Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΟ ΑΧΕΛΩΟΥ
Το μπλοκάρουν με άλλοθι δικαστικές αποφάσεις

Την ανησυχία του ΚΚΕ για την πορεία του εξέφρασε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Α. Σκυλλάκος

«Μετέωρο» παραμένει το έργο του Αχελώου, τη στιγμή που ο κάμπος της Θεσσαλίας διψάει...
«Μετέωρο» παραμένει το έργο του Αχελώου, τη στιγμή που ο κάμπος της Θεσσαλίας διψάει...
Την έντονη ανησυχία του ΚΚΕ, για την εξέλιξη του έργου της εκτροπής του Αχελώου, εξέφρασε προχτές στη Βουλή, κατά τη διάρκεια σχετικής Επερώτησης της ΝΔ, ο βουλευτής του Κόμματος Αντώνης Σκυλλάκος.

Αφορμή αποτέλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα, ο οποίος μνημόνευσε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θέτουν θέμα περιβαλλοντικών προβλημάτων. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Α. Σκυλλάκος «μας ανησυχεί το άλλοθι που επικαλείται η κυβέρνηση», τονίζοντας ότι αυτό «προϊδεάζει ώστε να πείτε ότι δε μας αφήνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο». Παράλληλα αναρωτήθηκε: «Γιατί στους Ολυμπιακούς Αγώνες ξεπεράστηκαν όλα τα σχετικά προβλήματα;».

Αναφερόμενος στην ουσία του προβλήματος και στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες δεκαετίες, επισήμανε ότι «η Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν ήθελε αύξηση των επιδοτήσεων για τις ποτιστικές δυναμικές καλλιέργειες» και σήμερα «φτάσαμε στο να αποθαρρύνονται οι δυναμικές καλλιέργειες». Συνολικά τόνισε πως «όσοι δε θέλουν ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας φυσικά και δε θέλουν την εκτροπή του Αχελώου». Τέλος, επισήμανε ότι «χρειάζονται μια σειρά έργα και δε φτάνουν τα 180 εκατομμύρια» που διατίθενται, τονίζοντας πως συνολικά «χρειάζεται άλλο μοντέλο αγροτικής οικονομίας κόντρα στην πολιτική της ΕΕ».

Σημειώνουμε ότι το έργο της εκτροπής του Αχελώου κινδυνεύει πλέον να παραπεμφθεί οριστικά στις ελληνικές καλένδες, ύστερα από το νέο μπλοκάρισμα όλων των έργων που αποφάσισε το ΣτΕ, ρίχνοντας νερό «στο μύλο» όσων το επιβουλεύονται, μέχρι να έρθουν οι απαντήσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στα ερωτήματα που του έχει θέσει και συγκεκριμένα αν είναι νόμιμη ή παράνομη η συνέχισή τους.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ αποφάσισε «την άμεση διακοπή όλων των εργασιών που διενεργούνται και αποσκοπούν αμέσως ή εμμέσως στην κατασκευή του έργου της εκτροπής, καθώς και την αποχή από κάθε υλική ενέργεια που κατατείνει στην ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων που συνδέονται με την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου». Επίσης «τη μη λειτουργία όσων εκ των έργων χρήσης και αξιοποίησης υδάτων έχουν ήδη ολοκληρωθεί». Το εντυπωσιακό είναι ότι με την απόφαση αυτή σταματά και το υδροηλεκτρικό έργο της ΔΕΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ