Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Πούσκιν στην εκπομπή «Ποιητική Αδεία» |
Πρόκειται για την πάλη των Επτανήσων ενάντια στον αγγλικό ζυγό (1809-1864, οπότε ενώθηκε με την Ελλάδα στις 21 Μάη) και για τον αντιδικτατορικό αγώνα, που θα μπορούσε να ήταν η κάθε δικτατορία, που έζησε ο τόπος τον 20ό αιώνα, φέρνοντας, όμως, έντονα τα σημάδια των χρόνων 1967-74, στα οποία γράφτηκε κιόλας. Το βιβλίο, που βρίσκεται στο επίκεντρο της εκπομπής έχει τον τίτλο τριών έργων: «Οι Ριζοσπάστες», «Η δίκη των νεκρών» και «Η μπιοντινέττα». Τα δύο πρώτα είναι του Κώστα Κριτσίνη, που πρόσφατα «έφυγε» από κοντά μας, και το τρίτο του Πολ Μιλιέ, μεταφρασμένο από τον Κώστα Κριτσίνη. Η έκδοση είναι του Συλλόγου Φαρακλάδων η «Εύγερος» Κεφαλονιάς και περιλαμβάνει όχι μόνο τα έργα, αλλά σ' ό,τι αφορά τους «Ριζοσπάστες» και κριτικές από την πρώτη παράσταση (το 1978), αλληλογραφίες με τον συγγραφέα, σχόλια ανθρώπων της τέχνης, καθώς και ένα σύντομο ιστορικό της δράσης και των περγαμηνών του «Εύγερος» με αρκετές αναμνηστικές φωτογραφίες. Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει η Αννεκε Ιωαννάτου.
Στον Αλέξανδρο Πούσκιν θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης την Κυριακή 11-1 στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».
Ωραίος στη μορφή, ευαίσθητος στην καρδιά, γενναίος και λαμπρός στη σκέψη, ο Αλέξανδρος Πούσκιν επηρεασμένος αρχικά από ιδεαλιστικά μοτίβα και συναπαντώμενος στη συνέχεια με το ρεαλισμό στα έργα του «Ευγένιος Ονέγκιν» και «Μπόρις Γκουντούνοφ» έφερε τη ρώσικη γλώσσα στο προσκήνιο της παγκόσμιας λογοτεχνίας χαρίζοντας στην παγκόσμια λογοτεχνία αξεπέραστες σελίδες, ενώ, όπως είπε ο Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι που μελοποίησε έργα του, «η γλώσσα του Πούσκιν είναι από μόνη της μουσική».
Γεννημένος στη Μόσχα, στις 26 Μάη/6 Ιούνη 1799, o Πούσκιν δημοσίευσε το πρώτο ποίημά του στην ηλικία των δεκαπέντε ετών. Ωσπου να ολοκληρώσει τις σπουδές του, η ρωσική λογοτεχνική σκηνή είχε αναγνωρίσει το ταλέντο του ευρέως. Το 1820 δημοσίευσε το πρώτο μεγάλης έκτασης ποίημα «Ο Ρουσλάνος και η Λιουντμίλα».
Το 1817 με την αποφοίτησή του διορίστηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, υφιστάμενος του Καποδίστρια, και σχεδόν αμέσως γίνεται μέλος του μυστικού φιλολογικού κύκλου «Αζαρμάς». Συνάμα εμπλέκεται στις φιλελεύθερες κινήσεις της προοδευτικής αριστοκρατίας, και το ποίημά του «Ωδή στην Ελευθερία», το οποίο κυκλοφορούσε από χέρι σε χέρι, τον καθιστά κύριο εκφραστή των φιλελεύθερων ιδεών, που καταλήγουν στην εξέγερση των Δεκεμβριστών.
Το τσαρικό καθεστώς τον καταδικάζει σε εξορία. Το 1820 έγινε μέλος της Φιλικής Eταιρείας, ενώ εμπνεύστηκε από την ελληνική επανάσταση.
Το 1826 επιστρέφει στη Μόσχα και το 1831 παντρεύεται την Ναταλία Γκοντσάροβα. Στα τέλη του 1836 λαμβάνει μια ανώνυμη επιστολή που του απονέμει το «Δίπλωμα του απατημένου συζύγου». Ο Πούσκιν κάλεσε σε μονομαχία τον Γάλλο Νταντές στις 8 Φλεβάρη 1837 όπου και τραυματίστηκε θανάσιμα.
«Εφυγε» δύο μέρες αργότερα, στρέφοντας το θαμπό πια βλέμμα του στη βιβλιοθήκη του και ψιθυρίζοντας προς τα βιβλία του «Αντίο αγαπημένοι φίλοι».