Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΕΙΑ
Υπερχείλισε και ο Πηνειός

Ενας αγνοούμενος και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης στην ευρύτερη περιοχή του Λευκοχωρίου είναι το αποτέλεσμα της υπερχείλισης της τεχνητής λίμνης του Πηνειού στην Ηλεία, εξαιτίας της μη έγκαιρης και ελεγχόμενης απελευθέρωσης του νερού από τον υπερχειλιστή αλλά και των ανύπαρκτων έργων διαπλάτυνσης της κοίτης του ποταμού.

Συγκεκριμένα, αγνοούμενος είναι ο Neno Mariykinov, βουλγαρικής καταγωγής, 42 χρόνων, ο οποίος το μεσημέρι ψάρευε δίπλα από τον υπερχειλιστή, μεταξύ του καναλιού όπου καταλήγει το νερό του υπερχειλιστή και μιας λιμνούλας (η λεγόμενη λίμνη Ηρεμίας) λίγων τετραγωνικών μέτρων βάθους 5 περίπου μέτρων. Ο άτυχος άντρας παρασύρθηκε, μπροστά στα μάτια των γονιών του και συμπατριωτών του, όταν η ένταση του νερού από τον υπερχειλιστή ξαφνικά δυνάμωσε εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ρίψης νερού με αποτέλεσμα να τον ρίξει στη μικρή λίμνη η οποία είναι γεμάτη με λασπόνερα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες δεν κατάφερε ποτέ να βγει από εκεί και μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε εντοπιστεί, παρά τις προσπάθειες αντρών της ΕΜΑΚ.

Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές στις καλλιέργειες, μέχρι στιγμής, στις παρόχθιες εκτάσεις του ποταμού Πηνειού που υπερχείλισε, έχουν «πνιγεί» στο νερό καλλιέργειες με εσπεριδοειδή, θερμοκήπια και αγροτικές εγκαταστάσεις. Είναι δε τέτοια η καταστροφή που οι κάτοικοι τη συγκρίνουν με τις μεγάλες καταστροφές που έγιναν το 1998 όταν και πάλι «έσπασε» ο Πηνειός με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι γύρω περιοχές. Για την ώρα ο κίνδυνος μεγαλύτερης πλημμύρας είναι περιορισμένος καθώς από χτες έχει σταματήσει η βροχή. Ωστόσο, επειδή το φράγμα είναι ήδη γεμάτο και ο χειμώνας δεν έχει βγει, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέα επιδείνωση της κατάστασης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ