Κυριακή 31 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χτίζουμε Οργάνωση έτοιμη για μακρόχρονο αγώνα, για τις απότομες καμπές της ταξικής πάλης

Πέρα από αδυναμίες και δυσκολίες που εντοπίζουμε στις Θέσεις για το 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ισχυροποίηση της ΚΝΕ σημαίνει Οργάνωση η οποία θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί, να αποτελέσει εφεδρεία στο πλευρό του Κόμματος στην προσπάθεια για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην πορεία του επαναστατικού κινήματος. Να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της πάλης για την κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη. Η κατάκτηση της εξουσίας, όποια στιγμή και αν γίνει, δε θα πραγματοποιηθεί χωρίς θυσίες, χωρίς σκληρή πάλη.

Χρειαζόμαστε λοιπόν μια ΚΝΕ αντίστοιχη αυτών των απαιτήσεων, ΚΝΕ έτοιμη για μακροχρόνιο και σκληρό αγώνα. Τα χαρακτηριστικά αυτά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αφομοίωση της μαρξιστικής - λενινιστικής κοσμοθεωρίας, της αντίληψής μας για το σοσιαλισμό, της ιστορίας του εργατικού και επαναστατικού κινήματος, της ιστορίας του ΚΚΕ.

Εχουμε καθήκον να συμβάλουμε ώστε κάθε ΚΝίτης να μελετήσει και να αφομοιώσει τις απαντήσεις που δίνει το Κόμμα μας για τις αιτίες νίκης της αντεπανάστασης και την επεξεργασία της αντίληψής του για το σοσιαλισμό. Σε πολλές Οργανώσεις, στη συζήτηση των Θέσεων του Συνεδρίου, γίνεται το ερώτημα γιατί λέμε ότι η εποχή μας είναι εποχή περάσματος στο σοσιαλισμό, πώς τεκμηριώνουμε αυτή μας την εκτίμηση. Γιατί λέμε ότι ο στρατηγικός μας στόχος, δηλαδή ο σοσιαλισμός, δεν εξαρτάται από το συσχετισμό δύναμης.


Μπορεί ένας νέος που είναι στις γραμμές μας να κατανοήσει το σκοπό της πάλης του, την ουσία της δράσης της Οργάνωσής μας, αν δεν κατανοήσει ακριβώς αυτά τα ζητήματα;

Να γίνεται κτήμα της ΚΝΕ ο μαρξισμός - λενινισμός

H καθημερινή δράση του μέλους της ΚΝΕ, η συμμετοχή στην πάλη, η καθημερινή παρέμβαση στο σχολείο, στη σχολή, στο χώρο εργασίας δεν είναι απλή υπόθεση. Για να έχει διάρκεια, να μην οδηγεί στην απογοήτευση και την παραίτηση, δε φτάνει μόνο ο ενθουσιασμός και η γενική πίστη στο Κόμμα. Πολύ περισσότερο που η εποχή δεν εμπνέει την αγωνιστική στάση ζωής, αλλά, αντίθετα, στο νέο κόσμο προβάλλει τον ατομικισμό και τη συκοφάντηση των εργατικών αγώνων και των επαναστατικών ιδεών. Το γεγονός ότι ο μεγάλος όγκος των νέων που οργανώνονται στην ΚΝΕ προέρχεται από τους χώρους της εκπαίδευσης κάνει ακόμα πιο επιτακτικό το διαπαιδαγωγητικό στοιχείο στη δράση της ΚΝΕ. Η πείρα μας δείχνει μέχρι σήμερα ότι η προετοιμασία του μέλους της ΚΝΕ και η διαμόρφωση του νέου κομμουνιστή επαναστάτη δεν είναι ένα απλό έργο, ούτε λύνεται με μια συνταγή.

Χρειάζεται επίμονη, σταθερή προσπάθεια, για να γίνεται κτήμα της ΚΝΕ ο μαρξισμός - λενινισμός, οι επεξεργασίες του ΚΚΕ. Χρειάζεται να είναι στο μόνιμο προσανατολισμό των καθοδηγητικών οργάνων, των ΟΒ, όλων των μελών της ΚΝΕ, ανεξάρτητα από τις τρέχουσες ανάγκες της πάλης, τον όποιο φόρτο καθηκόντων. Πολύ περισσότερο που η ανανέωση των γραμμών της Οργάνωσης είναι γρήγορη και συνεχής.

Χρειάζεται σταθερά και επίμονα, με όλα τα μέσα, να διαπαιδαγωγούμε και να μεταδίδουμε στα μέλη μας τη διάθεση να γνωρίσουν την κοσμοθεωρία και την ιστορία μας, τη διάθεση να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην επαναστατική πάλη στη χώρα μας.

Με πολυμορφία η δουλειά της διαπαιδαγώγησης

Αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν μόνο απλά το λέμε και το ξαναλέμε. Πρέπει να αξιοποιήσουμε πολυμορφία και διάφορα μέσα, από την ιδεολογική σχολή μέχρι την καλλιτεχνική εκδήλωση. Από το διάβασμα ενός λογοτεχνικού έργου μέχρι τη μελέτη του «Κεφαλαίου». Μην υποτιμούμε τη σημασία της διαπαιδαγωγητικής δουλειάς, το παράδειγμα, στις νέες ηλικίες, ιδιαίτερα τους μαθητές. Τέτοια παραδείγματα ήταν η συνολική δράση που αναπτύξαμε Κόμμα και ΚΝΕ, για τα 60χρονα του ΔΣΕ και τα 90χρονα του ΚΚΕ. Πραγματοποιήσαμε εκδόσεις, αναδείξαμε και πραγματοποιήσαμε εκδρομές σε ιστορικούς τόπους, πολιτιστικές εκδηλώσεις, πολιτικές εκδηλώσεις, αφιερώσαμε το Φεστιβάλ, μελετήσαμε την πείρα από την ιστορία του ΚΚΕ. Τέτοια πρέπει να είναι, σε μικρότερη φυσικά κλίμακα, η δραστηριότητα των Οργανώσεων, να ενισχυθεί συνολικά η δράση της ΚΝΕ.

Στη σημερινή εποχή, παρά το γεγονός ότι ζούμε κάτω από το βάρος των συνεπειών της νίκης της αντεπανάστασης, έχουμε τη δυνατότητα να συγκροτήσουμε μια επαναστατική οργάνωση με υψηλό κοσμοθεωρητικό επίπεδο και επαρκή αντίληψη της στρατηγικής μας. Αυτό το ζήτημα η ιστορία του επαναστατικού κινήματος έχει αποδείξει ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τη δυνατότητα των επαναστατικών δυνάμεων, την ώρα της κοινωνικής εξέγερσης, της επαναστατικής κατάστασης, να μη χάσουνε ούτε στιγμή από τα μάτια τους τον τελικό τους σκοπό, την κατάληψη της εξουσίας.

Ο ηρωισμός να συνδέεται με τη στρατηγική προοπτική

Ο ηρωισμός, η αυταπάρνηση, η χωρίς όρια θυσία ποτέ δεν έλειψαν από το Κόμμα μας, την εργατική τάξη και το λαό μας. Η ιστορία του εργατικού επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας έχει να δείξει πράξεις απαράμιλλου ηρωισμού, όπως η ταξική πάλη τη δεκαετία του '30, το έπος της Εθνικής Αντίστασης, η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ. Ηρωισμός υπάρχει στην καθημερινή πάλη της εργατικής τάξης και του λαού προκειμένου να επιβιώσει στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος.

Ομως, ο ηρωισμός από μόνος του δεν μπορεί να οδηγήσει την εργατική τάξη στην πραγματοποίηση της ιστορικής της αποστολής, τη σοσιαλιστική επανάσταση και την κατάργηση της εκμεταλλευτικής κοινωνίας. Αυτό μας δίδαξε η πείρα της μεγάλης δεκαετίας '40 - '50. Είναι αναγκαίο αυτή η δράση να συνδέεται άμεσα με τη στρατηγική προοπτική για να μπορεί να είναι νικηφόρα.

Η Οργάνωσή μας πρέπει να διδάσκεται από την ιστορική πείρα του ΚΚΕ, να μελετάμε τα παραδείγματα της ηρωικής δράσης των κομμουνιστών και του λαού για να εμπνεόμαστε, να συνειδητοποιούμε σε ποιο σημείο μπορεί να φτάσει η προσφορά και η ανιδιοτέλεια, όταν αυτή γίνεται για έναν ανώτερο σκοπό. Αλλά ταυτόχρονα να κατανοούμε ότι η ταξική πάλη ακόμα και στις πιο οξυμένες της στιγμές και μορφές πρέπει να εξετάζεται νηφάλια από τον κομμουνιστή και πάντα να έχει σαν πυξίδα το στόχο της επαναστατικής ανατροπής του καπιταλισμού, της σοσιαλιστικής επανάστασης.

Επομένως, σήμερα είναι απολύτως αναγκαίο η Οργάνωσή μας, παράλληλα με τη δράση για τα προβλήματα της νεολαίας, να ανεβάζει συνεχώς το ιδεολογικοπολιτικό της επίπεδο ώστε να είναι σε θέση να προσελκύσει τη νεολαία στην πάλη για το σοσιαλισμό.

Μόνο έτσι θα είμαστε σε θέση ο κάθε ΚΝίτης, η ΚΝΕ και τελικά η νεολαία να γίνονται φορείς της επαναστατικής κοσμοθεωρίας, της πείρας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, της ιστορικής πείρας του ΚΚΕ. Να γίνονται με μια λέξη πραγματικοί κομμουνιστές, ικανοί οργανωτές και καθοδηγητές μαζών, έτοιμοι για την τελική ώρα.


Παναγιώτης ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org