Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ
Προχωράει νέα περιφερειακή οργάνωση

ΚΑΝΚΟΥΝ.-- Στο Κανκούν του Μεξικού πραγματοποιήθηκε η διήμερη Σύνοδος Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, η κοινή Σύνοδος της Ομάδας του Ρίο και της Caricom, σύνοδος της ενότητας, όπως χαρακτηρίζεται, με κυρίαρχο ζήτημα τη σύσταση μιας περιφεριακακής οργάνωσης συνεργασίας, χωρίς τη συμμετοχή ΗΠΑ και Καναδά και στον αντίποδα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών όπου οι ΗΠΑ έχουν τον κυρίαρχο ρόλο.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Προέδρου της Βολιβίας Εβο Μοράλες στο δίκτυο Τελεσούρ, όπου σημείωσε: «εκεί που υπάρχουν οι ΗΠΑ δεν υπάρχει απελευθέρωση για τους λαούς μας». Παράλληλα ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στη σύσταση ενός περιφερειακού οργάνου για την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική που δηλώνεται ότι «θα διαπραγματεύεται ως μπλοκ με τις ΗΠΑ, Καναδά ή άλλες περιφερειακές οργανώσεις» ως «το μοναδικό που μπορεί να μας απελευθερώσει από τα δεσμά των εσωτερικών ή των εξωτερικών εχθρών».

Ο Πρόεδρος Μοράλες συμμετέχει με άλλους 25 ηγέτες χωρών και αξιωματούχους συνολικά 33 χωρών - η Ονδούρα δεν προσκλήθηκε καθώς τελεί υπό αποκλεισμό μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια αποκλεισμός που δεν άρθηκε μετά την «ανάδειξη» του Πορφίριο Λόμπο ως νέου προέδρου - που λαμβάνουν μέρος στη Σύνοδο, μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ και άλλοι.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες είχε τονίσει ότι «οι λαοί της Λατινικής Αμερικής προσπαθούν να βρουν τον αρχικό τους δρόμο της ένωσής τους, να βρουν το δρόμο που κάποτε χάραξε ο Σιμόν Μπολίβαρ» και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως ο Οργανισμός θα έχει δημιουργηθεί μέχρι την επόμενη Σύνοδο Ενότητας Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής που θα γίνει τον Ιούνη του 2011 στο Καράκας.

«Η Σύνοδος αυτή μπορεί να είναι ιστορική» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», προσθέτοντας ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών όσον αφορά την ολοκλήρωση των όρων και του κειμένου για τη σύσταση του νέου περιφερειακού οργάνου. Είναι σοβαρό ενδεχόμενο λοιπόν το τελικό ανακοινωθέν να ανακοινώσει τη δημιουργία του περιφερειακού οργάνου.

Παράλληλα ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι υπάρχει «ομοφωνία όσον αφορά την καταδίκη του εμπάργκο των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα και θα απαιτεί από την αμερικανική κυβέρνηση την άμεση άρση του» που θα αναφέρεται και στο τελικό ανακοινωθέν που αναμένεται τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας σήμερα.

Τέλος, ομοφωνία φαίνεται ότι υπάρχει όσον αφορά και το ζήτημα κυριαρχίας των νήσων Μαλβίνας που έχει θέσει η Αργεντινή σε μία στιγμή μάλιστα κρίσιμη καθώς υπάρχει ένταση μεταξύ της Αργεντινής και της Βρετανίας λόγω της εξόρυξης πετρελαίου από βρετανικές εταιρείες, εξόρυξη που άρχισε προχτές. Αλλωστε, για την κυριαρχία των νησιών, Βρετανία και Αργεντινή είχαν έρθει και σε πόλεμο το 1982.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ