Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία δήλωσε χτες από τη Μαδρίτη ότι οι λεγόμενες «κοινωνικές μεταρρυθμίσεις» που συζητούνται στην Ισπανία, μεταξύ των οποίων και η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια, είναι «περισσότερο απαραίτητες παρά ποτέ» και «θα χρησιμεύσουν για να καθησυχαστούν οι αγορές όσον αφορά τη βούληση της κυβέρνησης να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα». Ο εν λόγω τεχνοκράτης υπερθεμάτισε έτσι για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο («σοσιαλιστή» συνοδοιπόρου του Γ. Παπανδρέου). Μέτρα που κατά το «σοσιαλιστή» Θαπατέρο είναι το... αντίδοτο στη γήρανση του πληθυσμού. Επίσης στα μέτρα περιλαμβάνεται και παραπέρα ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων που ήδη στην Ισπανία είναι διαλυμένες, αφού το 34% του εργατικού δυναμικού δουλεύει με ελαστικές μορφές, ενώ η ανεργία πλησιάζει τα 5 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η ανακοίνωση των νέων πρόσθετων μέτρων ειδικά για τις συντάξεις προκάλεσε την αντίθεση των ηγεσιών των συνδικάτων, που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν συναινέσει σε αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης. Τώρα μπροστά στις λαϊκές αντιδράσεις και το φόβο πλήρους απαξίωσης, οργάνωσαν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ισπανίας, με μεγαλύτερες αυτές στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και τη Βαλένθια με τη συμμετοχή σημαντικού αριθμού εργαζομένων.
Στο χορό των «τρομοκρατικών» δηλώσεων «μπήκε» και ο επικεφαλής των οικονομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, που σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» υποστήριξε ότι «η δημοσιονομική εξυγίανση θα είναι εξαιρετικά επώδυνη σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και οι θυσίες στο επίπεδο των μισθών είναι αναπόφευκτες και θα κρατήσουν και μια δεκαετία».
Σε κύκλο κινητοποιήσεων μπαίνουν από την ερχόμενη βδομάδα και οι εργαζόμενοι της Πορτογαλίας, όπου και εκεί από την κυβέρνηση του «σοσιαλιστή» Ζοζέ Σόκρατες, προωθούνται παρόμοια αντεργατικά μέτρα.
Από χτες το πρωί, σε απεργία μέχρι το Σάββατο, έχουν προχωρήσει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στα γαλλικά αεροδρόμια Orly και Roissy «Charles de Gaulle», αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «συγχώνευση» των υπηρεσιών τους με αυτές των αντίστοιχων υπηρεσιών άλλων πέντε ευρωπαϊκών χωρών, πράγμα που θα οδηγήσει σε μείωση θέσεων εργασίας.