ΠΑΡΙΣΙ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΛΟΝΔΙΝΟ.--
«Ελπίδες» για την εφαρμογή ενός συνολικού «συντονισμένου σχεδίου» ευρωπαϊκών χωρών, με στόχο την αντιμετώπιση του χρέους και των ελλειμμάτων στην Ευρώπη, εξέφρασε χτες ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκαλούν τα αντιλαϊκά και γενικευμένα μέτρα της ΕΕ, επιχείρησε να υποστηρίξει ότι κατά την άποψή του δε θα υπάρχουν «συνδυασμένα σχέδια λιτότητας». Πάντως, ακολουθώντας τη ...σωστή γραμμή, έκανε λόγο για τη λήψη «γενναίων μέτρων», με στόχο τον έλεγχο των δημόσιων δαπανών. Παράλληλα, μίλησε για το αυτονόητο ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει», και σημείωσε ότι εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι, παράλληλα με τα κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Γαλλία - Γερμανία, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν πρόταση για ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, της Πέμπτης, που θα δίνει μεγαλύτερη δυνατότητα παρεμβατισμού στην ΕΕ.
Βολές εναντίον της Ελλάδας για τη στάση της, τα ...προηγούμενα χρόνια, σχετικά με την πολιτική στον τομέα των δημοσιονομικών, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του περιβόητου οίκου αξιολόγησης Fitch, Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ που ήταν και ο πρώτος που υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Παραβλέποντας τα εγκωμιαστικά σχόλια που ο ίδιος ο οίκος του δημοσιοποιούσε τα προηγούμενα χρόνια, όταν η Fitch κέρδιζε δεκάδες εκατομμύρια από τις μπίζνες που προωθούσε στη χώρα, λεηλατώντας τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, ήρθε τώρα να γίνει τιμητής. Υποστήριξε ότι υπήρχαν αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει μέτρα για την ανάκαμψή της, αφού «ουδέποτε ακολούθησε πραγματικά όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ. Δε σεβάστηκε ούτε το σύμφωνο νομισματικής σταθερότητας, ούτε το σύμφωνο οικονομικής σταθερότητας».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δήλωσε αισιοδοξία ότι η «Ελλάδα θα καταφέρει να επιτύχει τους σκληρούς στόχους που έχει θέσει για την οικονομία της», κατά τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G7 στον Καναδά.
O πρόεδρος του Eurogroup, Zαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, σημείωσε ότι δε χρειάζεται βοήθεια από το ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι «εμείς, οι εκπρόσωποι της ζώνης του ευρώ, καταστήσαμε σαφές ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή και ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί».