Τετάρτη 3 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
Αντεργατικό όργιο στον «Αρβανιτίδη»

Με Ερώτησή τους βουλευτές του ΚΚΕ απαιτούν την ανάκληση των απολύσεων και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ

Από συντονισμένη κινητοποίηση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης στα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης» με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων

MotionTeam

Από συντονισμένη κινητοποίηση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης στα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης» με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων
Την ανάκληση των απολύσεων στο Σούπερ Μάρκετ «Αρβανιτίδης» απαιτεί το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών οι βουλευτές του Κόμματος Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου.

Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Η επιχείρηση εμπορίας τροφίμων "Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ", που δραστηριοποιείται στη Βόρειο Ελλάδα, στο βωμό της διασφάλισης και της αύξησης της κερδοφορίας της, καταστρατηγεί την εργατική νομοθεσία και εξαναγκάζει τους εργαζόμενούς της, να δουλεύουν σε συνθήκες σκληρής εντατικοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, οι συνθήκες που επικρατούν στην επιχείρηση "Αρβανιτίδης" είναι καθυστέρηση μισθοδοσίας, καταστρατήγηση ρεπό, απλήρωτες υπερωρίες, κλείσιμο καταστημάτων, κακή συμπεριφορά της εργοδοσίας.

Ολα τα παραπάνω προκάλεσαν εργατική διαφορά στην Επιθεώρηση Εργασίας. Στην συνάντηση που έγινε στις 2 Φεβρουαρίου στην Επιθεώρηση Εργασίας, παραβρέθηκε και εργαζόμενη της επιχείρησης μέλος της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζόμενων στα καταστήματα "Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ".

Οι αντιπρόσωποι της επιχείρησης, μετά από υπόδειξη της Επιθεώρησης Εργασίας, "δεσμεύτηκαν" μέσα σε ένα 10ήμερο να αποδείξουν εγγράφως την πληρωμή δεδουλευμένων και υπερωριών και δήλωσαν πως από το μαγαζί που κλείνει (στον Προφήτη Ηλία), δε θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος, αφού όλοι οι εργαζόμενοι θα πάνε σε άλλα καταστήματα της επιχείρησης.

Πριν περάσουν οι δέκα μέρες της προθεσμίας, στις 11 Φεβρουαρίου, απέλυσαν 4 εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων και εργαζόμενη η οποία είναι εκλεγμένη στην Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της επιχείρησης και προστατεύεται η συνδικαλιστική της δραστηριότητα από τον νόμο 1264/82 που συμμετείχε στην εργατική διαφορά, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους ίδιους και στις οικογένειές τους.

Οι πολιτικές που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς και η ΕΕ με την "ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων" και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, με επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις στους εργοδότες μέσω των Αναπτυξιακών Νόμων και του Συμφώνου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, ευθύνονται για το χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων με ταυτόχρονη άσκηση εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς. Ετσι εξασφαλίζονται τα κέρδη των εργοδοτών και συγχρόνως η μαζική ανεργία των εργαζομένων».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Αν θα παρέμβει η κυβέρνηση για την άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αν θα διασφαλιστεί η δουλεία όλων των εργαζόμενων της επιχείρησης, με όλα τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
  • Τι μέτρα θα ληφθούν για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας που υπάρχει σήμερα στους χώρους δουλειάς, με κατοχύρωση της συνδικαλιστικής δράσης και άμεση παύση των ανοιχτών ή καλυμμένων συνδικαλιστικών διώξεων.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ