Τετάρτη 27 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τι γίνεται στις διαπραγματεύσεις FRONTEX - Τουρκίας;

Κατατέθηκε από την βουλευτή του Κόμματος Λ. Κανέλλη προς τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Επίκαιρη Ερώτηση, σχετικά με το περιεχόμενο και τους στόχους των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την FRONTEX κατέθεσε προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Η "μηδενική ανοχή" στη μετανάστευση που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του Αιγαίου, αλλά και της ενδοχώρας, σε ξέφραγο αμπέλι για τις κάθε είδους δραστηριότητες του οργανισμού FRONTEX της ΕΕ, όπως συνέβη πρόσφατα στη Σάμο. Επί πλέον, η κυβέρνηση συμφώνησε στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ FRONTEX και τουρκικών αρχών με σκοπό τη σύναψη συνοριακής συμφωνίας για κοινές επιχειρήσεις στο Αιγαίο, στο όνομα της αντιμετώπισης της "παράνομης μετανάστευσης".

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, οι τουρκικές αρχές έθεσαν ακόμη μια φορά θέμα αμφισβήτησης των ελληνικών συνόρων, εμμένοντας στη χρησιμοποίηση του όρου "συνοριακές περιοχές", δηλαδή επαναφέροντας τις θεωρίες περί "γκρίζων ζωνών". Δε γνωρίζουμε εάν ετέθησαν κι άλλα ζητήματα, αφού η κυβέρνηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα δε θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει τον ελληνικό λαό.

Ετσι, μετά τις συμφωνίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για κοινή ελληνοτουρκική στρατιωτική συνδιαχείριση του εναέριου χώρου του Αιγαίου με ΝΑΤΟική επιδιαιτησία, προωθείται τώρα η συνδιαχείριση και των θαλάσσιων συνόρων κάτω από την ευρωενωσιακή - αυτή τη φορά - ομπρέλα του Frontex και η υποκατάσταση των ελληνικών αρχών από τους μηχανισμούς της ΕΕ».

Με βάση τα παραπάνω, η βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό:

  • Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Frontex - Τουρκίας, ποια ζητήματα έχουν τεθεί κι από τις δύο πλευρές;
  • Συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις και ποια θέση παίρνει σε ό,τι αφορά το απαραβίαστο των ελληνικών συνόρων στο Αιγαίο και την εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας;

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ