Πέμπτη 13 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Συστράτευση» για την επίθεση εναντίον των εργαζομένων

Σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού Συντηρητικών - Φιλελευθέρων Δημοκρατών με τη «συμπαιγνία» των Εργατικών

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

O Ντέιβιντ Κάμερον είναι τελικά ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά τη συμφωνία που κατέληξε το Συντηρητικό Κόμμα του οποίου ηγείται με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ, τρίτο κόμμα στις εκλογές της 6ης Μάη. Πρόκειται για την πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού στη Βρετανία από το 1945, της οποίας ο βασικός στόχος θα είναι η επιβολή αιματηρών περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες και λυσσαλεα επίθεση στις αποδοχές. Μέτρα που θα έχουν συντριπτικές συνέπειες για εκατομμύρια Βρετανούς εργαζομένους. Ο ηγέτης των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν, εκτός από την παραίτησή του από πρωθυπουργός παραιτήθηκε και από την ηγεσία του κόμματος.

Μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα στον Κάμερον αργά το βράδυ της Τρίτης, αυτός ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού, όπου ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Νικ Κλεγκ παίρνει την αντιπροεδρία. Συνολικά, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα λάβουν πέντε υπουργεία, ενώ συνολικά 20 στελέχη του κόμματος θα βρεθούν σε θέσεις στην κυβέρνηση. Επίσης, ανακοινώθηκε από τους Τόρις ότι ο Τζορτζ Οσμπορν αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών, ο Ουίλιαμ Χέιγκ υπουργός Εξωτερικών - ήδη ανακοινώθηκε ότι την Παρασκευή μεταβαίνουν στην Ουάσιγκτον - ο Λίαμ Φοξ υπουργός Αμυνας, υπουργός Εσωτερικών η Τερέζα Μέι και υπουργός Δικαιοσύνης ο Κεν Κλαρκ.

Πρώτος στόχος της νέας κυβέρνησης ανακοινώθηκε ότι είναι η μείωση του τεράστιου ελλείμματος του προϋπολογισμού που αντιμετωπίζει η χώρα, περιλαμβανομένης και της περικοπής 6 δισεκατομμυρίων λιρών στις δημόσιες δαπάνες (δηλαδή βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα), ενώ έκτακτος προϋπολογισμός θα κατατεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο εντός 50 ημερών. ΝΑΤΟ και ΕΕ έσπευσαν να συγχαρούν το νέο Βρετανό πρωθυπουργό. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε αμέσως τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντέιβιντ Κάμερον, δηλώνοντάς του σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες «στην ειδική σχέση» που έχουν οι δύο χώρες και προσκάλεσε τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον μέσα στο καλοκαίρι. Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, από τη μεριά της, συνεχάρη τον Ντέιβιντ Κάμερον και αφού επίσης τον κάλεσε στο Βερολίνο, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις στενές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις για τα σημαντικά διεθνή ζητήματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ