Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΒΕ
Να προχωρήσουν οι «μεταρρυθμίσεις»

Ακόμα ευνοϊκότερες συνθήκες για την κερδοφορία των επιχειρήσεων αξιώνουν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου

Νέα σκληρά μέτρα εναντίον του λαού και υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών εισηγείται το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) του ΣΕΒ. Στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία κρίνει «επαρκή» τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα που έχουν ληφθεί, με την προϋπόθεση ότι σύντομα θα υλοποιηθούν οι διαβόητες «μεταρρυθμίσεις» που απαιτεί το μεγάλο, ντόπιο και ξένο κεφάλαιο ώστε να «απελευθερωθεί» από τους μέχρι σήμερα ...«περιορισμούς» που του έχουν επιβληθεί. Πρόσχημα για τις νέες απαιτήσεις του κεφαλαίου - που η ικανοποίησή τους βρίσκεται ήδη στα σκαριά από κυβέρνηση και ΕΕ - είναι η δεινή οικονομική κατάσταση όπως αποτυπώνεται και στους διάφορους δείκτες της έκθεσης. Το ΙΟΒΕ προτείνει και προωθεί τη λήψη νέων μέτρων, παρότι αναγνωρίζεται στην έκθεση η μείωση του εισοδήματος για τους καταναλωτές από τα ήδη ληφθέντα μέτρα και προκύπτει, από την σχετική έρευνα, ότι το 56% των καταναλωτών «μόλις τα βγάζει πέρα», σε σχέση με το 50% που ήταν το προηγούμενο αντίστοιχο τρίμηνο.

Το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι παρά τις θετικές επιπτώσεις από τα μέτρα στην οικονομία, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίσει να αυξάνεται, κάτι που «απαιτεί τελικά μια περισσότερο επιθετική πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου». Προσθέτει ότι η ελληνική οικονομία έχει δυνατότητες υψηλών ρυθμών ανάπτυξης εφόσον «προχωρήσουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και καταργηθούν οι περιορισμοί που το δημόσιο επιβάλλει στον ανταγωνισμό (π.χ. κλειστά επαγγέλματα, ιδιαίτερα στις μεταφορές, καμποτάζ, περιορισμοί στην αγορά ενέργειας και υγείας κλπ.), οι κατώτατες τιμές σε ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, η θέσπιση υποχρεωτικών αμοιβών για μια σειρά επαγγελματικές δραστηριότητες και οι γραφειοκρατικοί περιορισμοί στην επιχειρηματικότητα». Το ΙΟΒΕ φτάνει μέχρι και του σημείου να μιλήσει για «προσαρμογή του συστήματος αξιών της ελληνικής κοινωνίας», στο οποίο αποδίδει τις αιτίες της κρίσης!

Σε σχέση με τους δείκτες, η έκθεση αναφέρει: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρίσκεται στις 74 μονάδες και παραμένει αρνητικός, αν και βελτιωμένος κατά 8 μονάδες σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2009. Στις μείον 49 μονάδες βρίσκεται ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, οριακά βελτιωμένος από τις μείον 52 μονάδες. Επιδείνωση αναμένεται να καταγραφεί στη συνέχεια. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για τη Βιομηχανία είναι 74 μονάδες από 65. Στις 73 μονάδες, αυξημένος κατά 9, βρίσκεται ο δείκτης στο λιανικό εμπόριο. Στις κατασκευές ο δείκτης βρίσκεται στις 56 μονάδες από 67 και στις υπηρεσίες παραμένει στις 65 μονάδες. Παρ' όλα αυτά, οι δείκτες βρίσκονται αυτή την περίοδο σε νέα επιδείνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ