Πέμπτη 13 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στρατηγικές συμφωνίες με τη Ρωσία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με ενεργειακές συμφωνίες στρατηγικής συμφωνίας, επισφραγίστηκε η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στην Αγκυρα, αναβαθμίζοντας σημαντικά τη συνεργασία Ρωσίας - Τουρκίας. Η ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών τονίστηκε ιδιαίτερα από το Ρώσο Πρόεδρο, που επεσήμανε ότι οι σχέσεις Μόσχας - Αγκυρας έχουν αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια, και χθες υπέγραψαν συνολικά 17 συμφωνίες σχετικά με την ενέργεια, την ασφάλεια, τις μεταφορές, καθώς και την κατάργηση της βίζας στους ταξιδιώτες των δύο χωρών. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ από την πλευρά του σημείωσε ότι Ρωσία και Τουρκία προτίθενται να «τριπλασιάσουν τις συναλλαγές τους φτάνοντας τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια».

Στις δύο κυριότερες ενεργειακές συμφωνίες που υπογράφηκαν χτες μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας είναι η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, κόστους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έργο το οποίο θα αναλάβει η ρωσική εταιρεία «Atomstroiexport». Παράλληλα, κατά την επίσκεψη Μεντβέντεφ υπεγράφη και το σχέδιο κατασκευής αγωγών, που θα μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο από τη Μαύρη Θάλασσα στην Σαμψούντα, από όπου στη συνέχεια θα περνά στον ενεργειακό σταθμό του Τζεϊχάν και θα διοχετεύεται στην Ευρώπη.

Ρωσία και Τουρκία ήδη έχουν σημαντικές συμφωνίες στον τομέα του φυσικού αερίου, οι οποίες πλέον επεκτείνονται στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης της Αγκυρας να αναδειχθεί σε ρυθμιστικό παίκτη όσον αφορά την ενέργεια, με την Τουρκία να «αναβαθμίζεται πλέον στον ενεργειακό χάρτη», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  • Επικυρώθηκε χτες από τον Τούρκο πρόεδρο το πακέτο της πολυσυζητημένης «συνταγματικής μεταρρύθμισης» το οποίο και μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ