Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Εργαλείο ενίσχυσης των επιχειρηματιών
  • Κυβέρνηση: Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις
  • ΓΣΕΕ: «Το νομοσχέδιο είναι δίκαιο»
  • ΣΕΒ: Επρεπε να είναι πιο τολμηρό

Τον αντιλαϊκό χαρακτήρα που έχει το φορολογικό νομοσχέδιο, όπως και ολόκληρη την πολιτική της κυβέρνησης, κατήγγειλαν χθες οι βουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη συζήτηση του νομοθετήματος στην Αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Ως υποστηρικτής ενός νομοσχεδίου που αποδίδει ...«φορολογική δικαιοσύνη» εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, ενώ ακόμη περισσότερες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων στο πλαίσιο των εργασιών της επιτροπής. Ιση μεταχείριση με τους ...επιχειρηματίες ζήτησε ουσιαστικά η Εκκλησία, προβάλλοντας ως επιχείρημα το «κοινωφελές έργο» της.

«Το φορολογικό δεν είναι αποσπασμένο από τη συνολική πολιτική, αντανακλά τη σημερινή πραγματικότητα και τις δεσμεύσεις που έχει συνομολογήσει με τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς η κυβέρνηση», σημείωσε ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι «αποτελεί εργαλείο για την ενίσχυση της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας». Ο βουλευτής κατάγγειλε ότι η κυβέρνηση συνδέει «τη φοροδιαφυγή με τα λαϊκά εισοδήματα, όταν η φοροαποφυγή του κεφαλαίου είναι τεράστια και σκανδαλώδης». Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, το νομοσχέδιο παρέχει «πλήρη ασυδοσία στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, ενώ αυξάνετε τη φορολογία στους Ελληνες ναυτικούς και στα κατώτερα πληρώματα». Συνολικά, έκανε λόγο για νομοσχέδιο με εντονότατη ταξικότητα, τονίζοντας ότι «δεν έχετε καμιά πολιτική διάθεση να βάλετε χέρι στους κεφαλαιοκράτες». Σχετικά με τον κυβερνητικό θόρυβο περί φορολόγησης των μερισμάτων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά μόνο στη φορολόγηση μερισμάτων που εισπράττουν μόνο φυσικά πρόσωπα, ενώ μένουν στο απυρόβλητο τα μερίσματα των εταιρειών που τα διαχειρίζονται.

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό επιχείρημα περί αναδιανομής εισοδήματος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης σχολίασε ότι «γίνεται αναδιανομή, αλλά προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων». Ειδικά για τη φορολογία των μισθωτών, επισήμανε ότι «το αφορολόγητο καταργείται επί της ουσίας, αφού γίνεται σύνδεσή του με τις αποδείξεις». Παράλληλα, επανέφερε τη θέση του ΚΚΕ για φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, παραδέχθηκε ότι το νομοσχέδιο στηρίζει τις μεγάλες επιχειρήσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τον αναπτυξιακό νόμο που θα έρθει στη Βουλή, όμως λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη». Πρόσθεσε, επίσης, πως «στηρίζει τις επιχειρήσεις που μεσούσης της κρίσης στηρίζουν την αγορά εργασίας, παρότι πέφτει ο τζίρος τους», σημειώνοντας πως «υπάρχουν προβλέψεις για τη νεανική επιχειρηματικότητα».

Προκλητική για τους εργαζόμενους που πλήττονται από τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνηση ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο είναι δίκαιο», γιατί «συνδυάζει την αύξηση της οικονομικής μεγέθυνσης με την αύξηση της απασχόλησης». Επιπρόσθετα, είπε ότι «εισάγει θετικές ρυθμίσεις», με τις οποίες «η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θα επωφεληθούν», ενώ «θα επιβαρυνθούν ορισμένοι αλλά δικαίως για να επιτευχθεί το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης». Η κριτική που άσκησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ήταν ότι το νομοσχέδιο «δε βοηθά με πόρους την ενίσχυση ενός ταμείου αλληλεγγύης των γενεών». «Το νομοσχέδιο δεν είναι αυτό που ζήτησε το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, Κ. Παπαντωνίου.

Ακόμη περισσότερα προνόμια και φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο απαίτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο «δεν είναι τολμηρό, δεν κάνει τομές που έχει ανάγκη το σύστημα». Επισης, υποστήριξε ότι «περιέχει μέτρα της τελευταίας στιγμής που πλήττουν την επιχειρηματικότητα και διώχνουν τις επενδύσεις, στις οποίες πρέπει να βασιστούμε για να βγούμε από την κρίση». Τέλος, σημείωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης των δημοσίων εσόδων μέσω του περιορισμού της κρατικής σπατάλης, αλλιώς το κράτος θα προχωρά σε εισπρακτικά μέτρα που «πνίγουν την προοπτική ανάπτυξης».

Μείωση στη φορολόγηση της περιουσίας και των δραστηριοτήτων της Εκκλησίας, ζήτησε ο εκπρόσωπός της μητροπολίτης Ελασσόνας Βασίλειος. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «η Εκκλησία ζητά αυτή τη μείωση του φόρου για να κάνει το κοινωφελές της έργο και όχι για να το καρπωθεί, προκειμένου το έργο της να μην έχει εμπόδια». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «δεν συμφωνήσαμε τίποτε με την κυβέρνηση» και ότι «ζητάμε ίση μεταχείριση. Ούτε προνόμια, ούτε τίποτε άλλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ