Κυριακή 16 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Σκακιστικό οδοιπορικό στην Κούβα

(5ο και τελευταίο μέρος)

Ολοκληρώνοντας την ενδιαφέρουσα συζήτηση για το κουβανικό σκάκι, ο ΟΜ και μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ Νίκος Σερετάκης και ο GM Σιλβίνο Γκαρσία, υπογράμμισαν ότι το κράτος της Κούβας φροντίζει, παράλληλα με τη σκακιστική βάση και τους κορυφαίους σκακιστές, για την ανάπτυξή τους για την επίτευξη υψηλών αγωνιστικών επιδόσεων μέσω του Εθνικού Ινστιτούτου Σπορ και Αναψυχής (INTER).

Το Ινστιτούτο Αθλητικής Ιατρικής τούς παρακολουθεί και παρέχει ιατρική κάλυψη στους ίδιους και τα μέλη της οικογένειάς τους. Τους εξασφαλίζει τη συμμετοχή σε διεθνή τουρνουά και τους στηρίζει με επαρκές οικονομικό βοήθημα, ενώ δίνει ευνοϊκές συνθήκες για ανώτατες σπουδές. Εννοείται ότι, από την άλλη πλευρά, οι κορυφαίοι σκακιστές αποδίδουν τα όποια χρηματικά έπαθλα από διεθνείς αγώνες.

Κεντρική ιδέα τόσο για την ανάπτυξη του σκακιού όσο και για την επίτευξη επιδόσεων, είναι η αρχή ότι όλη η πυραμίδα θα πρέπει να είναι ενεργή. Για να αναπτυχθούν G.M. πρέπει να είναι ενεργοί (και να υπάρχουν συνθήκες αντίστοιχες), οι Ι.Μ. για να βγουν Ι.Μ. πρέπει να παίζουν οι εθνικοί μετρ κ.ο.κ.

Το σκάκι υψηλών επιδόσεων λοιπόν δεν έχει τίποτα να κάνει με τον ελιτισμό και την εμπορευματοποίηση - υπογραμμίζει ο Ν. Σερετάκης - που γνωρίζουμε στην Ελλάδα και αλλού. Οι κορυφαίοι σκακιστές στην Κούβα απολαμβάνουν συνθήκες για την ανάπτυξη του ταλέντου τους, αλλά και υποχρεώσεις απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Δεν εξαρτάται η ζωή τους από τους χορηγούς, από ισοπαλίες και αποτελέσματα σκοπιμότητας. Η σκακιστική κορυφή της Κούβας στηρίζεται σε μια πλατιά και στέρεη βάση, στις υποδομές, το σχεδιασμό και την υπεροχή των ιδεών που εξασφαλίζει ο σοσιαλισμός.

Στην Κούβα ο αθλητισμός και το σκάκι δε θεωρούνται χόμπι και πολυτέλεια, όπως τα αντιμετωπίζουν στη χώρα μας η κυβέρνηση, αλλά και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΟ. Η επαναστατική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το σκάκι ως αναντικατάστατο όπλο στη μάχη για την πνευματική ανάπτυξη του λαού.

«Η ευθύνη της Κουβανικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας πρέπει να είναι μεγάλη, λοιπόν», σχολιάζω στο συνομιλητή μου που κοντοστέκεται και με κοιτάζει ερωτηματικά. «Στην ανάπτυξη του σκακιού», διευκρινίζω.

«Στην Κούβα το σκάκι είναι μέρος της πάλης των ιδεών και ως τέτοιο είναι ευθύνη συνολικά του κράτους», απαντά αφοπλιστικά ο Σιλβίνο Γκαρσία.

Στη σοσιαλιστική Κούβα μέρος της πάλης των ιδεών, στην Ελλάδα πεδίο της μάχης των «διοργανωτών». Κόσμοι διαφορετικοί, συστήματα αξιών και ιδεών ασύμβατα και αντίθετα. Πήραμε το δρόμο της επιστροφής με την υπόσχεση να δυναμώσει ακόμη περισσότερο και μέσα στο σκακιστικό κόσμο της χώρας μας, το κίνημα αλληλεγγύης με την Κούβα και το λαό της. Το αξίζουν και το οφείλουμε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ