Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Αξιοποιούν τις εκτιμήσεις των «οίκων»

Χέρι χέρι βαδίζουν κυβέρνηση και «οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης», καθώς οι εκθέσεις δυσπιστίας προς την ελληνική οικονομία, που εκδίδουν οι «οίκοι», αξιοποιούνται από τα κυβερνητικά επιτελεία, για την προώθηση των αντιλαϊκών τους επιλογών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταρτίσει εν τέλει το τετραετές «Πρόγραμμα Σταθερότητας» της Ελλάδας, το οποίο θα ενσωματώνει το σύνολο των αντιλαϊκών ανατροπών, σε βάθος χρόνου. Η κατάρτιση του Προγράμματος ξεκίνησε χτες και πρόκειται να παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση στα μέσα Γενάρη. Σύμφωνα με «διαρροές» του υπουργείου Οικονομικών, η κατάρτιση του Προγράμματος θα παρακολουθείται γραμμή προς γραμμή από τις Βρυξέλλες, ώστε η κυβέρνηση να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις τυχόν απόρριψής του... Στο θέμα του Προγράμματος αναφέρθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, σε συνάντηση που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη «αναλυτικής εξειδίκευσης των μέτρων και των δράσεων, οι οποίες θα υποστηρίξουν την υλοποίηση των στόχων».

Χθες, η τρίτη κατά σειρά εταιρεία «αξιολόγησης», ο οίκος Moody's, προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας (είχαν προηγηθεί η Fitch και η Stadart and Poors), αλλά το ...μέγεθος της υποβάθμισης ήταν τέτοιο που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μόνο που δεν πανηγύρισε. Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του Οίκου Moody's, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίστηκε κατά ένα επίπεδο, αλλά παραμένει στην ίδια κατηγορία (Α) και δυο επίπεδα πάνω από τις αξιολογήσεις των δυο άλλων οίκων που υποβάθμισαν πρόσφατα την Ελλάδα». Η ανακοίνωση θεωρεί ως θετική την επισήμανση της Moody's, ότι η υλοποίηση των πρόσφατων ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ενώ, αναβαπτίζοντας τις διαβεβαιώσεις πίστης και αφοσίωσης προς τις «αγορές», καταλήγει: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανάταξη της οικονομίας».

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι οι «οίκοι» αυτοί καθ' εαυτοί και τι ρόλο επιτελούν στο διεθνές τραπεζικό σύστημα και αγορές ομολόγων, αλλά η αξιολόγηση την οποία έκαναν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για την ελληνική οικονομία.

Και αν δεχτούμε ότι οι αξιολογήσεις αυτές συνιστούν κάποιο είδος προβλήματος για την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να δανείζεται από τη διεθνή αγορά με αυξημένα επιτόκια, άλλο τόσο αλήθεια είναι ότι η ίδια αξιοποιεί τις αξιολογήσεις αυτές, προκειμένου να τρομοκρατήσει το λαό, να απονευρώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις και σκιρτήματα, ώστε να περάσει απρόσκοπτα, χωρίς αντιστάσεις, τα αντιλαϊκά μέτρα.

Οσο για τους τρεις αμερικανικούς «οίκους αξιολόγησης», τους αποκαλούμενους και «τρεις αδελφές» - Moody's, Stadart and Poors, Fitch - πρόκειται για μια «αμαρτωλή» ιστορία, γέννημα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού και της εμπορευματοποίησης του κρατικού χρέους. Το χρέος των κρατών δεν απεικονίζεται μόνο λογιστικά στα βιβλία των πιστωτών, αλλά, ως εμπόρευμα, αποτελεί την πρώτη ύλη για τη δημιουργία αγοράς και πώλησης χρέους (ομολογιακά δάνεια που εκδίδουν τα κράτη για την κάλυψη ελλειμμάτων και παλιότερων χρεών).

Οι «αξιολογητές» κρίνουν την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών (αλλά και εταιρειών, μεγάλων Δήμων κλπ.) με τα πιο αυστηρά κεφαλαιοκρατικά κριτήρια, στηρίζουν και στηρίζονται στους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους. Βέβαια, δεν πρόκειται για ...ανιδιοτελείς κριτές των καπιταλιστικών οικονομιών, αφού συμμετέχουν και οι ίδιοι στο άγριο κερδοσκοπικό παιγνίδι που γίνεται διεθνώς, με τις διακυμάνσεις των μετοχών, των ομολόγων, των νομισμάτων, και των σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Πρόκειται, δηλαδή, για «κοράκια» των αγορών, τα οποία, λειτουργώντας με καθαρά καπιταλιστικά κριτήρια, πάρα πολλές φορές, έχουν πέσει έξω στις εκτιμήσεις τους. Τέτοια περίπτωση ...ατυχούς πρόβλεψης αφορά η θετική αξιολόγηση που έκαναν στα «τοξικά» ομόλογα που στηρίζονταν στα στεγαστικά δάνεια χαμηλής εξασφάλισης. Οταν η αγορά αυτή κατέρρευσε, τα ...πιστοποιημένα από τους Οίκους αυτά ομόλογα έχασαν την αξία τους και δεν αντιπροσώπευσαν πλέον παρά μόνο το χαρτί στο οποίο είχαν τυπωθεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην αντιλαϊκή πολιτική(2020-01-29 00:00:00.0)
Αναβολή για την έκθεση της «Moody's»(2014-04-05 00:00:00.0)
Υποβάθμιση από οίκο αξιολόγησης(2013-11-12 00:00:00.0)
Σφυροκοπούν τους λαούς καθώς η κρίση βαθαίνει(2011-09-21 00:00:00.0)
Κινήσεις στη σκακιέρα ισχυρών ανταγωνισμών(2010-06-03 00:00:00.0)
Τράπεζες και «ηθική»(2010-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ