Σάββατο 20 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ: «Με στόχο τη "σύλληψη" του προκλητικού πλούτου που φοροδιαφεύγει, το υπουργείο Οικονομικών εξαπολύει άγριο φοροκυνηγητό σε 1,1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες» (το πρώτο θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

Η αλήθεια είναι αλλού: Ολοι αυτοί - οι περίφημοι μεσαίοι - πρέπει να φύγουν από τη μέση, τουλάχιστον να μειωθούν, ώστε τη θέση τους να καταλάβουν οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο χώρο των υπηρεσιών. Σε καιρούς συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου είναι πολυτέλεια η διάσπαση του ταμείου. Το φορολογικό είναι ένα από τα καλά εργαλεία για να «προλεταριοποιήσεις» κι αυτούς που ως χτες είχαν ένα ρόλο να παίξουν στις ισορροπίες εντός του συστήματος. Πέρα απ' αυτό, οι μεσαίοι είναι και ένας εύκολος στόχος ώστε η αστική προπαγάνδα να πείσει τα μεγάλα θύματα, την εργατική τάξη, ότι τα μέτρα είναι δίκαια. Ωσπου, όπως οι εργάτες έτσι και οι μεσαίοι να κατανοήσουν ότι όπως χτες έτσι και σήμερα ένας είναι ο αντίπαλος, το μεγάλο κεφάλαιο, που μέσα από κάθε αναδιάρθρωση βγαίνει ενισχυμένο.

ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ: «Ενώ οι χαμηλόμισθοι έχουν μάθει να διαχειρίζονται κουτσά-στραβά τη "φτώχεια", δεν συμβαίνει το ίδιο με τα μεσοστρώματα, το μεγάλο μικροαστικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια οικονομικής και κοινωνικής ανόδου, απειλείται με ταχεία κοινωνική και οικονομική κάθοδο (...) Η απώλεια προνομίων, θέσης και πρεστίζ ίσως αποτελέσει τη θρυαλλίδα ευρύτερων κοινωνικών ανακατατάξεων, τις ακριβείς διαστάσεις των οποίων ουδείς γνωρίζει σήμερα επακριβώς» (από άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Εδώ είναι που λένε να σε κάψω Γιάννη να σ' αλείψω λάδι. Παράλληλα με το κλάμα, δήθεν, για το κακό που παθαίνουν οι μεσαίοι, περνά σαν αυτονόητο ότι πράγματι αυτοί ήταν οι προνομιούχοι της κοινωνίας που ζούσαμε, άρα καλά να πάθουν. Την ώρα που οι τεράστιες ποσότητες του παραγόμενου πλούτου συγκεντρώνονται στα χέρια μιας ολιγαρχίας, καλείται αυτός που μένει σε σπίτι 75 τετραγωνικών να χειροκροτήσει το χτύπημα όποιου μένει σε 150 τετραγωνικά. Κι αντί η συζήτηση να γίνεται για την ικανοποίηση όλων των αναγκών του ανθρώπου, μετατοπίζεται στο πώς θα γονατίσουν περισσότεροι.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ: «Οι πολίτες βρίσκονται στα πρόθυρα της εθνικής κατάθλιψης (...) Η απαισιοδοξία κυριαρχεί, ιδίως στις νεότερες ηλικίες (...) Η χώρα μοιάζει να μην έχει προοπτική και οι Ελληνες να δηλώνουν σε συντριπτικά ποσοστά ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση» (από άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Μπορεί η μέτρηση να δείχνει μια αλήθεια. Μένοντας, όμως, στη διαπίστωση, επιτείνει την κατάθλιψη. Τώρα είναι ο καιρός για να δείχνεις την προοπτική και το δρόμο προς τα εκεί. Μέτρο και αυτό για το ποιος με ποιον. Μόνο το ΚΚΕ δείχνει διαρκώς τόσο την αιτία του προβλήματος, όσο και τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν να ορθοποδήσουν τα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ