Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ
Η βροχόπτωση έγινε για άλλη μια φορά εφιάλτης

Τις τεράστιες ελλείψεις σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σημειώνουν οι αγρότες

Motion Team

Κρίσιμη παρέμενε και χτες η κατάσταση στο Νομό Εβρου, ο οποίος κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς βρισκόταν πάνω από τα όρια συναγερμού η στάθμη των ποταμών Εβρου, Αρδα και Ερυθροπόταμου. Σε 150.000 στρέμματα υπολογίζονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις σε όλο το νομό. Η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά και από τα νερά που «έρχονται» από τη Βουλγαρία. Οι αρχές της γειτονικής χώρας αναγκάστηκαν να αφήσουν από τη Δευτέρα τεράστιους όγκους νερών που δεν μπορούσαν να συγκρατηθούν ούτε στα δικά τους φράγματα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται επικίνδυνα ο Αρδας ποταμός. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονταν στα χωριά Λάβαρα του Δήμου Ορφέα, όπου πλημμύρισαν πολλά σπίτια και στον Πόρο του Δήμου Φερών, το οποίο έχει εκκενωθεί προληπτικά. Επίσης, τα νερά απειλούσαν χτες το χωριό Πραγγί του Δήμου Διδυμοτείχου και χρειάστηκε να εκκενωθούν 30 περίπου κατοικίες. Σε ένα άλλο σημείο του ίδιου δήμου πλημμύρισαν επαρχιακοί δρόμοι από την υπερχείλιση του Ερυθροπόταμου. Η κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου του Νομού Εβρου είχε διακοπεί καθώς οι γέφυρες έχουν καλυφθεί από τα νερά. Επικίνδυνη η κατάσταση ήταν και στην περιοχή της Βύσσας από την υπερχείλιση και υποχώρηση αναχώματος. Επίσης, από χτες το πρωί διακόπηκε η διέλευση οχημάτων από το τελωνείο Καστανεών, όταν έγινε γνωστό ότι ο δρόμος μέσα στο τουρκικό έδαφος που οδηγεί στην Αδριανούπολη έχει πλημμυρίσει. Ακόμη, το απόγευμα χτες άλλα 10 σπίτια πλημμύρισαν στο Πύθιο.

Μια λίμνη έγιναν όλα...

Motion Team

Μια λίμνη έγιναν όλα...
Την αγανάκτηση και τις ανησυχίες των κατοίκων του Πυθίου εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος του χωριού, ο οποίος διαμαρτύρεται γιατί για άλλη μια φορά η Νομαρχία Εβρου ήταν ανέτοιμη για να αντιμετωπίσει τις νέες πλημμύρες. «Την τελευταία στιγμή διαπίστωσαν ότι οι 3 πόρτες αποστράγγισης, που χρησιμοποιούνται και για την οργανωμένη εκτόνωση του Εβρου (ήπια κατάκλιση), όπως και το 2007 δε λειτουργούν, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να σπάσουν και πάλι το ανάχωμα, να προκληθούν μεγάλες ζημιές στα χωράφια και στα αναχώματα και να χρειαστούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την αποκατάστασή τους, έξοδα που θα μπορούσαμε να τα αποφύγουμε», τονίζει.

«Στο ίδιο έργο θεατές» βρίσκονται οι αγρότες του Εβρου, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου, τονίζοντας ότι «η αντιπλημμυρική προστασία του νομού είναι ανεπαρκής».

«Είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε έργα υποδομής αντιπλημμυρικής προστασίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής μας. Για άλλη μια φορά οι αγρότες πληρώνουν ακριβά τις συνέπειες μιας πολιτικής που αρνείται πεισματικά να προστατέψει από τις πλημμύρες τον πλούσιο κάμπο του Εβρου.

Οι ευθύνες για αυτήν την τραγική κατάσταση είναι διαχρονικές και αποκλειστικά βαρύνουν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που στις προηγούμενες δεκαετίες δε διέθεσαν τα απαραίτητα κονδύλια για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Η πολιτική τους βρίσκεται στα πλαίσια της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που όχι μόνο δε διαθέτει κονδύλια για την κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών, αποστραγγιστικών, αρδευτικών και άλλων έργων, αλλά αντίθετα επιδιώκει να καταστρέψει και να ξεκληρίσει τη μικρομεσαία αγροτιά», τονίζεται στην ανακοίνωση.

  • Αργά χτες υπερχείλισαν σε δύο σημεία τα αναχώματα στη περιοχή «Ωοειδές» με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 80.000 στρέμματα στον κάμπο της Ορεστιάδας.
  • Αργά χτες το βράδυ επίσης τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η παραλίμνια περιοχή της Καστοριάς.
Πνίγηκε 12χρονη στη Χαλκιδική

Ενα παιδί, μια 12χρονη, πνίγηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Ολυνθο στη Χαλκιδική όταν επιχειρώντας με μια τετράτροχη μηχανή να περάσει χείμαρρο, που είχε κατεβάσει πολύ νερό λόγω των βροχοπτώσεων, παρασύρθηκε από το ορμητικό ρέμα.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ