόμενης απαξίωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, πίσω από τα έργα, που πραγματοποιούνται εδώ και 35 χρόνια στην Ακρόπολη πάνω στις πλάτες κακοπληρωμένων και «αναλώσιμων» εργατοτεχνιτών και επιστημόνων πολλών ειδικοτήτων.

Εξαγριωμένοι οι συμβασιούχοι από τη συνεχή, δικομματική, κοροϊδία και με το φάσμα της ανεργίας ορθάνοιχτο μπροστά τους, «υποδέχτηκαν» με συνθήματα τον Κ. Παπούλια και τη συνοδεία του, απαιτώντας άρση του 24μηνου (σ.σ. πέραν του οποίου απολύονται χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης στην Αρχαιολογική Υπηρεσία), μόνιμη και σταθερή δουλειά και με το γνώριμο πανό να «φωνάζει»: «Τα έργα εγκαινιάζονται, οι εργαζόμενοι απολύονται»!

Εχοντας αποκλείσει τα ταμεία και αφήνοντας τους επισκέπτες να μπαίνουν χωρίς εισιτήριο στον αρχαιολογικό χώρο, οι συμβασιούχοι «έσπασαν» τις προσπάθειες της Αστυνομίας να παρεμποδίσει την είσοδό τους στην Ακρόπολη και ακολούθησαν το προεδρικό κλιμάκιο συνεχίζοντας τη διαμαρτυρία τους σ' όλη τη διάρκεια της επίσκεψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, περίμενε τον Πρόεδρο πάνω στον Ιερό Βράχο ...χωρίς να περάσει μπροστά από τους συγκεντρωμένους, γεγονός που σημαίνει ότι ανέβηκε από άλλη είσοδο...

Σε μια προσπάθεια να «κατευνάσει» τα «πνεύματα», ο υπουργός πλησίασε τους εργαζόμενους, χωρίς όμως να πει τίποτα ουσιαστικό για τα άμεσα ζητήματα. Αρκέστηκε να υποσχεθεί ότι το πρόβλημα της πληρωμής των δεδουλευμένων στους συμβασιούχους που εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα θα «λυθεί» μέσω τροπολογίας που προωθεί. Ωστόσο, πρόκειται για τροπολογία «καρμπόν» με την τροπολογία του πρώην υπουργού Πολιτισμού, Α. Σαμαρά, και ουσιαστικά διατηρεί τους εργαζόμενους μέχρι και τις 31/10/2010, οπότε απολύονται! Την ίδια μέρα απολύονται και όσοι είχαν ενταχθεί στην τροπολογία Σαμαρά. Τίποτα δεν είπε και για τη νέα «σαλαμοποίηση» των συμβασιούχων μέσω της μερικής άρσης του 24μηνου. Ταυτόχρονα, στον «αέρα» βρίσκονται και 194 φύλακες και 38 αρχαιολόγοι επιτυχόντες μέσω ΑΣΕΠ, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να προσληφθούν ...λόγω του νόμου για το «πάγωμα» των προσλήψεων στο Δημόσιο. Ωστόσο, το ΥΠΠΟ-Τ προσλαμβάνει αυτή τη στιγμή χιλιάδες συμβασιούχους για να καλύψει τις ανάγκες του, διευρύνοντας και βαθαίνοντας την εργασιακή ομηρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο συμβασιούχοι κατάφεραν και πλησίασαν τον Κ. Παπούλια και του είπαν ότι αυτοί είναι οι ...«περίφημοι» «καταληψίες» της Ακρόπολης. Εκείνος τους ζήτησε ...υπόμνημα με τα αιτήματά τους...

Τα έργα

Αποκαταστάθηκε η βόρεια πλευρά του Παρθενώνα, η οποία είχε καταρρεύσει από την έκρηξη του 1687 και είχε αναστηλωθεί προβληματικά στις αρχές του 20ού αι. από τον Ν. Μπαλάνο. Απομακρύνθηκαν οι οξειδωμένες ενισχύσεις, αποκαταστάθηκαν τα θραυσμένα αρχιτεκτονικά μέλη, με τη χρήση νέου μαρμάρου, και τα αρχιτεκτονικά μέλη αναστηλώθηκαν στις αυθεντικές τους θέσεις.

Αποκαταστάθηκαν οι οροφές του κεντρικού κτιρίου των Προπυλαίων. Εγινε επέμβαση στις οροφές της ανατολικής στοάς και της δυτικής αίθουσας, που είχαν καταρρεύσει τον 17ο αι. και είχαν αναστηλωθεί στις αρχές του 20ού αι. από τον Ν. Μπαλάνο. Η συστηματική διερεύνηση και η ταύτιση διάσπαρτου υλικού, προερχόμενου, κυρίως, από τις φατνωματικές οροφές του μνημείου, επέτρεψαν την αναστήλωσή του σε επιφάνεια διπλάσια, σχεδόν, από αυτή που είχε αναστηλώσει ο Ν. Μπαλάνος.

Συνολικά αναστηλώθηκαν 1.094 αρχιτεκτονικά μέλη, με συνολικό βάρος 2.675 τόνων, 686 λίθοι δημιουργήθηκαν από θραύσματα, 1.129 αρχιτεκτονικά μέλη συντηρήθηκαν, 530 κυβικά μαρμάρου χρησιμοποιήθηκαν για να συμπληρωθεί η εικόνα της Ακρόπολης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ