Κυριακή 28 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΠΔΕΓ

Η γυναίκα στην πάλη για λευτεριά και ειρήνη

Στο βήμα της Συνδιάσκεψης της ΠΔΕΓ η Ρούλα Κουκουλου - Ζαχαριάδη
Στο βήμα της Συνδιάσκεψης της ΠΔΕΓ η Ρούλα Κουκουλου - Ζαχαριάδη
Η 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΠΔΕΓ που συνήλθε στην Ελεύθερη Ελλάδα στις 1-8 του Μάρτη ήταν μια επιτυχία όχι μόνο του γυναικείου κινήματος της χώρας αλλά και ολόκληρου του λαϊκοδημοκρατικού μας αγώνα.

Τις μέρες που οι μοναρχοφασίστες και τα ξένα αφεντικά τους, λυσσασμένοι απ' τις αποτυχίες τους, βουλιαγμένοι στην ολόπλευρη κρίση τους που τους φέρνει η αλύγιστη πάλη του ΔΣ και του λαού, ετοιμάζονται για καινούρια επίθεση κατά του λαού, συζητούν για αποστολή αμερικάνικων στρατευμάτων, ζητούν να σπρώξουν στη σφαγή και άλλες χιλιάδες Ελληνες, να κάνουν καινούριες ληστείες στους εργαζόμενους, να φέρουν νέες συμφορές στη χώρα, οι πατριώτισσες της Ελλάδας, αψηφώντας τη φωτιά του καταχτητή και την τρομοκρατία του φασίστα, τις δυσκολίες του πολέμου και τα εμπόδια του χειμώνα, έστειλαν τις αντιπροσώπους τους στη Συνδιάσκεψη που συγκεντρώθηκαν και συζήτησαν τα ζητήματα του αγώνα, έβγαλαν τα συμπεράσματα και την πείρα απ' την ως τώρα πάλη τους και πήραν αποφάσεις που ενισχύουν όλο το δημοκρατικό μας στρατόπεδο, γιατί γίνονται κίνητρο για πιο πλατιά, μαζική, πιο εντατική πάλη των γυναικών όλης της χώρας, για το ξεσήκωμα κάθε πατριώτισσας, για τη συσπείρωση όλων των προοδευτικών γυναικείων δυνάμεων στο κοινό μέτωπο ενάντια στους καταχτητές και τους τυράννους, για τη λευτεριά, τη λαϊκή συμφιλίωση, την ειρήνη. Η Συνδιάσκεψη ήταν μια θετική συμβολή και στο παγκόσμιο δημοκρατικό γυναικείο κίνημα που με επικεφαλής την ΠΔΟΓ στο 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο κάλεσε τις γυναίκες όλου του κόσμου να παλέψουν με περισσότερη δύναμη για την ειρήνη και τη δημοκρατία και σήμερα κινητοποιεί τα εκατομμύρια των γυναικών να πάρουν μέρος στο συνέδριο της ειρήνης εντείνοντας την πάλη τους κατά των εμπρηστών του πολέμου. Ηταν η υπόσχεση απ' τις χιλιάδες υπερασπίστριες στο προχωρημένο αυτό χαράκωμα του κόσμου, ότι με τ' όπλο και όλες τους τις δυνάμεις θα υπερασπιστούν την ειρήνη και δε θ' αφήσουν να περάσουν τους επιδρομείς.

***

Αντιπροσωπεία της Ν. Ελλάδας στη συνδιάσκεψη της ΠΔΕΓ το Φλεβάρη του 1949
Αντιπροσωπεία της Ν. Ελλάδας στη συνδιάσκεψη της ΠΔΕΓ το Φλεβάρη του 1949
Επιτυχία ακόμα ήταν και η προετοιμασία της Συνδιάσκεψης που προώθησε και ανέβασε ολόκληρο το γυναικείο μας κίνημα.

Οι μαχήτριες του ΔΣ με σημαία τους τη Συνδιάσκεψη ξεσήκωσαν την επαναστατική άμιλλα. Την προϋπαντούν όλες με πολεμική εξόρμηση: Εμπρός να τσακίσουμε τους εχθρούς της ειρήνης. Να συναδερφώσουμε τα αδέρφια μας. Εμπρός να κάνουμε τη Συνδιάσκεψή μας εξόρμηση για τη Νίκη. Είναι τα συνθήματα που κυριαρχούν παντού. Και βάζουν άμιλλα σ' όλους τους τομείς της δράσης τους.

Απ' τα τμήματα η άμιλλα απλώνεται στα λεύτερα χωριά, περνάει στη σκλάβα Ελλάδα. Γίνεται μεγάλη καμπάνια και εκλαΐκευση καλώντας τις γυναίκες για ενεργητικότερη πάλη προς τιμή της Συνδιάσκεψης. Βγήκαν χιλιάδες τρικ και προκηρύξεις, έβγαλε η επιτροπή της ΠΔΕΓ 175 χιλιάδες και χωριστά κάθε περιοχή και Ταξιαρχία τα δικά της. 11 χιλιάδες τρικ και προκηρύξεις η Κεντρική Μακεδονία, 15.000 η Ηπειρος, 7.500 η Αν. Μακεδονία - Θράκη. Μόνο η 107 Ταξιαρχία έβγαλε 9.500 έντυπα τρικ, 2.500 χειρόγραφα και πολυγραφημένη εφημερίδα. Στη Ν. Ελλάδα παραμονή της Συνδιάσκεψης βγαίνει η γυναικεία εφημερίδα «Αγωνίστρια». Γράφουν γράμματα οι διοικήσεις προς τις μαχήτριες, τοιχοκολλούνται παντού αφίσες, γράφονται συνθήματα, μιλούν οι τηλεβόες. Το ραδιόφωνο έκανε ειδικές εκπομπές για τη Συνδιάσκεψη, η «Μαχήτρια» και η εφημερίδα «Προς τη Νίκη» ένα μήνα πριν καλούσαν απ' τις στήλες τους σ' αγωνιστική εξόρμηση τις γυναίκες. Παράλληλα έγινε μια τεράστια οργανωτική δουλειά. Συσκέψεις στελεχών σ' όλες τις περιοχές για την καλύτερη προετοιμασία και τη συμβολή τους στη Συνδιάσκεψη, παντού στα τμήματα και στα ελεύθερα χωριά συνελεύσεις που καθόρισαν το πλάνο της άμιλλας. Στην 103 Ταξιαρχία βγήκε και τριήμερο δελτίο με αποτελέσματα της άμιλλας, οργανώθηκε και βδομάδα της Συνδιάσκεψης με ειδικό πρόγραμμα δουλειάς για τις μαχήτριες. Βδομάδα οργανώθηκε και στην 18 Ταξιαρχία. Με την ίδια ένταση και ενθουσιασμό δούλεψαν σ' όλα τα τμήματα. Παντού πήραν ηθικές αμοιβές και μετάλλια προς τιμή της Συνδιάσκεψης, όπως η Βασιλική Αναστασιάδου (Τσίλκα) που υποσχέθηκε στη συνέλευση να πάρει μετάλλιο ανδρείας κι έφτασε στη Συνδιάσκεψη μ' αυτό. Στην Αν. Μακεδονία - Θράκη οι κοπέλες της Λαϊκής Πολιτοφυλακής αποφασίζουν και ανατινάζουν μόνες τους γέφυρα 20 μέτρων σε 300 μόνον μέτρα απόσταση απ' τον εχθρό. Ανεβάζουν τ' αποτελέσματα της εκπαίδευσης στην Κεντρική Μακεδονία και την Ηπειρο και στη Ν. Ελλάδα που βρίσκονταν στις μάχες του Καρπενησιού, γυρίζουν από χαράκωμα σε χαράκωμα τα στελέχη και οργανώνουν την άμιλλα για τη Συνδιάσκεψη.

Μαχήτριες του ΔΣΕ Νότιας Ελλάδας χορεύουν στα χιόνια του Βίτσι
Μαχήτριες του ΔΣΕ Νότιας Ελλάδας χορεύουν στα χιόνια του Βίτσι
Ανέβηκε η πολεμική απόδοση των μαχητριών μας και ποτέ δεν είχαμε τέτοια αποτελέσματα στο ομαδικό διάβασμα, στην επαφή των μαχητριών μας με το λαό, στην καλή και επίμονη δουλειά με τους φαντάρους.

Το κάθε στέλεχος, η κάθε μαχήτρια προσπαθεί να βρει και να πετύχει κάτι καινούριο και μεγαλύτερο. Βγήκαν εκατοντάδες σκοπεύτριες, καινούριες σαμποτέρισσες, ολμίστριες, ανιχνεύτριες.

Ξεσήκωμα έγινε και στα λεύτερα χωριά

Μόνο τα μέλη της ΑΦΖ στα χωριά Φλώρινας και Καστοριάς δούλεψαν με άμιλλα για τη Συνδιάσκεψη και πρόσφεραν στο ΔΣ 425 ζεύγη κάλτσες, 373 οκ. μαλλί, έβγαλαν 45 αντάρτισσες απ' τα κατεχόμενα και ενίσχυσαν με τρόφιμα τα νοσοκομεία. Οι αγρότισσες απ' τα μισοελεύθερα χωριά Βεντζίων - Γρεβενών έπλεξαν σε δυο βδομάδες 2.000 ζεύγη κάλτσες, 500 φανέλες. Νοσοκόμες, τραυματιοφορίνες, όλες δούλεψαν με ένταση. Στη Σχολή Αξιωματικών, στα έμπεδα, στα συνεργεία, στους σχηματισμούς, στις μεταφορές, παντού, μ' ανέβασμα της απόδοσης προετοιμάστηκε η Συνδιάσκεψη. Κι έφτασε το προσκλητήριο και στην κατεχόμενη Ελλάδα. Γεμίζουν οι δρόμοι με προκηρύξεις, μιλάει ο τηλεβόας στην καρδιά της σκλαβωμένης πατριώτισσας. Μόνο στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, μπήκαν στελέχη σε κατεχόμενα και μίλησαν σε συγκεντρώσεις 14 χωριών. Με τηλεβόα σ' άλλα 13. 120 αφίσες τοιχοκόλλησαν σε άλλα 10 χωριά. Εγιναν κινητοποιήσεις για γάλα των παιδιών σε 6 χωριά, για το άνοιγμα των σχολειών σε 4, για την ειρήνευση σε 1. Μπήκαν βάσεις της Ενωσης σε 6 καινούρια χωριά και δημιουργήθηκε επαφή με μια πόλη. Ολη αυτή η εντατική δουλειά για την προετοιμασία εκφράστηκε στην ανάδειξη καινούριων γυναικείων στελεχών. Μόνο στα έμπεδα του Γ.Α. αναδείχτηκαν στην άμιλλα για τη Συνδιάσκεψη 51 ομαδάρχισσες, 19 διμοιρίτισσες, 6 υπεύθυνες λόχων. Κι αυτό έγινε σ' όλους τους τομείς. 45 καινούρια γυναικεία στελέχη αναλαβαίνουν δουλειά στα κατεχόμενα. Την προετοιμασία της Συνδιάσκεψης τη δίνει η υπεύθυνη της 14ης Ταξιαρχίας που στο λόγο της είπε: Τη μέρα αυτή την προετοιμάσαμε νικώντας τις χιονοθύελλες, ορμώντας πιο αποφασιστικά ενάντια στον εχθρό, δουλεύοντας πιο επίμονα για τη λαϊκή συμφιλίωση, για να παρουσιαστούμε άξιες αγωνίστριες της πατρίδας. Απ' τα λίγα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν, φαίνεται η σημασία της Συνδιάσκεψης κι απ' την πλευρά της προετοιμασίας της. Πραγματικά κινητοποίησε όλες τις αγωνίστριες της χώρας, ανέβασε τη μαχητικότητα, τον ενθουσιασμό, το πολιτικό και πολιτιστικό τους επίπεδο. Βοήθησε κι αυτή στη δημιουργία των προϋποθέσεων για να βγουν στην πάλη καινούριες, πλατιές γυναικείες μάζες.

Μαχήτριες του ΔΣΕ Νότιας Ελλάδας στη Συνδιάσκεψη της ΠΔΕΓ στο Βίτσι
Μαχήτριες του ΔΣΕ Νότιας Ελλάδας στη Συνδιάσκεψη της ΠΔΕΓ στο Βίτσι
Η Συνδιάσκεψη έδειξε σ' όλη του την έκταση και το βάθος το γερό γυναικείο κίνημα, που μέσα στους πολύχρονους, σκληρούς, λαϊκούς αγώνες δημιουργήθηκε και ατσαλώθηκε. Ολη την ανάπτυξη της γυναίκας, την ανύψωση της αγωνιστικής της δύναμης. Με λόγια απλά και δυνατά οι αντιπρόσωπες ξεδίπλωσαν τον αγώνα της γυναίκας, στην καινούρια κατοχή, τα βάσανα, τις δυσκολίες, τον πόνο της, τον ηρωισμό και την πίστη της.

Από κάθε γωνιά της Ελλάδας βγήκε αυτό που 'ναι το πιο χαρακτηριστικό, το πιο συγκινητικό στο λαϊκό μας αγώνα, η ηρωική πάλη κι η ολόψυχη αυτοθυσία της γυναίκας. Μίλησαν οι μαχήτριες κι οι αξιωματικοί του ΔΣ κι απ' τους λόγους τους φάνηκε αυτό που πρώτη φορά είδε η ιστορία μας, ο μαζικός ένοπλος αγώνας της γυναίκας, η τεράστια προσπάθειά της και η μεγάλη της πολεμική απόδοση, μπροστά στην επιτακτική ανάγκη να σωθεί η πατρίδα, η ζωή της, τα παιδιά της. 30% στα μάχιμα τμήματα είναι γυναίκες και περνούν το 70% στις άλλες στρατιωτικές υπηρεσίες. Κάθε τμήμα ανέφερε τη δικιά του συμβολή. Δίπλα στην Ηλέκτρα υψώθηκαν τα καινούρια σύμβολα της νέας κατοχής που δείχνουν όλο το μεγαλείο του λαϊκού μας αγώνα, το ακατανίκητο δίκιο μας και την απόφαση να καταχτήσουμε τη νίκη. Τραυματισμένη πιάνεται αιχμάλωτη η μαχήτρια Χρυσάνθη Βλάχου, τη χτυπούν άγρια οι φασίστες πάνω στα τραύματά της, για να μαρτυρήσει, μ' αυτή πέθανε φωνάζοντας «Λαέ της Νιγρίτας: Ο,τι σου λένε οι φασίστες ενάντια στο ΔΣ είναι ψέματα, αυτός πολεμάει για τη λευτεριά σου και την προκοπή σου». Κι ο λαός βλέπει τη μεγάλη αλήθεια στον ηρωικό της θάνατο. Από κάθε ομιλήτρια ξεπηδά η ακατάβλητη πίστη κι η θέληση των αγωνιστριών της χώρας. Είναι η πιο σκληρή και η πιο βαριά δοκιμασία ο πόλεμος για τη γυναίκα, λένε οι μαχήτριες, μα μπροστά στον κίνδυνο της σκλαβιάς, δίνουμε τη μάχη της πατρίδας με συνείδηση του χρέους και της αποστολής μας. Στη μάχη του Τράγυλου η μαχήτρια Νίκη χάνει και τα δυο της μάτια από τραύμα και αιχμαλωτίζεται, ρίχνει τη χειροβομβίδα της για να σκοτωθεί κι αυτή και ο φασίστας που την πιάνει, μ' αυτή μένει ζωντανή. Σέρνεται, και ξεφεύγει απ' τη μάχη, τραβάει προς τη Νευροθάλασσα, ψηλαφώντας βρίσκει μια λαμαρίνα και κει κρύβεται τρεις μέρες τραυματισμένη, τυφλή, ολομόναχη μα περιμένει τους δικούς της. Τη βρίσκουν γυναίκες περαστικές που την κρύβουν, ώσπου ειδοποιούν τα τμήματα και την παραλαβαίνουν. Αναφέρουν ακόμα το παράδειγμα των 3 μαχητριών, της Χατζναρίτη Αλεξάνδρας, Πηνελόπης, Βρασμίρας και Ευρώπης που στη μάχη των Κομνηνάδων ρίχνονται πάνω στα τανκς και με τη φλόγα της λαϊκής τους ψυχής νικούν τ' άψυχο εχθρικό σίδερο. Στη Συνδιάσκεψη δε φάνηκε μόνο ο απαράμιλλος ηρωισμός μα και η ωριμότητα και το πολιτικό ανέβασμα της γυναίκας, η δουλειά που ως τώρα έχει γίνει. Μίλησαν για τα προβλήματα. Στάθηκαν στις δυσκολίες και στις αδυναμίες που ακόμα υπάρχουν, υπέδειξαν τρόπους για να καλυτερέψει η ειδική πολιτική δουλειά στις γυναίκες του ΔΣ.

Μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού μετά τη μάχη της Φαρκαδώνας
Μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού μετά τη μάχη της Φαρκαδώνας
Οι αντιπρόσωποι των λεύτερων χωριών έδειξαν το θαύμα που έχει κάμει η λαϊκή επανάσταση στο πρόσωπο των γυναικών που κυβερνάν στα χωριά τους. Η Σλαβομακεδόνισσα Αλεξάνδρα, αντιπρόεδρος του Επαρχιακού Φλώρινας, έβαλε τα προβλήματα και έδωσε τη λύση για τη ζωή του χωριού. Φάνηκε απ' τις αντιπρόσωπες των λεύτερων χωριών η γυναίκα της νέας δημοκρατίας που παλεύει και δημιουργεί και μέσα στον αγώνα αυτόν αναπλάθεται κι η ίδια. Φάνηκε ακόμα τι γερά μετόπισθεν του ΔΣ, τι δύναμη για τον αγώνα είναι οι μάνες των ελεύθερων χωριών, που αλύγιστες παλεύουν μ' όλες τις δυσκολίες στο πλευρό των παιδιών τους για τη νίκη.

Στη Συνδιάσκεψη ακούστηκε με τις αντιπροσώπους της η γυναίκα της κατεχόμενης Ελλάδας. Σφίχτηκαν οι καρδιές από μίσος και πόνο μπροστά στ' απίστευτο δράμα που ζουν τα σκλαβωμένα αδέρφια. Η αντιπρόσωπος του Καρπενησιού μ' αριθμούς και γεγονότα έδειξε όλο το βούρκο και την εγκληματικότητα του φασισμού. Σηκώθηκαν οι απλές γυναίκες με τη βασανισμένη μα αλύγιστη καρδιά και με στοιχεία μαστίγωσαν τους αμερικάνους επιδρομείς και το φασιστικό καθεστώς που νεκρανάστησαν στον τόπο μας. Μίλησε ο πόνος της χαροκαμένης μάνας, ο καημός της ατιμασμένης κοπέλας, τα βάσανα της φυλακισμένης, η πείνα του παιδιού, ξεσκέπασαν ακόμα μια φορά και καταδίκασαν στη συνείδηση κάθε ανθρώπου τα εγκληματικά σχέδια των καινούριων καταχτητών. Αντιπρόσωπος της Κ. Μακεδονίας ανάφερε πως μόνο στην περιφέρεια Κιλκίς στους 300 δολοφονημένους, οι 100 είναι γυναίκες. Απ' τα 487 χωριά της Κ. Μακεδονίας ξεσπίτωσαν οι φασίστες τα 194. Και η κοπέλα της Ηπείρου έδωσε το δράμα των παιδιών στην παιδούπολη της Φρειδερίκης στα Γιάννενα που μόνο το Φλεβάρη πέθαναν ομαδικά 25 από δηλητηριασμένη αμερικάνικη κονσέρβα. Μα μαζί με τα απίστευτα βάσανα της σκλαβιάς μίλησαν για την αντίσταση του Λαού και της γυναίκας, για τις δυνατότητες που υπάρχουν - παρ' όλη την τρομοκρατία και τα εμπόδια του εχθρού - να ξεσηκωθεί στα εχθρικά μετόπισθεν πιο πολύ η λαϊκή πάλη. Κάθε μια με το δικό της παράδειγμα το επιβεβαίωσε αυτό. Η αντιπρόσωπος της Α. Θεσσαλίας μίλησε για την ηρωική αγωνίστρια του Βόλου Ελένη Οικονόμου που προτίμησε να πεθάνει παρά να υποταχτεί λέγοντας: «Εγώ είμαι κομμουνίστρια, θα πεθάνω για το Λαό, κι ο Λαός θα νικήσει». Τόνισαν όλες την αγάπη της σκλαβωμένης πατριώτισσας για το ΔΣ και την αντίστασή της, πώς κρύβει τους ελεύθερους σκοπευτές, πώς μοιράζει τον Τύπο της λευτεριάς, και τι μπορεί να πετύχουν οι γυναίκες με τη μαζική πάλη τους. Οι γυναίκες στην Ιερισσό πήραν τα όπλα απ' τους άντρες τους, τα πέταξαν στην αστυνομία λέγοντας: «Αν θέλετε φρουρά γράψτε στον Τσαλδάρη να σας στείλει, οι άντρες μας έχουν οικογένεια, δεν μπορούν να κρατάν όπλα για ξένα συμφέροντα». Δυνατή ακούστηκε στη Συνδιάσκεψη η λαχτάρα και ο κοινός πόθος όλων των βασανισμένων γυναικών της χώρας για την ειρήνη, και η απόφασή τους να παλέψουν να την καταχτήσουν τσακίζοντας αυτούς που την μισούν και την τορπιλίζουν.

Μαχήτρια του Δημοκρατικού Στρατού
Μαχήτρια του Δημοκρατικού Στρατού
Στη Συνδιάσκεψη φάνηκε η μεγάλη συμβολή της σλαβομακεδόνισσας στον αγώνα που 'ναι και αγώνας για τη λευτεριά τη δική της και του λαού της, για την εθνική τους αποκατάσταση. Η γραμματέας της ΑΦΖ μίλησε για την απάντηση που δίνουν στο φασισμό με τις 3.000 μαχήτριες που πολεμούν σήμερα στις γραμμές του ΔΣ και την ολόψυχη συμμετοχή της σλαβομακεδόνισσας στον αγώνα. Τονίστηκε σαν πολύτιμη κατάκτηση η ενότητα πάλης της Ελληνίδας και σλαβομακεδόνισσας και η ανάγκη της άγρυπνης περιφρούρησής της. Τη δύναμη και το άπλωμα του λαϊκού μας αγώνα έδειξε ακόμα και η συμμετοχή των γυναικών της τούρκικης μειονότητας στη Συνδιάσκεψη. Η λαϊκή επανάσταση έβαλε και δω τη σφραγίδα της. Στο βήμα μίλησε η Τούρκισσα αντιπρόσωπος που είναι μέλος του Επαρχιακού συμβουλίου. Η γυναίκα που πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν το πιο φυσικό να 'ναι διπλομανταλωμένη στον οντά.

Η Συνδιάσκεψη έβγαλε το συμπέρασμα απ' την ίδια τη ζωή και τ' αποτελέσματα, ότι σήμερα έχουμε ένα ρωμαλέο μαχητικό γυναικείο κίνημα που 'ναι σοβαρή δύναμη του αγώνα. Δημιούργημα αυτού του γερού γυναικείου κινήματος είναι η ΠΔΕΓ που εκφράζει τους πόθους και τις ελπίδες όλων των προοδευτικών γυναικών της χώρας και συνεχίζει το έργο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Γυναικών που κανένας φασιστικός νόμος για διάλυσή της δεν μπορεί ν' ανακόψει. Αποδείχτηκε πως η ΠΔΕΓ βάζοντας για πρωταρχικό σκοπό της και παλεύοντας με συνέπεια να ενώσει όλες τις πατριώτισσες στον αγώνα για λευτεριά και ειρήνη, κατόρθωσε στηριγμένη στις πρωτοπόρες αγωνίστριες απ' τους πρώτους κιόλας μήνες να συγκινήσει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη κι άλλων γυναικείων μαζών και να γίνει ο οδηγητής των γυναικών της χώρας που παλεύει για τη ζωή τους, τα δικαιώματά τους, για τα παιδιά τους, γερή δύναμη του δημοκρατικού μας μετώπου.

Η συνδιάσκεψη στάθηκε στο ρόλο του ΚΚΕ για την ανάπτυξη του γυναικείου κινήματος. Μ' αφοσίωση και ευγνωμοσύνη μίλησαν για το Κόμμα, που πρώτο σωστά απ' την ίδρυσή του προσανατόλισε τις γυναίκες, δείχνοντας ότι ο αγώνας τους είναι ένα κομμάτι του γενικού λαϊκού αγώνα, και σ' όλα τα σκληρά χρόνια της πάλης με επιμονή βάζει καθήκον του, παίρνει αποφάσεις και μέτρα που βοηθούν την ανάπτυξη του γυναικείου αγώνα. Το Κόμμα που διαπαιδαγωγεί το λαό, όπως και το ΑΚΕ, το ΝΟΦ, η ΕΠΟΝ και οι άλλες δημοκρατικές οργανώσεις, στο πνεύμα του σεβασμού, της εκτίμησης και της στοργής για τη γυναίκα.

Η βοήθεια αυτή μαζί με τη σκληρή πάλη και συμβολή της γυναίκας, αλλάζουν βασικά την κατάσταση της υποτίμησης που παλιότερα υπήρχε, ανέβασαν στη συνείδηση του λαού τη γυναίκα, άνοιξαν το δρόμο της ισοτιμίας της και την έκαναν ισάξιο συναγωνιστή και συνεργάτη του άντρα.

***

Η σημασία της Συνδιάσκεψης όμως δε βρίσκεται μόνο στο ότι έκανε σωστή εχτίμηση της ως τώρα συμβολής της γυναίκας στον αγώνα, δε στάθηκε στο να δώσει μόνον την πείρα της ως τώρα δουλειάς, αλλά μελετώντας σωστά και τις αδυναμίες, χάραξε τα καθήκοντα που μπαίνουν μπροστά την Ενωση και σ' όλες τις πατριώτισσες για να συμβάλουν πιο αποφασιστικά στην πάλη της πατρίδας για μεγαλύτερο φούντωμα του λαϊκοδημοκρατικού γυναικείου μας κινήματος στο 1949:

Διαπίστωσε η Συνδιάσκεψη πως βασική αδυναμία είναι ότι ακόμα μεγάλες γυναικείες μάζες, χιλιάδες γυναίκες στην κατεχόμενη Ελλάδα, βρίσκονται μακριά από τον αγώνα, αδρανούν, εύχονται τη λαϊκή νίκη, αλλά την περιμένουν μοιρολατρικά, κι άλλες, λιγότερες αυτές, που η τρομοκρατία και η συκοφαντία τις έχει ζαλίσει. Μα η νίκη δεν έρχεται μ' ευχές και ξόρκια. Ερχεται μ' αγώνα και δράση. Γι' αυτό βασικό, πρωταρχικό καθήκον η Συνδιάσκεψη για την ΠΔΕΓ καθόρισε να ξεσηκώσει, να κινητοποιήσει, ενώνοντας στην πάλη όλες αυτές τις γυναικείες μάζες, να τις κάνει εφεδρείες του αγώνα, να τις αποσπάσει απ' την αδράνεια και την ουδετερότητα που βοηθάει τους τυράννους μας, να τις φέρει στις γραμμές του αγώνα, αλλάζοντας έτσι το συσχετισμό των δυνάμεων διαρκώς προς όφελος του λαϊκοδημοκρατικού μας μετώπου. Η Συνδιάσκεψη χάραξε το καθήκον στην ΠΔΕΓ ν' αγκαλιάσει στις γραμμές της όλες τις πατριώτισσες, να γίνει η πλατιά μαζική απελευθερωτική οργάνωση που θα ενώνει, θα κινητοποιεί τις μεγάλες γυναικείες μάζες για τη λευτεριά και την ειρήνη. Τονίστηκε πως οι μαχήτριες του ΔΣ στο μέτωπο και στα μετόπισθεν του εχθρού είναι η πρωτοπορία, είναι οι διαλεχτές αγωνίστριες, μα η νίκη δεν έρχεται μόνο με την πρωτοπορία. Χρειάζονται εφεδρείες μεγάλες. Τις εφεδρείες αυτές η Ενωση θα δημιουργήσει, παίρνοντας στις γραμμές της κάθε πατριώτισσα. Η Συνδιάσκεψη υπόδειξε τρόπους και μέθοδες, για το ξεσήκωμα στην πάλη των πιο πλατιών γυναικείων μαζών, που σήμερα στενάζουν στα κατεχόμενα εδάφη και περιμένουν βοήθεια. Εδειξε πως την ώρα που οι Αμερικάνοι και οι ντόπιοι φασίστες ετοιμάζουν καινούριο μακελειό, είναι μεγαλύτερη υποχρέωση στην πατρίδα και στα παιδιά να σηκώσουν οι γυναίκες στα μετόπισθεν του εχθρού το ακατανίκητο μέτωπο των μανάδων που θα σηκώσει πιο ψηλά τη σημαία της λαϊκής συμφιλίωσης, που θα παλέψει με τους δήμιους για να γλιτώσουν τη ζωή των παιδιών τους, που θα 'ναι οι πολύτιμοι σύμμαχοι του ελευθερωτή ΔΣ. Τονίστηκε στη Συνδιάσκεψη πως τη μεγαλύτερη ευθύνη για την πραγματοποίηση της πολιτικής της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης για λαϊκή συμφιλίωση και ειρήνευση την έχουν οι γυναίκες. Οσο δυνατότερα χτυπήματα δίνει στο εχθρό ο ΔΣ κι όσο πιο αποφασιστικά παλεύουν για τη συναδέλφωση των παιδιών και των αντρών τους, για το ψωμί και την ειρήνη οι μάνες και οι γυναίκες, τόσο νωρίτερα οι φαντάροι θα βρουν το δρόμο της σωτηρίας, την άρνηση να σκοτωθούν για ξένα συμφέροντα, τόσο πιο γρήγορα θα νικηθούν οι τύραννοι, θα ησυχάσει ο τόπος. Γι' αυτό σύντομα η ΠΔΕΓ υπερνικώντας κάθε δυσκολία και εμπόδιο πρέπει να φτάσει σ' όλες τις πατριώτισσες, να δημιουργήσει σε κάθε πόλη, συνοικία, εργοστάσιο, γραφείο, σε κάθε χωριό το τμήμα της οργάνωσής της. «Τις μανάδες τις ενώνει ο κοινός πόνος, μπορούν να γίνουν η γέφυρα για τη συμφιλίωση των παιδιών τους, οι γυναίκες ενωμένες είναι μια τεράστια δύναμη ενάντια στους εχθρούς της ειρήνης, το δικό μας χρέος είναι να ξεσηκώσουμε τις πλατιές γυναικείες μάζες στην πάλη αυτή, να πλατύνουμε το λαϊκό μέτωπο στα εχθρικά μετόπισθεν», τονίζει η απόφαση της Συνδιάσκεψης.

Η Συνδιάσκεψη έβαλε τα καθήκοντα και στους άλλους τομείς του αγώνα. Ξεκαθάρισε το ρόλο της Ενωσης στις μαχήτριες του ΔΣ. Η ΠΔΕΓ δεν είναι στρατιωτική οργάνωση, τον πόλεμο τον κάνει ο στρατός, αυτός κάνει και την ειδική πολιτική δουλειά στις μαχήτριες. Η ΠΔΕΓ δε θα 'χει οργανώσεις της μέσα στα τμήματα του ΔΣ, θα 'χει μέλη της όσες μαχήτριες θέλουν να 'ναι στις γραμμές της και θα προσπαθεί ν' αγκαλιάσει όλες τις μαχήτριες. Η υποχρέωση της Ενωσης είναι να βοηθάει τις μαχήτριες μέλη της να υπερνικούν τις τεράστιες δυσκολίες του πολέμου, να τις εμψυχώνει, να τις διαπαιδαγωγεί στο πνεύμα του αγώνα, να τις μορφώνει, να τους δίνει βαθύτερη συνείδηση της μεγάλης τους αποστολής, βοηθώντας έτσι το έργο του ΔΣ για την απελευθέρωση και ειρήνευση της πατρίδας.

Για τις ελεύθερες περιοχές η Συνδιάσκεψη τόνισε την ανάγκη να βοηθήσει η Ενωση πιο πολύ το έργο της ΠΔΚ, να συνδέσει στενά τις γυναικείες μάζες που αυτές σχεδόν κρατούν τη ζωή του χωριού με τη λαϊκή Κυβέρνηση. Να κάνει τα μέλη της να καταλάβουν περισσότερο ότι αυτή είναι η δική τους δημοκρατία που γεννιέται απ' τον αγώνα τους και προστατεύει και παλεύει για τα συμφέροντά τους, η Δημοκρατία που αναγνώρισε την ισοτιμία της γυναίκας και τη βοηθάει άξια να την καταχτάει. Γι' αυτό πρέπει να πονάει και να νοικοκυρεύει σαν το σπίτι της το κράτος της, να βοηθάει μ' όλες της τις δυνάμεις τη λαϊκή εξουσία, τη νέα δημοκρατία του λαού. Οι οργανώσεις ακόμα της Ενωσης πρέπει να δουλεύουν δραστήρια, να βοηθούν τις γυναίκες στο μεγάλο βάρος του αγώνα που σηκώνουν, να τις ανεβάζουν πολιτικά για να μεγαλώσουν έτσι την απόδοσή τους στον αγώνα.

Η Συνδιάσκεψη καθόρισε ακόμα τα καθήκοντα της διαφωτιστικής δουλειάς στις γυναίκες, την υποχρέωση της Ενωσης να βοηθήσει την επιτροπή του παιδιού στο έργο της για τη μόρφωση και την ανατροφή των παιδιών μας που σώθηκαν από θάνατο και βρίσκονται σήμερα στις Λαϊκές Δημοκρατίες, και ιδιαίτερα στάθηκε στα καθήκοντα των στελεχών και την ανάγκη της δημιουργίας καινούριων που αυτά θ' αποφασίσουν για την πραγματοποίηση των αποφάσεων και το δυνάμωμα της πάλης. Με το καταστατικό που ψηφίστηκε, δόθηκαν οι τρόποι και οι οργανωτικές μορφές, μπήκε το θεμέλιο που πάνω θα χτιστεί η οργάνωση της Ενωσης. Ετσι η Συνδιάσκεψη με τις αποφάσεις της έδωσε ένα καινούριο γερό όπλο στις γυναίκες για το ανέβασμα της πάλης τους, για μεγαλύτερη συμβολή, ώστε να κάνουν μαζί μ' όλο το λαό πραγματικότητα το παλλαϊκό σύνθημα, να γίνει το 1949 αποφασιστική χρονιά της Νίκης.

Εδειξε η Συνδιάσκεψη όλη τη δύναμη, τη ζωντάνια, την αισιοδοξία του καινούριου κόσμου του αγώνα, του κόσμου που πολεμάει τον εχθρό και δημιουργεί τη νέα ζωή, που έχει τη δύναμη να νικήσει. Στις 825 αντιπρόσωπες και στο έργο που ανέφεραν φάνηκε η ωριμότητα, η οντότητα, η συνείδηση της καινούριας γυναίκας, του αγώνα, της γυναίκας της Λαϊκής Δημοκρατίας. Φάνηκε η απεριόριστη αγάπη στην πατρίδα της, η βαθιά πίστη και αφοσίωσή της στα λαϊκά ιδανικά που της δίνουν και τη δύναμη να παλεύει αλύγιστη με τέτοιες δυσκολίες και τόσο πάνοπλο εχθρό. Η Συνδιάσκεψη ήταν ένα γερό χτύπημα στο σάπιο κόσμο του φασισμού και της βίας που άδικα προσπαθούν με τη συκοφαντία και την ψευτιά να λερώσουν τον πρωτοφανέρωτο ηρωισμό και τον αγώνα της γυναίκας. Κάτω από την πίεση αυτού του αγώνα προσπαθούν να σκαρώσουν φασιστικές γυναικείες οργανώσεις και να παρασύρουν όσες η τρομοκρατία ζάλισε, μα όσο πιο πολύ δυναμώνει και πλαταίνει το γερό γυναικείο μας κίνημα, τόσο πιο πολύ θ' απομονώνει, θα χρεοκοπάει ώσπου να θάψει για πάντα τα σάπια φασιστικά κατασκευάσματα.

***

Στη Συνδιάσκεψη φάνηκε τι τεράστια δύναμη είναι η διεθνής αλληλεγγύη των λαών. Για πρώτη φορά στην Ελεύθερη Ελλάδα παραβρέθηκαν αντιπρόσωπες ξένων λαών, 7 αδελφών γυναικείων οργανώσεων. Και απ' την άποψη αυτή η Συνδιάσκεψη πρόσφερε μια ακόμη κατάχτηση και συμβολή στον αγώνα. Απ' το βήμα της Συνδιάσκεψης άκουσαν οι γυναίκες, άκουσε για ακόμα μια φορά ο Λαός μας την αναγνώριση και τη δικαίωση του αγώνα μας, τη θερμή υποστήριξη και βοήθεια της αγωνιζόμενης Ελλάδας απ' τους δημοκράτες όλου του κόσμου. Ενάντια στα κανόνια και τα τανκς του ιμπεριαλισμού υψώθηκε ακατανίκητη η αλληλεγγύη των Λαών που με το στόμα των αντιπροσώπων τους δήλωσαν: «Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας, τα παιδιά σας και δικά μας παιδιά, η νίκη σας θα είναι και νίκη ολάκερου του δημοκρατικού στρατόπεδου. Εχουμε υποχρέωση και καθήκον να βοηθήσουμε τον ηρωικό και σκληρό σας αγώνα, σας υποσχόμαστε να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μεγαλώσουμε πιο πολύ τη βοήθειά μας στην αδούλωτη Ελλάδα. Με την πάλη σας και την υποστήριξη όλης της δημοκρατικής ανθρωπότητας θα 'ρθει γρήγορα η νίκη». Ετσι η Συνδιάσκεψη στάθηκε ακόμα ένας γερός κρίκος που σύνδεσε πιο στενά το δικό μας με το παγκόσμιο γυναικείο κίνημα, ένα ακόμα κίνητρο για να μεγαλώσει η διεθνής αλληλεγγύη, η ανεχτίμητη πηγή δύναμης για τον αγώνα μας.

Στη Συνδιάσκεψη εκδηλώθηκε πλατιά κι ανέβηκε ακόμα πιο πολύ το πνεύμα του διεθνισμού που πότισε μέσα στην πολύχρονη πάλη την καρδιά και σκέψη του Λαού και της γυναίκας, κι είναι η στέρεα βάση που πάνω της στηρίζεται ο αγώνας μας και θεμελιώνεται η καινούρια δημοκρατία. Τονίστηκε σε εισηγήσεις και ομιλίες ότι η δική μας πάλη είναι ένα κομμάτι του αγώνα του παγκόσμιου δημοκρατικού στρατόπεδου, ότι το δικό μας γυναικείο κίνημα είναι αναπόσπαστο τμήμα της παγκόσμιας δημοκρατικής γυναικείας δύναμης και η Ενωση μέλος της ΠΔΟΓ. Αναφέρθηκαν οι αποφάσεις του Β' Παγκόσμιου Συνεδρίου που καλούν σε αποφασιστικότερη πάλη για την ειρήνη και τη δημοκρατία, και το χρέος των γυναικών της Ελλάδας να παλέψουν για την πραγματοποίησή τους σαν άξιες θυγατέρες της Πατρίδας και καλοί φρουροί της ειρήνης του κόσμου. Συγκινητικά και ολόψυχα εκδηλώθηκε η αγάπη και η ευγνωμοσύνη από τις αντιπρόσωπες όλων των αγωνιστριών της χώρας, προς τη Μεγάλη χώρα του σοσιαλισμού, τη Σοβιετική Ενωση. Μέσα στη μεγάλη αίθουσα - αμπρί δυνατή και θερμή υψώθηκε η φωνή των 325 αντιπροσώπων και των ξένων προσκαλεσμένων «Στάλιν, Στάλιν, Στάλιν». Σαν ένας άνθρωπος όλες μαζί διαδήλωσαν την απέραντη αγάπη τους στο Μεγάλο οδηγητή των λαών.

Εδωσε η Συνδιάσκεψη στις γυναίκες της χώρας καινούρια εμπιστοσύνη και πεποίθηση στις δυνάμεις τους, καινούρια αισιοδοξία και αποφασιστικότητα, κι αυτό εκφράζεται στη διακήρυξη που καταλήγει ...Θα παλέψουμε ενωμένες όλες οι πατριώτισσες κάτω απ' τη σημαία της Πανελλαδικής Δημοκρατικής μας Ενωσης πιο αποφασιστικά, με πάθος και μ' ενθουσιασμό για τη λευτεριά της Πατρίδας, για τη συμφιλίωση του Λαού, για την ειρήνη της χώρας.

Για να φέρουμε την ειρήνη στο βασανισμένο τόπο μας θα πολεμήσουμε όσες κρατάμε το τιμημένο όπλο της λευτεριάς, με περισσότερη ορμή και δύναμη τους τυράννους που τη μισούν και την τορπιλίζουν.

Θα υπερασπιστούμε την πατρική γη και την ειρήνη του κόσμου. Με τον αγώνα μας στο πλευρό του λαού δε θ' αφήσουμε ποτέ τους ιμπεριαλιστές επιδρομείς να κάνουν την Ελλάδα βάση της επίθεσής τους ενάντια στων άλλων μανάδων τα παιδιά.

Θα καταχτήσουμε με την πάλη μας την Ελλάδα της Λαϊκής Δημοκρατίας και θα χαρούμε και μεις τη λεύτερη και ισότιμη ζωή, θα χτίσουμε το ευτυχισμένο μέλλον των παιδιών μας στη χαρά της ειρήνης.

Θα εκπληρώσουμε το χρέος μας, στην πατρίδα και το Λαό, παλεύοντας με όλες τις δυνάμεις μας για να γίνει το 1949 χρονιά της λαϊκής συμφιλίωσης, αποφασιστική χρονιά της νίκης.

Η Α' Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΠΔΕΓ θα μείνει στην ιστορία του γυναικείου κινήματος σαν ο φωτεινός σταθμός που χάραξε το δρόμο για την ορμητικότερη ανάπτυξη του γυναικείου μας κινήματος, για το παλλαϊκό ξεσήκωμα της γυναίκας στην πάλη. Σαν σταθμός εξόρμησης των γυναικών για γρηγορότερη κατάχτηση της Νίκης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ