Η νεοϊδρυθείσα Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την ονομασία «Αθλητισμός χωρίς αναβολικά» (ΑΧωΑ) παρουσίασε χτες τη δραστηριότητά της με στόχο - όπως ειπώθηκε - την αντιμετώπιση του προβλήματος της χρήσης αναβολικών ουσιών. Η πραγματικότητα έχει αποδείξει ότι ανάλογα εγχειρήματα από ΜΚΟ - ανεξάρτητα από τον τομέα δραστηριοποίησής τους - έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (διαχείρισης, εξωραϊσμού, αποσπασματικής θεώρησης, ακίνδυνης εκτόνωσης) και αποτελέσματα (καλλιεργούν αυταπάτες, αποπροσανατολίζουν). Ενώ πολύ συχνά πίσω από τέτοιες οργανώσεις κρύβονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα και πακτωλός χρημάτων που ρέει στα ταμεία τους από χρηματοδοτήσεις των δράσεών τους.
Ο πρόεδρος της ΜΚΟ, Γ. Κατσιμπάρδης, δήλωσε - μεταξύ άλλων - πίστη «ότι, για την αντιμετώπιση των αναβολικών, χρειάζονται αντιπαραθέσεις και ρήξεις με τα κατεστημένα στον χώρο του αθλητισμού οικονομικά συμφέροντα». Ας ξεπεράσουμε το γεγονός ότι το κόμμα (ΠΑΣΟΚ) του οποίου είναι στέλεχος (θεωρητικά αλλά κυρίως στην πράξη δεν συμφωνεί). Αυτά τα συμφέροντα δεν δρουν μόνο στον αθλητισμό, ούτε αποτελούν «ατύχημα» ή «κακή στιγμή». Είναι συστατικό κομμάτι της ιδεολογίας και δομής του καπιταλιστικού συστήματος. Αρα αποσπασματικές και περιορισμένες ενέργειες, είναι τουλάχιστον «τουφεκιές στον αέρα».
Η αντιπρόεδρος, Ελ. Κουντουρά, μεταξύ άλλων επικαλέστηκε δράση της ΕΕ (π.χ. Λευκή Βίβλος του αθλητισμού) για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ντόπινγκ. «Ξεχνώντας» ότι - όπως και χτες ειπώθηκε - μια από τις γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου που είναι η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού. Δηλαδή μια από τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ. Ανέφερε ότι «το ντόπινγκ κυριαρχεί στον παγκόσμιο αθλητισμό υψηλού επιπέδου» γιατί «η πίεση για διακρίσεις είναι τεράστια». Χωρίς βέβαια να πει ποιοι την ασκούν και γιατί. Παρ' όλα αυτά θεωρεί πως «εάν κυριαρχήσουν οι αρχές και οι αξίες του υγιούς αθλητισμού, τότε όλοι αυτοί που επενδύουν και χτίζουν πάνω στην εξάπλωση του ντόπινγκ δεν θα βρίσκουν την ανάλογη ανταπόκριση». Είναι δηλαδή θέμα (κακών) προσώπων και συγκυριακών καταστάσεων...
Ο γ.γ. στην ΑΧωΑ, Δ. Γάκης, στην τοποθέτησή του έθεσε ως στόχο την κοινωνική επιμόρφωση «ώστε να γίνει αντιληπτή η ολέθρια επίπτωση του ντόπινγκ όχι μόνο στην υγεία των αθλητών αλλά και στο αξιακό σύστημά της». Η επίπτωση στο αξιακό σύστημα δεν έρχεται μόνο από ένα κομμάτι (ντόπινγκ) αλλά από ολόκληρο το «παζλ» (καπιταλισμό). Από τις αιτίες και το θερμοκήπιο (σύστημα) μέσα στο οποίο καλλιεργούνται και ευδοκιμούν. Το επιβεβαιώνει η επισήμανση ότι «το ντόπινγκ είναι γενικευμένο πρόβλημα της κοινωνίας και όχι μόνο του αθλητισμού».
Ο πρόεδρος στην ΕΟΕ, Σπ. Καπράλος, αναγνώρισε ότι «με ημίμετρα ή μεμονωμένες προσπάθειες δεν θα καταφέρουμε πολλά». Η θεώρησή του όμως ήταν αποσπασματική και μερική... «Αντίπαλος κατά κύριο λόγο είναι τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα, οι παραγωγοί και διακινητές των απαγορευμένων ουσιών που πλουτίζουν. Και κατόπιν γιατροί, προπονητές, παράγοντες που συμμετέχουν στο κύκλωμα αυτό, ευελπιστώντας σε οικονομικά οφέλη από μια πρόσκαιρη επιτυχία, παραγνωρίζοντας το κακό που προκαλούν».
Ο πρόεδρος στην FIBA EUROPE, Γ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση είπε: «Αθλητισμός είναι ένα σύνολο θέσεων, αρχών και αξιών που οδηγούν στο να φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία. Είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν είναι επάγγελμα, ούτε εμπορικό προϊόν. Δεν είμαι αισιόδοξος για τα αποτελέσματα. Τα ίδια που λέγονται σήμερα, λέχθηκαν τον Φλεβάρη του 1980, σε συνεδρίαση της ΕΟΕ»...