Παρασκευή 21 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Με το ΜΑΣ για ένα οργανωμένο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές που στήριξαν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, στις προχτεσινές εκλογές, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία ενός οργανωμένου φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Μέσα απ' τις Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, με μαζική και δυναμική δράση είναι δυνατόν ν' αλλάξει, στην πράξη, ο συσχετισμός σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και να σταματήσει, πια, ο εκφυλισμός.

Στις φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, παρά την άγρια επίθεση στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, το «ρεύμα» της αποχής συνεχίστηκε. Δεν πρόκειται για ξαφνική επιλογή, αλλά για αποτέλεσμα μιας κυρίαρχης επιλογής που σπρώχνει τους νέους μακριά απ' τις συλλογικές διαδικασίες. Είναι το «απολιτίκ», το «δεν ασχολούμαι» που βολεύει το αστικό πολιτικό σύστημα και καταγράφεται, τελικά, στις δυνάμεις που στηρίζουν το αστικό σύστημα, ανεξάρτητα από ποια αφετηρία ξεκινούν όσοι απέχουν. Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί φοιτητές και σπουδαστές που δε συμμετείχαν στις εκλογές γιατί νιώθουν, δικαιολογημένα, απέχθεια για τον εκφυλισμό που κυριαρχεί εδώ και χρόνια στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Για το σύστημα και αυτοί καταγράφονται στους «απολιτίκ».

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σήμερα, μια μέρα μετά τις εκλογές, έδωσε δυναμικό «παρών» στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που πλημμύρισε την Αθήνα. Με αυτόν τον τρόπο έδειξε ότι δε σταματά να βαδίζει ενάντια στη μοιρολατρία, έδειξε ότι οι αγώνες συνεχίζονται και πως η συμπόρευση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι η μοναδική λύση απέναντι στην επίθεση της πλουτοκρατίας. Οι μάχες για την Παιδεία και τα δικαιώματα των φοιτητών συμβαδίζουν με τους αγώνες των εργαζομένων, μόνο έτσι μπορεί να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση, τους συνεργάτες και τους υποστηρικτές της.

Πανηγύρια και αποπροσανατολισμός


Μετά και από τις φετινές φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές, τα ερωτήματα που τίθενται είναι συγκεκριμένα: Θα συνεχίσουν οι σύλλογοι και τα ΔΣ να είναι ανενεργά και εκφυλισμένα με τους ΔΑΠίτες και ΠΑΣΠίτες σε ρόλο μάνατζερ; Για πόσο ακόμα το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα θα «λειτουργεί» χωρίς δομές και διαδικασίες;

Σε αυτά τα ερωτήματα η ΔΑΠ «απάντησε» με τα πανηγύρια της, μαζί με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, αφού είχε επιδοθεί σ' ένα όργιο εκφυλισμού μαζί με την ΠΑΣΠ. Μάλιστα, μετά απ' όλα αυτά, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ «κάλεσε» «το σύνολο των παρατάξεων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εκδώσουμε από κοινού αποτελέσματα», χωρίς ίχνος ντροπής. Πρόκειται για ένα «κάλεσμα» απ' τη ΔΑΠ των λευκών που απαιτεί να μετριούνται υπέρ της, απ' τη ΔΑΠ που, φέτος, αλώνισε, σε όλη την Ελλάδα, παραβιάζοντας τις διαδικασίες. Απ' την «άλλη» πλευρά», ο Κώστας Πανταζής, γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στην άνοδο της ΠΑΣΠ και μίλησε για μήνυμα επιβράβευσης «της συνεπούς πορείας» της παράταξης. Πρόκειται για την κυβερνητική παράταξη, που, στην ουσία στηρίζει τα μέτρα, και αποτέλεσε και αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος του εκφυλισμού και της διάλυσης.

Η Νεολαία ΣΥΝ, συνεπής στο δρόμο του αποπροσανατολισμού, συμπέρανε ότι ...«δεν ήταν μια καλή μέρα για τις δυνάμεις του δικομματισμού» και υποστηρίζει πως υπάρχει «έλλειψη νομιμοποίησης της πολιτικής του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού στη νεολαία»! Αυτή η εκτίμηση στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στην «κρίση (...) στο εσωτερικό των δύο παρατάξεων»!

Στο μεταξύ, οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές εμφανίστηκαν απ' τα ΜΜΕ ως μήνυμα απαξίωσης «όλων των κομμάτων» και «όλων των παρατάξεων». Στο ίδιο τσουβάλι, δηλαδή, οι κυβερνητικές παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, το ίδιο και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών! Με αυτό τον τρόπο θέλουν να εγκλωβίσουν στη λογική του «τίποτα δε γίνεται» τη νεολαία και να νομιμοποιήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα.


Στο ίδιο πνεύμα συνεχίστηκε από τις εφημερίδες και το παραμύθι της «αδυναμίας» να εκδοθούν κοινά εκλογικά αποτελέσματα. Κι όμως, γνωρίζουν πολύ καλά ότι στις σχολές γίνονται εκλογές και αυτές αποτυπώνονται σε πρακτικά. «Ξέχασαν» - και πάλι - ότι μόνο η Πανσπουδαστική ΚΣ, κάθε χρόνο, δημοσιοποιεί όλα τα αποτελέσματα, χωρίς μαγειρέματα, χωρίς να έχει κριτήριο πού πάει καλά και πού όχι, όπως κάνουν οι υπόλοιπες παρατάξεις!

Και ο εκφυλισμός δεν έχει τελειωμό

Η καταμέτρηση ακολούθησε το δρόμο εκφυλισμού σε πάρα πολλές σχολές, όπου ξεπεράστηκε κάθε όριο. Τα σκισμένα παραβάν (ΑΣΟΕΕ), τις ...μονοπαραταξιακές εφορευτικές, τα κοινά ονόματα στα ψηφοδέλτια ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, τις περιπτώσεις όπου τα λευκά κατοχυρώνονταν στην πρώτη παράταξη (Κοινωνική Θεολογία Αθήνας), τις προσπάθειες να γίνουν εκλογές με μη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους (ΤΕΙ Πάτρας) και πολλά άλλα είχαν και συνέχεια:

Στη Νομική Αθήνας, από προχτές στις 7 το απόγευμα, μέχρι το χτες πρωί, είχε γίνει καταμέτρηση μόνο σε μία κάλπη! Στη συνέχεια οι υπόλοιπες δυνάμεις αποφάσισαν να σταματήσει η διαδικασία και να ξαναξεκινήσει η καταμέτρηση στις 10 το βράδυ! Υπενθυμίζουμε ότι η Πανσπουδαστική ΚΣ στη Νομική είχε κάνει πρόταση, προεκλογικά, να μετρηθούν ταυτόχρονα οι κάλπες σε κάθε έτος, ώστε να συμμετάσχουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές στην απεργία. Η ΔΑΠ και η ΕΑΑΚ διαφώνησαν και μάλιστα ένα απ' τα επιχειρήματα των «υπερεπαναστατών» της ΕΑΑΚ ήταν πως θα αποστεωνόταν η διαδικασία! Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;


Στην ΑΣΟΕΕ, στη διάρκεια της καταμέτρησης, έκλεισαν τα φώτα, κάηκαν οι ασφάλειες και εμφανίστηκε ένα άτομο γυμνό! Μέχρι τις 10.30 το πρωί στην ΑΣΟΕΕ μετρούσαν, ακόμα, την τρίτη κάλπη!

Στη Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Αθήνας η καταμέτρηση δεν είχε καν ξεκινήσει μέχρι χτες στις 9 το βράδυ, επειδή ΔΑΠ και ΠΑΣΠ καυγάδιζαν για δυο ψήφους!

Στην Ιατρική η καταμέτρηση για μόλις 1.400 ψήφους κράτησε πάνω από 5 ώρες!ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοι σήμερα στη μάχη για την ενίσχυση της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» (2018-05-16 00:00:00.0)
Δυναμικά για τις απαιτήσεις της επόμενης μέρας (2011-05-20 00:00:00.0)
Οι συσχετισμοί πρέπει και μπορούν να αλλάξουν (2011-05-19 00:00:00.0)
Να καταδικαστούν τα φαινόμενα εκφυλισμού (2011-05-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-05-14 00:00:00.0)
Τραμπουκισμοί και προβοκάτσιες... (2008-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org