Πέμπτη 15 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΝΟΣ ΞΥΔΟΥΣ
Η μουσική κυλούσε στο αίμα του...

«Εφυγε» πρόωρα και ξαφνικά ο σημαντικός καλλιτέχνης

«Πέρασε η ώρα πέρασες κι εσύ/ Πουλάκι του χειμώνα μες' την άνοιξη...» τραγουδούσε κι έμελλε ο ίδιος να «φύγει» πρόωρα κι αναπάντεχα ...άνοιξη. Προδομένος από την καρδιά του, πέθανε προχτές το βράδυ, στα 57 χρόνια του, ο εξαιρετικός τραγουδοποιός και μουσικός Μάνος Ξυδούς . Ο καλλιτέχνης, που την τελευταία περίοδο αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα, αισθάνθηκε δυσφορία, σε ώρα πρόβας και ξεψύχησε κατά τη μεταφορά του στο Τζάνειο. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα (5μμ), στο νεκροταφείο Αγ. Αναργύρων.

Η μουσική «κυλούσε» κυριολεκτικά στο αίμα του Μάνου Ξυδούς , καλλιτέχνη που έβαλε την ιδιαίτερη σφραγίδα του στην ελληνική μουσική σκηνή, μένοντας συνεπής στην ποιότητα, στην ουσία, στο μουσικό ύφος που τον εξέφραζε και τον συγκινούσε. Από την εποχή των «Πυξ Λαξ», των οποίων υπήρξε ιδρυτικό μέλος, στην προσωπική του πορεία και στις συνεργασίες του με άλλους καλλιτέχνες έγραφε τραγούδια που ξεχώριζαν μουσικά και στιχουργικά, ενώ με γνώση και αγάπη στήριζε νεότερους ταλαντούχους καλλιτέχνες, με την παραγωγή δίσκων τους.

Παράλληλα, ο Μάνος Ξυδούς αποδείκνυε την ευαισθησία του στα μεγάλα κοινωνικά αιτήματα του καιρού μας. Κοινωνικά ανήσυχος, με σεμνότητα και συνέπεια έδινε το «παρών» σε εκδηλώσεις διεκδίκησης και αλληλεγγύης, καθώς και σε πολλά Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Δική του ήταν η εκπομπή «Κόκκινα Παράσιτα», που παρουσίαζε στον «902 Αριστερά στα FM».

Γεννημένος στις 15 Μάη 1953 στους Αγ. Αναργύρους, φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών Επιστημών. Παράλληλα με τις σπουδές μάρκετινγκ, έπαιζε μουσική ως DJ στις «Καρυάτιδες» (Πλάκα). Εργαζόταν, ήδη, στη ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ ως διευθυντής μάρκετινγκ και παραγωγός, έχοντας κερδίσει αρκετούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους όταν συναντήθηκε με τους «Πυξ Λαξ». Ηδη είχε μεγάλη επιτυχία με τους «Dreamer and the fool moon» και το αγγλόφωνο τραγούδι «Sandrina», που είχε ανέβει στις πρώτες θέσεις των καταλόγων πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Συμμετείχε στην παραγωγή του πρώτου και του τρίτου δίσκου των «Πυξ Λαξ» και έγινε μέλος του συγκροτήματος γράφοντας στίχους, μουσική και κάνοντας φωνητικά. Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος ακολούθησε προσωπική πορεία, συνεργαζόμενος με πολλούς καλλιτέχνες, όπως οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου («Προσέχω δυστυχώς»), «Οναρ», Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας («Μέχρι να πάρεις παγωτό, σε βρίσκει ο Χειμώνας» κ.ά.). Τελευταίο του άλμπουμ «Τ' αστέρια θα 'ναι πάντα μακριά». Τελευταία η συναυλία του, τον περασμένο Μάρτη, με τους αδερφούς Κατσιμίχα (Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο), με τους οποίους ετοίμαζε καλοκαιρινή περιοδεία.

Συλλυπητήρια του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Πολιτισμό

«Το Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Πολιτισμό εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μάνου Ξυδούς για τον πρόωρο χαμό του σπουδαίου καλλιτέχνη.

Ο Μάνος, με την κιθάρα του, τη μουσική και τους στίχους του, ήταν παρών όπου τον καλούσε το φιλειρηνικό, το νεολαιίστικο, το εργατικό κίνημα. Εδινε το παράδειγμα στους καλλιτέχνες της νέας γενιάς στο πώς μπορεί η τέχνη να αντλεί έμπνευση από τους αγώνες και τις αγωνίες της εργατικής τάξης. Η σεμνότητα, το ήθος και τα τραγούδια του θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη μας».

Συλλυπητήρια του ΚΣ της ΚΝΕ

«Το Κεντρικό Συμβούλιο της KNE εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μάνου Ξυδούς , για τον πρόωρο και ξαφνικό χαμό του. Με τον Μάνο Ξυδούς συναντηθήκαμε σε δεκαπέντε Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή", σε αντιιμπεριαλιστικά διήμερα, σε συναυλίες και εκδηλώσεις στα πανεπιστήμια και τις σχολές, όπου μας ταξίδευε με τα τραγούδια του, συνεπής στο ύφος και τη μουσική του πορεία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ