Πέμπτη 13 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Στα σκαριά νέες ανακατατάξεις

Εμφανίστηκε μεγαλομέτοχος (με 5,2%) στην Εθνική Τράπεζα

Κινητικότητα εμφανίζεται στο τελευταίο διάστημα γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά και τις κατευθύνσεις για «συνένωση δυνάμεων», που ανοιχτά υποδεικνύουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Ελλάδας. Ζητούμενο για το τραπεζικό κεφάλαιο είναι η ενδυνάμωση σε κεφαλαιακή επάρκεια, προκειμένου να μανουβράρουν επισφαλή δάνεια της πελατείας τους, τα οποία λόγω και της καπιταλιστικής κρίσης βλέπουν στη συνέχεια να αυξάνουν με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς. Για τη διευκόλυνση των τραπεζών, η κατάπτυστη συμφωνία κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και «τρόικας» προβλέπει να δοθούν απευθείας στις ντόπιες τράπεζες ποσά πάνω από 10 δισ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση του μετοχικού κεφαλαίου τους. Η διάρκεια της νέας διευκόλυνσης στις τράπεζες από το ΔΝΤ και τους άλλους της λυκοσυμμαχίας προβλέπεται από το μνημόνιο σε 7 χρόνια, γεγονός που βέβαια σημαίνει τουλάχιστον αντίστοιχη άμεση παραμονή και εποπτεία στο πρόγραμμα των σαρωτικών αντιλαϊκών πακέτων που έχουν συναποφασίσει.

Κινητικότητα καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα και γύρω από τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Με βάση και τα τελευταία στοιχεία, με ποσοστά πάνω από 5% εμφανίζεται η Bank of New York Mellon, που αύξησε τη συμμετοχή της στο 5,25% από 4,12%, δηλαδή πάνω από 1% στο συνολικό μετοχικό κεφάλαιο. Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι πρόκειται για «έμμεση συμμετοχή που αντιστοιχεί σε πιστοποιητικά που κατέχονται από εκατοντάδες θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές» και ότι αποτελεί αύξηση των θέσεων μέσω δικαιωμάτων που είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το ενδεχόμενο επανεξέτασης των επιχειρηματικών πλάνων της στην Εμπορική Τράπεζα σχεδιάζει η μητρική εταιρεία, γαλλική τράπεζα Credit Agricole. Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η διοίκηση του γαλλικού ομίλου προσανατολίζεται στον επανασχεδιασμό μετά την ανακοίνωση του «πακέτου οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα».

  • Την έξοδο των μετοχών του ΟΤΕ από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε χτες η διοίκηση. Στόχος, όπως οι ίδιοι σημειώνουν, είναι η «μείωση του λειτουργικού κόστους, της πολυπλοκότητας των οικονομικών αναφορών και η συγκέντρωση της διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο της Αθήνας».

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org