Πέμπτη 13 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΕΠ
Πτώση 2,3% στο α' τρίμηνο

Αναιμική ενίσχυση 0,5% στην ευρωζώνη

Σε διαδικασία πτώσης συνεχίζει το παραγόμενο ΑΕΠ στη χώρα, σε αντίθεση με τις εξελίξεις τόσο στα κράτη της ευρωζώνης και συνολικά στην ΕΕ, όπου αρχίζουν να εμφανίζονται αναιμικοί βαθμοί ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), ο ρυθμός της πτώσης για το α' τρίμηνο του 2010 διαμορφώνεται σε 2,3%, γεγονός που η κυβέρνηση και η πλουτοκρατία σκοπεύουν να αξιοποιήσουν για την εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών πακέτων που έτσι κι αλλιώς έχουν συμφωνήσει με την Κομισιόν και το ΔΝΤ.

Υποχώρηση στο παραγόμενο ΑΕΠ της Ελλάδας πρωτοεμφανίστηκε στο α' τρίμηνο του 2009 και από τότε συνεχίζει σε πτωτικούς ρυθμούς για να κλείσει το 12μηνο του 2009 με πτώση 2%. Με βάση και τις νεότερες προβλέψεις για το 2010, η πτώση ενδέχεται να ξεπεράσει και το 3%, ενώ σύμφωνα με το ΔΝΤ αναιμική ενίσχυση 1,1% αναμένεται από το 2012. Η στατιστική υπηρεσία αποδίδει τους πτωτικούς ρυθμούς στη μείωση των επενδύσεων και της δημόσιας κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία - α' τρίμηνο 2010 - από την κοιναγορίτικη στατιστική υπηρεσία (Γιούροστατ) το ΑΕΠ στο «σκληρό πυρήνα» των 16 κρατών της ευρωζώνης εμφανίζει αναιμική ενίσχυση 0,5% και στην ΕΕ των «27» ρυθμό 0,3%. Οι καταγραφόμενοι ρυθμοί αύξησης διαμορφώνονται: Γερμανία 1,5%, Γαλλία 1,2%, Ιταλία 0,6%.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org