Παρασκευή 7 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η «τρίλιζα» των εκλογών της Ρηνανίας - Βεστφαλίας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Oι τοπικές εκλογές της Κυριακής στο κρατίδιο της Ρηνανίας - Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου κρατίδιου της Γερμανίας, θεωρούνται «κρίσιμες» από τα διεθνή ΜΜΕ και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τα 17 εκατομμύρια των κατοίκων αποτελούν το 20% του εκλογικού σώματος της χώρας.

Ο λόγος που προβάλλουν είναι ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών και Ελεύθερων Δημοκρατών, CDU/CSU και FDP, μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Ανκελα Μέρκελ, που κλυδωνίζεται από σοβαρές τριβές, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί και από σκάνδαλα παράνομων χρηματοδοτήσεων. Πριν από πέντε χρόνια, η ήττα στις εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας είχε οδηγήσει τον τότε Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ σε ομοσπονδιακές εκλογές, τις οποίες έχασε από την Ανκελα Μέρκελ.

Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στη Ρηνανία - Βεστφαλία δείχνουν αμφίρροπο αποτέλεσμα μεταξύ του CDU και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ενώ μικρό - αλλά ανεπαρκές για σχηματισμό κυβέρνησης - προβάδισμα δείχνουν σε πιθανό σχηματισμό SPD και Πρασίνων έναντι του κυβερνητικού συνασπισμού CDU και FDP και μία ενδεχόμενη ήττα θα μπορούσε να κρίνει επίσης και την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, που είναι οριακή για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για το περιοδικό «Stern», το CDU συγκεντρώνει περίπου ένα 37% της εκλογικής προτίμησης και το FDP περίπου 7%. Στον αντίποδα, το SPD βρίσκεται στο 33% και οι Πράσινοι στο 12% - κάτι που σημαίνει ότι καμία από τις δύο πιθανές συνεργασίες δε φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετό ποσοστό για σχηματισμό κυβέρνησης.

Αναλυτές τονίζουν ότι η επικέντρωση στο «ελληνικό πρόβλημα» και η πολεμική εκ μέρους του κυβερνητικού συνασπισμού δεν έχει αποδώσει, καθώς ο γερμανικός λαός γνωρίζει ότι μέχρι στιγμής ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν προχωρά στις «δραστικές μεταρρυθμίσεις», όπως έχουν βαπτιστεί τα αντιλαϊκά μέτρα όσον αφορά το σύστημα υγείας, το φορολογικό και την ενεργειακή πολιτική, καθώς φοβάται το πολιτικό κόστος και την απώλεια του κρατιδίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ