Πέμπτη 20 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Προσπάθειες εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας

Ολοκληρώθηκε η τετραήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης, Σεργκέι Ιβανόφ, κατά την οποία προωθήθηκαν σειρά πρωτοβουλιών συνεργασίας Ρωσίας - ΗΠΑ στους τομείς κοινής εξερεύνησης του Διαστήματος, της κατασκευής μεγάλων μεταγωγικών αεροσκαφών, των νέων τεχνολογιών. Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποσχέθηκε καλυτέρευση του επενδυτικού κλίματος στη Ρωσία για τους Αμερικανούς επενδυτές.

Ο Σ. Ιβανόφ κάλεσε τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες να ενώσουν το τεχνολογικό κι οικονομικό δυναμικό τους με αυτό της Ρωσίας για την υλοποίηση κοινών σχεδίων για την εξερεύνηση της Σελήνης, του Αρη και των άλλων πλανητών του ηλιακού συστήματος.

Οπως υπογράμμισε ο Ρώσος κυβερνητικός αξιωματούχος, πολύ σύντομα η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν να λύσουν το ζήτημα για το κοινό σχέδιο κατασκευής νέων κινητήρων για τα διαστημόπλοια που θα λειτουργούν με πυρηνικό καύσιμο. Η απόφαση αυτού του ζητήματος μπορεί να παρθεί τον Ιούνη στην προσεχή επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Ντ. Μεντβέντεφ στις ΗΠΑ.

Ο Σ. Ιβανόφ διατύπωσε το ζήτημα επανεκκίνησης των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων στη σημερινή φάση. Σύμφωνα με τα λόγια του, παρά τη σπουδαιότητα των ζητημάτων ασφάλειας «που ενώνουν και θα ενώνουν» τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, «μέχρι ότου το επίπεδο της εμπορικής συνεργασίας κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους, θα είναι δύσκολο να βασιστούμε στην αλληλοδιείσδυση των τεχνολογιών, των αγορών». «Εάν οι πραγματικές επιχειρηματικές αξίες μας ενώσουν, τότε και τα ζητήματα της ασφάλειας θα εξετάζονται εντελώς διαφορετικά», σημείωσε ο Ιβανόφ.

Εκτός από τα διαστημικά σχέδια, ο Σ. Ιβανόφ πρότεινε στην αμερικανική πλευρά να ξεκινήσουν κοινές εργασίες για την κατασκευή βαρέων μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου AN-124 «Ρουσλάν». Κατά τη γνώμη του, το αεροπλάνο αυτό θα μπορούσαν να το αγοράζουν και ρωσικές και αμερικανικές εταιρείες.

Ο Σ. Ιβανόφ υπογράμμισε πως για την προσέλκυση αμερικάνικων επενδύσεων η Μόσχα σκοπεύει να εξαλείψει τα εμπόδια για τον ερχομό των σημαντικότερων εταιρειών των ΗΠΑ στη ρωσική αγορά και κάλεσε τους Αμερικανούς επιχειρηματίες πιο τολμηρά να κατευθύνονται προς τη Ρωσία. Ζήτησε, ταυτόχρονα, να ακυρώσουν οι ΗΠΑ κάθε νομοθετικό εμπόδιο στη διείσδυση του ρωσικού κεφαλαίου στις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, Ρωσία και ΗΠΑ θα αναπτύξουν εμπορικές σχέσεις στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας και θα επιτρέψουν στους φορείς των δύο χωρών να αποκτήσουν πρόσβαση σε τεχνολογίες κατασκευής αντιδραστήρων και σε τεχνολογίες πυρηνικού καυσίμου, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του πυρηνικού επιστημονικού κέντρο «Κουρτσάτοφ», Αντρέι Γκαγκαρίνσκι. Ο ίδιος σημείωσε πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία και για τις δύο πλευρές.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ