Παρασκευή 23 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξαναφέρνουν το σκιάχτρο της χρεοκοπίας

Διεθνείς καπιταλιστικοί «οίκοι» και πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου σπεύδουν προπαγανδιστικά να νομιμοποιήσουν την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ - ΔΝΤ

Απέναντι στους εκβιασμούς της κυβέρνησης και των καπιταλιστικών οργανισμών, το ΠΑΜΕ απαντάει με κάλεσμα σε παλλαϊκό ξεσηκωμό

Icon

Απέναντι στους εκβιασμούς της κυβέρνησης και των καπιταλιστικών οργανισμών, το ΠΑΜΕ απαντάει με κάλεσμα σε παλλαϊκό ξεσηκωμό
Τη «φοβέρα» μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας επαναφέρουν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και της καπιταλιστικής αγοράς, προκειμένου συντονισμένα με την κυβέρνηση να επιβάλουν στις λαϊκές συνειδήσεις το μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ - ΔΝΤ και τα μέτρα που συνοδεύουν την ενεργοποίησή του.

Σ' αυτό το πλαίσιο αξιοποιείται και η νέα άνοδος που κατέγραψαν χτες τα «σπρεντ», δηλαδή η απόσταση που χωρίζει τα δανειστικά επιτόκια του ελληνικού κράτους από αυτά του γερμανικού. Στη δευτερογενή αγορά τα 10ετή ομόλογα πλησίασαν τις 6 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από τα γερμανικά. Ταυτόχρονα, σε υποβάθμιση κατά μία ακόμη κλίμακα της πιστοληπτικής ικανότητας της κυβέρνησης προχώρησε και ο οίκος «Moody'ς».

Σε χτεσινό ραπόρτο το αμερικανικό μονοπώλιο «Goldman Sachs» εκτιμά ότι η Ελλάδα πιθανόν να καθυστερήσει ή να περικόψει τις πληρωμές προς επενδυτές ομολόγων που πλησιάζουν στη λήξη τους και θεωρεί επίσης πιθανό να προβεί η ελληνική κυβέρνηση σε αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους μέσα στους επόμενους μήνες. Ετσι, προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε ένα μεγάλο και πολυετές «πακέτο διάσωσης», σε συνδυασμό με αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, καθώς κάτι τέτοιο θα δώσει μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια προκειμένου να εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ο επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της «Standard & Poor's», Τζον Τσάμπερς, εκτίμησε ότι η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει, ωστόσο επισήμανε ότι «αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι στο χρέος και δε σημαίνει ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν έχουν ηράκλειο έργο μπροστά τους για να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά». Μάλιστα, εκτίμησε ότι αν τα συμπεράσματα του οίκου του είναι λάθος και η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, θα υπάρξουν εκτεταμένες επιπτώσεις ιδιαίτερα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Συγκρίσεις με Τουρκία - Αργεντινή

Πιθανότητα της τάξης του 25% να χρεοκοπήσει η Ελλάδα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια διατυπώνεται σε δημοσκόπηση 50 περίπου οικονομολόγων που διενέργησε το πρακτορείο «Ρόιτερς». Ακόμα, προβλέπει πιθανότητα 80% να ζητήσει η Ελλάδα ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Στο ίδιο πνεύμα, αναλυτές του «Breakingviews.com» διερωτώνται «μήπως η Ελλάδα θα είναι σε επίπεδο κρατών αυτό που ήταν η τράπεζα Lehman Brothers στον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό τομέα», ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκτιμά ότι η κατάσταση της Ελλάδας θυμίζει κυρίως αυτήν της Αργεντινής.

«Αν η Ελλάδα είχε ως παράδειγμα την Τουρκία, δε θα βίωνε αυτή την κρίση», υποστήριξε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Νουριέλ Ρουμπίνι, μιλώντας στην Ενωση Εξαγωγέων Αυτοκινητοβιομηχανίας της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα σημείωσε: «Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Είναι πολύ μεγαλύτερο. Υπάρχει πρόβλημα ανάπτυξης και η χώρα δεν είναι ανταγωνιστική (...) Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισλανδία. Οι χώρες αυτές, λόγω του ότι δεν είναι ανταγωνιστικές, έχουν χάσει μερίδια των αγορών τους, που έχουν περάσει στην Κίνα και την Τουρκία». Υποστήριξε ακόμα ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας και της ΕΕ είναι πολύ σοβαρό. Δεν υπάρχει εύκολη λύση».

Αντεγκλήσεις στη Γερμανία

Από την άλλη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό «Deutschlandradio», εκτίμησε ότι η Ελλάδα δε θα ζητήσει ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης μέχρι τα μέσα του Μάη, καθώς «δεν είχε δυσκολίες αυτή την εβδομάδα να διασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση από τις αγορές με επιτόκια που ανταποκρίνονται στα επίπεδα των αγορών».

Παράλληλα, σημειώνει ότι η έγκριση της διαδικασίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο προχωράει προκειμένου να είναι έτοιμοι σε περίπτωση που η Ελλάδα ζητήσει ενεργοποίηση του μηχανισμού και επιμένει πως «οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων με διαβεβαιώνουν ότι στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο θα μπορούσε να περάσει η ρύθμιση με τη διαδικασία του επείγοντος. Στο παρελθόν είχαμε περιπτώσεις όπου προέκυψε η αναγκαιότητα και το Κοινοβούλιο ήταν σε θέση να δράσει ταχύτατα».

Οι «Financial Times Deutschland» εκτιμούν ότι «οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες μπλοκάρουν στο Κοινοβούλιο το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για την έγκριση της γερμανικής βοήθειας με τη διαδικασία του επείγοντος. Τώρα, η σχετική απόφαση θα ληφθεί το νωρίτερο σε μερικές εβδομάδες, ακόμη και εάν η Ελλάδα χρειαστεί νωρίτερα τα χρήματα», γράφουν, αποδίδοντας την τακτική αυτή σε μικροκομματικούς λόγους μπροστά στις εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας.

Στο πλαίσιο αυτό, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι μπροστά στις εκλογές οι Χριστιανοδημοκράτες δε διστάζουν να εκθέσουν τον υπουργό τους και υπογραμμίζουν: «Κύρια υπεύθυνη για την πανωλεθρία είναι η Αγκελα Μέρκελ. Και αυτό γιατί χωρίς τη σιωπηρή υποστήριξη της καγκελαρίου οι χριστιανοδημοκράτες βουλευτές δε θα τολμούσαν ποτέ να επιτεθούν στον υπουργό Οικονομικών (...) Η διστακτικότητα των Γερμανών θα ενθαρρύνει τους κερδοσκόπους να εκτοξεύσουν στα ύψη τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων».

Να ενταθεί η λιτότητα

Η Ελλάδα πρέπει να εντατικοποιήσει το πρόγραμμα λιτότητας ή να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών της Γερμανίας (FDP) Φρανκ Σέφλερ - ο βουλευτής που πριν λίγο καιρό είχε προτείνει στην Ελλάδα να πουλήσει τα νησιά της για να ξεπληρώσει το χρέος της!

Παράλληλα, ο Γερμανός οικονομολόγος Γιόαχιμ Σταρμπάτι - ο οποίος με τρεις συναδέλφους του προετοιμάζουν προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο αν ενεργοποιηθεί η γερμανική συμμετοχή στο μηχανισμό δανειοδότησης - μιλώντας στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», υποστήριξε ότι «οι Ελληνες θα οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή εάν τους δοθούν δάνεια, τα οποία δεν θα μπορούν να ξεπληρώσουν. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ανταγωνιστική. Πώς θα επιστρέψει τα δάνεια;» και επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα να επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή και να προχωρήσει σε υποτίμηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ