Σάββατο 20 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Να πτωχεύσει η πλουτοκρατία

Το χαρτί της «πτώχευσης» τα αστικά επιτελεία το παίζουν πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Το χρησιμοποιούν και την ίδια στιγμή κραυγάζουν ότι είναι εθνική ανάγκη να εφαρμοστεί το «Πρόγραμμα Σταθερότητας». Το ρίχνουν στο τραπέζι μαζί με τις δηλώσεις του τύπου «η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει μόνη της». Κινδυνολογούν και τρομοκρατούν βάζοντας διλήμματα του τύπου «σκληρά μέτρα ή πτωχεύει η χώρα». Επιστρατεύουν διάφορες «προσωπικότητες» των επιχειρηματικών και άλλων αστικών επιτελείων για να πείσουν ότι είναι ανάγκη να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να πέσουν οι μισθοί, να χαθούν κατακτήσεις και δικαιώματα που κερδήθηκαν με αίμα, αγώνες και θυσίες. Τις ίδιες προσωπικότητες εμφάνιζε η αστική τάξη λίγα χρόνια πριν, όταν βασικό επιχείρημα για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ ήταν και η προστασία της χώρας από ενδεχόμενη πτώχευση...

Ολη αυτή η ιδεολογική τρομοκρατία που ασκούν η αστική τάξη και τα επιτελεία της έχει στόχο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να παραδοθούν αμαχητί στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Να συναινέσουν και να υπομείνουν σκληρές θυσίες με τραγικές συνέπειες στο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά της εργατικής τάξης. Οταν μιλούν για πτώχευση εννοούν ότι έχει ανακοπεί ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας για το κεφάλαιο που επενδύεται, ότι δεν έχει το κράτος λεφτά να τους χαρίσει. Γιατί με κρατικό χρήμα κάνουν κυρίως τις επενδύσεις τους, δηλαδή με λεφτά του λαού. Σήμερα τα τεράστια κεφάλαια που έχουν συσσωρεύσει οι καπιταλιστές από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης δεν μπορούν να επενδυθούν γιατί δε θα φέρουν το κέρδος που αυτοί θέλουν. Βέβαια, οι κεφαλαιοκράτες ενίοτε επενδύουν τα κεφάλαιά τους σε άλλες χώρες, όπου υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός εκμετάλλευσης των εργατών.

Χρησιμοποιούν, λοιπόν, την τρομοκρατία της «πτώχευσης» και της «χρεοκοπίας» για να πάρουν κι άλλα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Με αυτή την έννοια, τη σημαία της πτώχευσης τη σηκώνουν η κυβέρνηση και η ΕΕ ακριβώς για να κάνουν τον εργαζόμενο να φοβηθεί και να σκεφτεί: Πρέπει να θυσιαστώ, γιατί όλοι έχουμε κοινά προβλήματα. Ομως, οι εργαζόμενοι δεν έχουν τις ίδιες αγωνίες, τα ίδια προβλήματα με τα αφεντικά. Οι άνεργοι δεν έχουν τους ίδιους στόχους με τους κεφαλαιοκράτες που τρώνε με χρυσά κουτάλια. Αρκεί να δει κανείς ότι μόνο την 8ετία 2000-2008, 300 εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο απέσπασαν αστρονομικά κέρδη, άνω των 60 δισ. ευρώ, ενώ την περίοδο της εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης οι ίδιες εταιρείες είχαν κέρδη 10 δισ. ευρώ! Το ίδιο διάστημα, τα εργασιακά δικαιώματα και οι μισθοί ακολούθησαν αντιστρόφως ανάλογη πορεία.

Η αλήθεια είναι η εξής: Οταν πλουτίζει το μεγάλο κεφάλαιο πτωχεύουν η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό η πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της πρέπει να στοχεύσει στην καρδιά. Ο αγώνας για να μην περάσουν τα μέτρα που παίρνονται σήμερα πρέπει να είναι το εφαλτήριο για να χτυπήσει αύριο την καρδιά του προβλήματος. Το να μπορέσουν, δηλαδή, να απολαμβάνουν οι εργάτες τον πλούτο που παράγουν και να καλύπτει όλη η κοινωνία τις ανάγκες της. Για να γίνει αυτό πρέπει να πτωχεύσει η πλουτοκρατία.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ