Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Πλημμύρισαν» από οργή οι πλημμυρόπληκτοι

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε καλλιέργειες στους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας από τις μεγάλες βροχοπτώσεις και την ισχυρή χαλαζόπτωση των τελευταίων ημερών, που είχαν ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση του Πηνειού κι άλλων ποταμιών της περιοχής.

Στο μεταξύ σε επιφυλακή και ετοιμότητα είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες στη Λάρισα, καθώς λόγω των βροχοπτώσεων ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του Πηνειού, απειλώντας καλλιέργειες, ακόμα και την πόλη.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών και αποστραγγιστικών έργων ευθύνεται για τις καταστροφές από τις πλημμύρες, που φέρνουν σε απόγνωση χιλιάδες παραγωγούς, οι οποίοι «πνίγονται» στις «πλημμύρες» των ανέξοδων κυβερνητικών υποσχέσεων.

Στα Τρίκαλα

Εικόνα λίμνης παρουσιάζουν μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες στην περιοχή της Φαρκαδώνας, όπου «πνιγμένα» είναι τα χωράφια στα χωριά Ζάρκο, Πηνειάδα, Κεραμίδι, Γροιζάνο, Παναγίτσα κ.ά.

Χιλιάδες στρέμματα με καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα και σιτηρά, αλλά και χωράφια έτοιμα για σπορά έχουν υποστεί ολοκληρωτικές ζημιές. Οι καταστροφές μπορούν, πλέον, να χαρακτηριστούν ως οι μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των κατοίκων της περιοχής πάνω από 20.000 στρέμματα έχουν «πνιγεί».

Μόλις οι αγρότες οι Φαρκαδώνας έμαθαν χτες ότι ο υφυπουργός Χατζημιχάλης σκοπεύει να επισκεφτεί σήμερα την περιοχή τους -προφανώς για να μοιράσει πάλι ανέξοδες και ψεύτικες υποσχέσεις - αποφάσισαν κι έβγαλαν αμέσως τα τρακτέρ τους στον κεντρικό δρόμο Λάρισας - Τρικάλων για να οργανώσουν την...«υποδοχή».

Στην Καρδίτσα

Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί και ο Νομός Καρδίτσας, ιδιαίτερα σε χωριά του Δήμου Φύλλου, όπως η Ιτέα κ.ά.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καταστραφεί 2.000 στρέμματα, κυρίως χωράφια που ήταν έτοιμα για σπορά, αλλά και καλλιέργειες με τεύτλα και σιτηρά.

Οι αγρότες, που ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν τη σπορά, είναι αγανακτισμένοι για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν και καταλογίζουν την ευθύνη στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις και δεσμεύσεις τους, δεν προχώρησαν στην κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής. Δηλώνουν, δε, ότι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για αποζημιώσεις και για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, αλλά και για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία επιχειρεί να τους ξεκληρίσει.

Τι ζητούν

Οι πληγέντες παραγωγοί Τρικάλων και Καρδίτσας ζητούν:

  • Να γίνουν οι εκτιμήσεις των ζημιών και να δοθούν εγκαίρως δίκαιες αποζημιώσεις. Για τις ζημιές που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ να δοθεί αποζημίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να γίνει τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτονται και να αποζημιώνονται οι πληγέντες για ποσοστά ζημιάς από 1%-100% και για όλες τις χρονικές περιόδους.
  • Να χαρακτηριστεί η περιοχή της Φαρκαδώνας πλημμυρόπληκτη και να κατασκευαστούν αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα. Να κατασκευαστούν, επίσης, αρδευτικά και άλλα εγγειοβελτιωτικά έργα, όπως μικρά φράγματα στον Πηνειό, μικροί και μεγαλύτεροι ταμιευτήρες για τη συγκράτηση των νερών που θα αξιοποιηθούν το καλοκαίρι κ.ά. Να γίνει, επιτέλους, η εκτροπή του Αχελώου.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ