Παρασκευή 7 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Συνεργασία με «παράθυρο» στην ανάδειξη θρησκευτικής ηγεσίας

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν, χτες, οι μεγάλες σιιτικές και, κατά κύριο λόγο, θρησκευτικές παρατάξεις του Ιράκ, δημιουργώντας νέα δεδομένα στο μετεκλογικό σκηνικό της χώρας. Οπως ανακοινώθηκε, το κόμμα «Κράτος Δικαίου» του απερχόμενου πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι και η αμιγώς θρησκευτική σιιτική «Εθνική Ιρακινή Συμμαχία» (από την οποία, ούτως ή άλλως, έχει αποσχιστεί το κόμμα του Μάλικι) συμφώνησαν να συνεργαστούν. Ακόμη και έτσι, βέβαια, δε συγκεντρώνουν τις απαραίτητες 163 έδρες που τους διασφαλίζουν την αυτοδυναμία. Αξίζει, βέβαια, να υπενθυμιστεί ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και διαδικασία επανακαταμέτρησης των ψήφων στη Βαγδάτη, η οποία μπορεί, τελικά, να οδηγήσει σε αλλαγή της κατανομής των εδρών και έτσι η νέα «συμμαχία» να εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Για «ιρανικό δάκτυλο» έκανε λόγο το φερόμενο ως επικρατούν κόμμα στις εκλογές της 7ης Μάρτη, το «αλ Ιρακίγια», του Ιγιάντ Αλάουι, ο οποίος είχε επιμείνει ιδιαιτέρως στην αναγκαιότητα κοσμικότητας. Εκπρόσωπος του Αλάουι υποστήριξε ότι η συμφωνία «συνεργασίας συμφωνήθηκε στην Τεχεράνη» και κατέστησε σαφές ότι το «Ιρακίγια» δεν πρόκειται να συνεργαστεί με ένα τέτοιο «σεχταριστικό θρησκευτικό σχήμα». Είναι προφανές, βέβαια, ότι το «αλ Ιρακίγια» απομακρύνεται από την εξουσία.

Αυτό που κατήγγειλε το «αλ Ιρακίγια» ως «εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη» είναι το γεγονός ότι οι δύο παρατάξεις, που συμφώνησαν να συνεργαστούν, συναίνεσαν να παραπέμπουν τις όποιες πολιτικές διαφωνίες προκύπτουν στο πλαίσιο της συνεργασίας τους στο ανώτατο συμβούλιο σιιτών ιεροδιδασκάλων, του οποίου προεδρεύει ο Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, θρησκευτικός ηγέτης των Ιρακινών σιιτών! Αν και εκπρόσωποι των δύο παρατάξεων διαβεβαίωναν ότι η συμφωνία αυτή αφορά μόνο στις δύο συνεργαζόμενες πλευρές και δε σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι επεκτείνεται στην όποια κυβέρνηση αναδειχθεί στη χώρα, δεν μπορεί κανείς να μη διαπιστώσει ένα ακόμη βήμα προς την εξουσία του σιιτικού ιερατείου του Ιράκ αλά Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ