Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επίθεση στην αντιλαϊκή επέλαση

Το προχτεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Τα σαρωτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι προϊόν προειλημμένων αποφάσεων και σχεδιασμών της κυβέρνησης, γιατί αποτελούν την καρδιά της πολιτικής που απαιτεί η πλουτοκρατία για να διασφαλίσει την κερδοφορία της, μέσα από το χτύπημα των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, για την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Γι' αυτό το λόγο και το ΚΚΕ πριν ακόμα από τις εκλογές του Οκτώβρη και μέχρι σήμερα, προειδοποίησε τα λαϊκά στρώματα για τη θύελλα αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί η πολιτική της πλουτοκρατίας, είτε με τιμονιέρη το ΠΑΣΟΚ είτε με τη ΝΔ, και καλεί σε οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης. Προχτές η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό και πριν το «διάγγελμα», αναφέρθηκε σ' αυτά ακριβώς τα αντιλαϊκά μέτρα, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωνε εξαπατημένος γιατί δεν του τα είπε ο Γ. Παπανδρέου στη μεταξύ τους συνάντηση.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να παραχωρήσουν εν λευκώ τη συναίνεσή τους για την εφαρμογή των σκληρών μέτρων που αποτελούν κομμάτι της άγριας αντιλαϊκής επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων. Οσο κι αν η κυβέρνηση, τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τα αστικά ΜΜΕ επιδιώκουν να παρουσιάσουν τα μέτρα ως «αναγκαία» και υπέρ του «εθνικού συμφέροντος», δεν καταφέρνουν να κρύψουν την πραγματικότητα: Οτι, δηλαδή, πρόκειται για μέτρα ταξικά, υπέρ του κεφαλαίου, που χτυπούν κατάφωρα τα εναπομείναντα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργατοϋπαλλήλων και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Είναι ξεκάθαρη η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε εκείνους που ωφελούνται και σε εκείνους που πλήττονται βάναυσα από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Από τη μια, είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που βλέπουν τα συμφέροντά τους να διασφαλίζονται, την κερδοφορία τους να ενισχύεται, καθώς οι πόροι που «εξοικονομούνται» από τις περικοπές των λαϊκών δικαιωμάτων θα δοθούν ως ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις στο όνομα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Από την άλλη, είναι οι εργατοϋπάλληλοι και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα που καλούνται να πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά το «μάρμαρο» της οικονομικής κρίσης και να μετρήσουν απώλειες κεκτημένων δικαιωμάτων: Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, την περικοπή προσλήψεων, την ένταση της φοροεισπρακτικής λαίλαπας...

Η πλουτοκρατία, τα κόμματα της αστικής τάξης και τα αστικά ΜΜΕ έχουν συγκροτήσει ένα ενιαίο μέτωπο και βομβαρδίζουν καθημερινά από κοινού τα λαϊκά στρώματα για να εκβιάσουν τη συναίνεση του λαού στα μέτρα - λαιμητόμο των δικαιωμάτων του. Απέναντι σε αυτό το ενιαίο μέτωπο, μόνη αποτελεσματική απάντηση μπορεί να δώσει το ενιαίο μέτωπο των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, των γυναικών και της νεολαίας, που πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους και να διατρανώσουν ένα επιθετικό «όχι» στην πολιτική που τους θέλει διαρκώς θύματα και συνενόχους στην αύξηση της εκμετάλλευσής τους. Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να καταλάβουν ότι πέρα από το δίκιο που έχουν με το μέρος τους, έχουν και τη δύναμη και πρέπει να την αξιοποιήσουν. Να «στήσουν μπλόκα» στην αντιλαϊκή πολιτική, με πρώτο σταθμό την απεργία της 10ης του Φλεβάρη με ταξικά αιτήματα και στόχους που στρέφονται ακριβώς κόντρα στον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ