Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΡΟΖΛΙΝ ΜΠΟΣ
Τη νύχτα που χάθηκαν τα αστέρια

Τι μπορεί να πει κανείς; Οτι η πολύμηνη, επίπονη έρευνα και τεκμηρίωση στην οποία επιδόθηκε η σκηνοθέτις της ταινίας δεν συνιστούν υποχρεωτικά ένα καλό φιλμ; Γιατί ακριβώς γι' αυτήν την περίπτωση πρόκειται. Η ταινία αναφέρεται στο ιστορικό γεγονός της 16ης Ιουλίου 1942, τότε που η Γαλλική Αστυνομία, στις 4 τα ξημερώματα, με αιφνιδιαστικές εφόδους συνέλαβε πάνω από 13.000 Εβραίους, Γάλλους πολίτες, για να τους στείλει στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο μακάβριος αυτός κύκλος εξόντωσης για τους συλληφθέντες όλων των ηλικιών, θα περάσει από το Ολυμπιακό Χειμερινό Ποδηλατοδρόμιο, όπου για πέντε μερόνυχτα οι έγκλειστοι θα ζήσουν μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής κι όχι μόνο, προτού μεταφερθούν σε, γαλλικής διεύθυνσης, στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Λουαρέ, απ' όπου θα φορτωθούν στα τρένα για το Αουσβιτς και τους θαλάμους αερίων. Εφυγαν χωριστά. Αλλού οι άντρες, αλλού οι γυναίκες και μόνα τους τα σχεδόν πέντε χιλιάδες παιδιά, από τα οποία απειροελάχιστα επέστρεψαν μετά τον πόλεμο. Η ταινία, δυστυχώς, έχει το ύφος χολιγουντιανού «α λα γαλλικά» πονήματος, τυποποιημένου και ατσαλάκωτου και πλεόνασμα συγκινησιακής φόρτισης σε βάρος της εμβάθυνσης στις αιτίες που οδήγησαν στο απεχθές γεγονός.

Σε αντίθεση με το εξαίσιο «Mister Klein» του Τζόζεφ Λόουζι, που αναφέρεται στο ίδιο ιστορικό γεγονός, η οπτική γωνία στην ταινία της Μπος, διαμορφώνεται μέσα από το παιδικό βλέμμα που αντιμετωπίζει κάθε καινούργιο αφηγηματικό πεδίο με έκπληξη και παντελή αδυναμία κατανόησης του τι συμβαίνει και γιατί, όπως κι όλοι όσοι δηλώνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει η πολιτική ή τα κοινά. Ο κόσμος είχε διδαχθεί να έχει εμπιστοσύνη στη Γαλλία της μυθολογίας των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και η πλειοψηφία είχε καταπιεί το παραμύθι αμάσητο. Ο Χίτλερ δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος. Πίσω του βρίσκεται αλυσίδα ηθικών αυτουργών, οι κύριοι του ελεύθερου κόσμου, με μπροστάρηδες στη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή τον Συνταγματάρχη Πετέν, τον πρωθυπουργό Λαβάλ και την Πολιτοφυλακή του Βισύ, των συνεργατών των Ναζί, 6.000 άνδρες που συγκροτήθηκαν σε Σώμα το οποίο με νόμο της 30ής Ιανουαρίου 1943 αναγνωρίζονταν ως Οργάνωση κοινής ωφέλειας. Ακατανόητη παραμένει η αναπαραγωγή σκηνών από το Μπέργκχοφ. Υλικό ντοκιμαντέρ με τον Χίτλερ και την Εύα Μπράουν στο ειδυλλιακό Μπέργκχοφ υπάρχει μπόλικο και είναι πασίγνωστο. Παρά ταύτα δεν θα έφερνα την παραμικρή αντίρρηση εάν η καρικατούρα του Χίτλερ αναλωνόταν σε μία και μοναδική, σημαντική κατ' εμέ, σκηνή που ο Χίτλερ - μετά από εκφώνηση λόγου του - λέει στους δικούς του: «Αυτά θα πρέπει να τα επαναλαμβάνουμε συνέχεια, για να τα πιστέψουν». Κατά τα άλλα, οι συζητήσεις μεταξύ Πετέν και Λαβάλ, οι διαβουλεύσεις, διαπραγματεύσεις και συνδιαλλαγές της Γαλλικής Αστυνομίας με την Γκεστάπο περνούν στα γρήγορα χωρίς να αποκαλύπτεται η ιδεολογία των Γάλλων συνεργατών. Εν κατακλείδι υποστηρίζω ότι το συγκεκριμένο καθήκον μνήμης δεν εφοδιάζει τις νεότερες γενιές με επαρκή όπλα, ώστε να κατανοήσουν τις αιτίες αυτής της πολιτικής. Τις εφοδιάζει απλά με συναισθηματική υπερεπάρκεια, ανθρωπιστικής τάξης.


Παίζουν: Ζαν Ρενό, Μελανί Λοράν, Γκαντ Ελμαλέχ, Κατρίν Αλεγκρέ, κ.ά.

Παραγωγή: Γαλλία (2010).


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ