Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάη 2010 - αριθ. φύλλου: 10671

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Η γυναίκα
στο
σοσιαλισμό

Η γυναικεία ανισοτιμία είναι κοινωνικό - ιστορικό φαινόμενο, σύμφυτο με την ταξική εκμετάλλευση και την ατομική - καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Δεν αποτελεί χαρακτηριστικό της ανθρώπινης κοινωνίας από τη γέννησή της, ούτε πρόκειται να τη συνοδεύει αιώνια. Οι ρίζες του γυναικείου ζητήματος βρίσκονται στις εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής. Αυτές οι σχέσεις παραγωγής έχουν με τη σειρά τους αντανάκλαση και στο εποικοδόμημα της κοινωνίας, διαμορφώνουν τις αντιλήψεις, τις απόψεις, τις προκαταλήψεις για τη θέση και το ρόλο της γυναίκας. Η εξάλειψη του γυναικείου ζητήματος προϋποθέτει την ανατροπή της υλικής βάσης που το γεννά. Προϋποθέτει την ανατροπή του καπιταλισμού, της τελευταίας εκμεταλλευτικής κοινωνίας στην Ιστορία της ανθρωπότητας και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι η κοινωνία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Αυτόν το δρόμο για την απελευθέρωση των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων από την εκμετάλλευση και τη διπλή καταπίεση, άνοιξε η Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, το 1917, στη Ρωσία.



... κι ερχόμαστε να πάρουμε τον κόσμο

Μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση συγκλόνισε όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση της ΚΝΕ στο Σπόρτιγκ, την περασμένη Κυριακή, μέρα ολοκλήρωσης του 10ου Συνεδρίου της Οργάνωσης.


ΣΕΛ.  4   -   5
ΜΟΥΣΙΚΗ
«Χελιδών ηδομένη... »

Μουσική και τραγούδια του Χρήστου Λεοντή για πέντε παραστάσεις κωμωδιών του Αριστοφάνη.


ΣΕΛ.  3
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Η νέα όψη της σελήνης, πιο υγρή, πιο ενδιαφέρουσα

ΣΕΛ.  7
ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Bαθύτερα τα αίτια της υποβάθμισης

Για τη σκοπιμότητα του συστήματος να κρατάει σε λαθεμένη πορεία τη Σωματική Αγωγή και τον Αθλητισμό, μιλάει στον «Ρ» ο καθηγητής των ΤΕΦΑΑ Δ. Χατζηχαριστός.


ΣΕΛ.  15
ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Το ξεπούλημα αρχίζει από τις καταπατημένες εκτάσεις

ΣΕΛ.  24

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ