Τετάρτη 27 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ξεφτίλα του εργοδοτικού συνδικαλισμού

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε περίοδο που οι ουρές των ανέργων μεγαλώνουν από μέρα σε μέρα και που ο εργοδοτικός σοσιαλδημοκρατικός συνδικαλισμός δίνει τα ρέστα του για να βρει τρόπους ώστε να μη στοιχίσει στο κεφάλαιο το παραμικρό αυτή η κατάσταση, ξεκίνησε στην Κοπεγχάγη μια δίκη - παρωδία μεταξύ της δανέζικης Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών (ΓΣΕ) και της πρώην αντιπροέδρου της.

Συγκεκριμένα, η πρώην αντιπρόεδρος της ΓΣΕ Tine Aurvig - Huggenberger, έχασε τις εκλογές για την προεδρία της Συνομοσπονδίας και απολύθηκε. Σήμερα είναι 47 ετών και η απαίτησή της ήταν να πληρώνει η Συνομοσπονδία για τη σύνταξή της στο ασφαλιστικό ταμείο τα υπόλοιπα 15 χρόνια, ώστε όταν βγει στη σύνταξη συμπληρώνοντας τα 62, οι συντάξιμες αποδοχές της να αντιστοιχούν στα 2/3 του μισθού ενός αντιπρόεδρου συνομοσπονδίας, όπως λέει και το συμβόλαιό της.

Οι εργατοπατέρες της διοίκησης της ΓΣΕ Δανίας της πρόσφεραν 1.000.000 κορόνες (περίπου 135.000 ευρώ), ποσό που δεν την ικανοποίησε και γι' αυτό κατέφυγε στα δικαστήρια. Η αξίωσή της είναι για 7,4 εκατ. κορόνες, δηλαδή 1 εκατομμύριο ευρώ, για να έχει τη δυνατότητα να ...απολαύσει τα γηρατειά της. Οπως, μάλιστα, η ίδια δηλώνει, οι συμβάσεις πρέπει να τηρούνται.

Η υπόθεση έχει ενδιαφέρον, γιατί αποκαλύπτει τι παιγνίδια παίζονται με τα χρήματα των εργαζομένων και τι είδους άνθρωποι - σοσιαλδημοκρατικής προέλευσης και στρατηγικής - έχουν αναλάβει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους με το αζημίωτο. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε ομοιότητα με τους εγχώριους εργατοπατέρες κάθε άλλο παρά τυχαία και συμπτωματική είναι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ