Κυριακή 26 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές

Σήμερα, 26 Νοέμβρη, διεξάγονται στη Ρουμανία ταυτόχρονα προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν τα 17.218.654 ψηφοφόροι για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας και το νέο Κοινοβούλιο - Γερουσία (150 έδρες) και Βουλή των Αντιπροσώπων (343 έδρες).

Το προεδρικό αξίωμα διεκδικούν 12 υποψήφιοι. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις της «Μέτρο Μέντια», σοβαρό προβάδισμα με 46,5% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων έχει ο υποψήφιος του Κόμματος Κοινωνικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας (ΚΚΔΡ) Ιον Ιλιέσκου (που έχει διατελέσει πρόεδρος της χώρας μέχρι το 1996). Ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση: ο υποψήφιος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Τεόντορ Στολοζάν (πρώην πρωθυπουργός) - 14,5%, ο νυν πρωθυπουργός Μούγκουρ Ισαρέσκου, που εμφανίζεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος, αλλά έχει την υποστήριξη του κόμματος Δημοκρατική Συνεργασία της Ρουμανίας 2000 και άλλων κεντροδεξιών δυνάμεων - 12%, ο υποψήφιος του Κόμματος Μεγάλη Ρουμανία Κορνέλιου Βαντίμ Τούντορ - 11.9%, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος (πρώην πρωθυπουργός) Πέτρε Ρόμαν - 3,4% κ.ά.

Για την κατάληψη των εδρών στα δύο σώματα του Κοινοβούλιο θα αναμετρηθούν 80 περίπου κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων, ανάμεσά τους είναι: Κόμμα Κοινωνικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας (ΚΚΔΡ), Δημοκρατική Συνεργασία της Ρουμανίας 2000 (ΔΣΡ 2000), Δημοκρατικό Κόμμα, Κόμμα Μεγάλη Ρουμανία, Φιλελεύθερο Εθνικό Κόμμα, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Ρουμανίας, Δημοκρατική Ενωση Μαγιάρων της Ρουμανίας κλπ. Πρόκειται για την τρίτη εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος.

Οι διπλές εκλογές διεξάγονται σε συνθήκες έντονης αντιπαράθεσης των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, σε συνθήκες κοινωνικοοικονομικής κρίσης, σκανδάλων και διαφθοράς, εξαθλίωσης μεγάλης μάζας του πληθυσμού, στην οποία οδήγησαν με την αντιλαϊκή πολιτική τους οι σημερινοί κυβερνώντες, με τις ιδιωτικοποιήσεις, τη νεοφιλελεύθερη οικονομία της αγοράς.

Εξάλλου, αυτό φαίνεται και από τις αναλύσεις ειδικών της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Με βάση τους δείκτες της εθνικής οικονομίας - ΑΕΠ, πληθωρισμός, επίπεδο ανεργίας, εξέλιξη της οικονομικής αποτελεσματικότητας, διαπιστώνεται ότι αυτή είναι καταστροφική. Συγκεκριμένα. Σε σύγκριση με το 1989 το ΑΕΠ αποτελεί το 75,9% και σημείωσε πτώση κατά 3,9%. Πτώση της οικονομίας: στις οικοδομές - 14%, βιομηχανία - 5,9%, υπηρεσίες - 7.3%. Δραματική μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 9,6%.

Η ταχεία πτώση στην αγροτική οικονομία μετά την κατάργηση των συνεταιρισμών και των κρατικών αγροτικών επιχειρήσεων οφείλεται στην ύπαρξη μεγάλων ακαλλιέργητων εκτάσεων, στην έλλειψη μηχανικής υποδομής. Στην κτηνοτροφία μείωση του αριθμού των μεγάλων και μικρών ζώων. Η πτώση της παραγωγής αγροτικών και επισιτιστικών προϊόντων έχει σαν αποτέλεσμα τις εισαγωγές από το εξωτερικό και την αύξηση του εξωτερικού χρέους. Αύξηση του πληθωρισμού σε συνθήκες που οι τιμές αυξάνονται συνεχώς, ενώ οι πραγματικοί μισθοί αποτελούν το 50% του επιπέδου του Οκτώβρη 1990. Πτώση της αγοραστικής δύναμης του πληθυσμού. Πτώση των επενδύσεων. Μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση Ισαρέσκου ανακοίνωσε σημαντική αύξηση της τιμής των επισιτιστικών προϊόντων κατά 10 -15%. Ετσι, η ακρίβεια θα αγγίξει πρακτικά όλα τα είδη αγροτικών προϊόντων - γάλα, κρέας, ζάχαρη, φυτικό λάδι κ.ά.

Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Επιτροπή, 7.500.000 περίπου άνθρωποι ζούνε κάτω από το όριο φτώχειας. Ο βαθμός φτώχειας είναι μεγαλύτερος στην ύπαιθρο. Η ανεργία άγγιξε το 12%. Περίπου 4.700.000 είναι οι εργαζόμενοι - 2.000.000 στο δημόσιο τομέα, 6.500.000 είναι οι συνταξιούχοι με πενιχρές συντάξεις. Η έλλειψη θέσεων εργασίας, ενθάρρυνση της μη εργασίας, απουσία βιώσιμων προγραμμάτων επαγγελματικής επανεκπαίδευσης και προπαντός η μείωση των πιθανοτήτων βελτίωσης της κατάστασης της εθνικής οικονομίας οδήγησε στην ανάπτυξη της παραοικονομίας, όπου υπολογίζεται ότι εργάζονται περίπου 2.000.000 άτομα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προηγείται το Κόμμα Κοινωνικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας (ΚΚΔΡ) με 54,90%, το οποίο κατεβαίνει στις εκλογές με τα συνθήματα «Αλλαγή στην αλλαγή», «Μια καλή διακυβέρνηση για μια καλύτερη ζωή!», «Μαζί για τη Ρουμανία», «Για μια ευρωπαϊκή Ρουμανία». Υπόσχεται κρατική παρέμβαση στην οικονομία, ανάπτυξη του κοινωνικού τομέα, ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, διαφορετική υπεύθυνη αντιμετώπιση των δρόμων προς την έξοδο της χώρας από την κρίση με την υποστήριξη των ανθρώπων. Θεωρεί ότι η περιφρονητική αντιμετώπιση και αγνόηση των αναγκών των πολιτών, η μετατροπή της μεταρρύθμισης σε δόγμα που πάση θυσία πρέπει να εφαρμοστεί, ακόμα και με τίμημα τη ζωή, δημιουργεί μεγάλες κοινωνικές δυσαρέσκειες και κινδύνους για τη δημοκρατία. Στη ρουμανική κοινωνία συσσωρεύτηκαν πολλές εντάσεις, πολλές αδικίες, πολύ μίσος. Μέτρα που προτείνει: ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, ενίσχυση του κύρους του κράτους και των θεσμών του, μείωση της γραφειοκρατίας, καταπολέμηση της διαφθοράς και της εγκληματικότητας, αύξηση της ασφάλειας των πολιτών, αύξηση του βιοτικού επιπέδου, των κατώτερων μισθών κατά 50%, των επιδομάτων για τα παιδιά κατά 10%, μέτρα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας, «αξιοπρεπή είσοδο»... στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ κ.λπ.

Αντιδρώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το κυβερνητικό κόμμα Δημοκρατική Συνεργασία της Ρουμανίας 2000 (6,9% στις δημοσκοπήσεις), απορρίπτει τις κατηγορίες για την κακοδιαχείριση και γενικά για την άθλια κατάσταση της χώρας. Ενώ, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για την ανάπτυξη της ρουμανικής κοινωνίας και την έξοδο από την κρίση, δικαιολογεί την ουσία της πολιτικής της ότι για μια γρήγορη ανάπτυξη η Ρουμανία έχει ανάγκη από ένα πολιτικό κεντροδεξιό πρόγραμμα, το οποίο θα συνενώνει τις χριστιανοδημοκρατικές, φιλελεύθερες και οικολογικές αξίες. Σημειώνει ότι οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που άρχισε έχουν σα στόχο, σύμφωνα με το κυβερνητικό «Πρόγραμμα Ισαρέσκου», τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό της Ρουμανίας και την ταχεία πορεία προς την οριστική ένταξη της χώρας στις οικονομικές, πολιτικές και πολιτιστικές δομές της Ευρώπης. Δηλώνει ότι αν έρθει στην εξουσία ο κύριος αντίπαλός της - το ΚΚΔΡ, θα οδηγήσει τη χώρα χρόνια πίσω.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες συνεχούς λιτότητας, πτώσεις του βιοτικού επιπέδου και οικονομικής στασιμότητας αυξήθηκε η δυσαρέσκεια, η απόγνωση ευρέω στρωμάτων του ρουμανικού λαού και η αβεβαιότητα για το μέλλον. Ετσι, η κατάσταση αυτή ανάγκασε τους εργαζομένους όλων των κλάδων της οικονομίας να διεκδικήσουν δυναμικά το σεβασμό των δικαιωμάτων τους, κατεβαίνοντας σε μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για δουλιά, ψωμί, υγεία, παιδεία, αυξήσεις των μισθών, καθώς και των συνταξιούχων που είναι η πιο αδικημένη κατηγορία πολιτών. Μεταξύ αυτών αναφέρουμε: τη μεγάλη απεργία των ανθρακωρύχων από τη Βάλεα Ζίουλουι, την πορεία τους προς το Βουκουρέστι και τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης. Τις απεργίες των σιδηροδρομικών. Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών για τη βελτίωση της κατάστασης της παιδείας. Οι απεργίες των εργαζομένων στον τομέα της δημόσιας υγείας.


Βασίλης Ζούνης


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ