«Οσο περισσότεροι στους αγώνες, τόσο λιγότεροι στις θυσίες», τόνισε ο κεντρικός ομιλητής Γιάννης Νοτάκης
Motion Team |
Εργάτες κάθε ηλικίας πλημμύρισαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης |
Από τα ξημερώματα οι απεργιακές φρουρές στήθηκαν στα εργοστάσια της βιομηχανικής περιοχής, όπως σε «Κατσέλη» και «Hellenic Catering» όπου οι εργαζόμενοι μπήκαν όλοι στην απεργία. Απεργιακές φρουρές στήθηκαν και σε μεγάλα εργοτάξια όπως σ' αυτά του ΜΕΤΡΟ και σε Νομαρχία, Εμπορικό Κέντρο στην Τσιμισκή κλπ. στο κέντρο της πόλης όπου η απεργία είχε 100% συμμετοχή. Περιφερειακά της πόλης τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία κυμάνθηκαν στο 85%.
Αποφασιστικά η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε και στο κατάστημα του «ΜΑΣΟΥΤΗ» στην Αγίας Σοφίας, στην εταιρεία πληροφορικής Ε-ΝΕΤ. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών πραγματοποίησε μαζική παρέμβαση με πανό και με μικροφωνική στο σχολικό συγκρότημα της ΙΚΤΙΝΟΥ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Το ραντεβού των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ που έκλεισαν τα καταστήματά τους ήταν καθορισμένο για τις 9.30 το πρωί έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ. Εκεί, κάτω από τα πανό της ΠΑΣΕΒΕ, διαδήλωσαν την απόφασή τους για αγώνα διαρκή και ανυποχώρητο, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα. Στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν στο χώρο της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ, στο Αγαλμα του Βενιζέλου.
Η πλατεία και ο δρόμος πλημμύρισαν από κόσμο, κόσμο της δουλειάς, της προκοπής, της δημιουργίας, που μπαίνει μαζικά στο δρόμο της ταξικής πάλης. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Σταύρος Μουμουλίδης από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Νοτάκης από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Κάλεσε σε αντίσταση στο μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλουν οι πλουτοκράτες και τα κόμματά τους, για δουλειά από τα σπάργανα έως τα σάβανα. Ξεκαθάρισε πως «πατριωτισμός είναι ο αγώνας για την ευημερία του λαού και όχι τα μέτρα της κυβέρνησης για τον εξανδραποδισμό του, την εξαθλίωσή του». «Οσο περισσότεροι στους αγώνες, τόσο λιγότεροι στις θυσίες», είπε και κάλεσε να μη χαθεί ούτε ώρα.
Ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους, που κατέληξε έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης.
Μέσα από τα πανό και τα συνθήματα, πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους οι εργαζόμενοι σε ΑΕΙ -ΤΕΙ, η Επιτροπή Αγώνα Μεταλλεργατών, οι εργαζόμενοι στο χρηματοπιστωτικό τομέα, στις τηλεπικοινωνίες, στο εμπόριο, στις κατασκευές, στην καθαριότητα, στα εργοστάσια, οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων. Και απαίτησαν «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», κάλεσαν σε «ξεσηκωμό για να μην πτωχεύσει ο λαός».