Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2010 - αριθ. φύλλου: 10586

ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ και λαϊκή αντεπίθεση

Αλέκα Παπαρήγα: Στις 10 του Φλεβάρη, με την απεργία, πρέπει να γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός, βήμα και στον τομέα των ιδεών και στις μορφές οργάνωσης για την αντεπίθεση κόντρα στη στρατηγική του συστήματος

Σήμερα, σε συνθήκες κρίσης, η επιθετικότητα του κεφαλαίου, η ταχύτητα να περάσουν οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις είναι πολύ μεγαλύτερη. Η διέξοδος από την κρίση για το σύστημα θα είναι αντιλαϊκή. Οποια ανάκαμψη σημειωθεί παγκόσμια και στην Ελλάδα δε θα σημαίνει επιστροφή των όποιων εργατικών κατακτήσεων έχουν αφαιρεθεί ή αφαιρούνται. Το καπιταλιστικό σύστημα θα είναι ισχυρό, στην ίδια κατάσταση που ήταν πριν, ενώ δεν πρόκειται να σβήσει τον επόμενο κύκλο κρίσης που θα ξεσπάσει σε ακόμα χειρότερες συνθήκες. Χρειάζεται δράση για την αντεπίθεση των εργατοϋπαλλήλων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση, αλλά η πλουτοκρατία. Απαιτείται ανασύνταξη του κινήματος της εργατικής τάξης, αλλά και στην αγροτιά και στους αυτοαπασχολούμενους για τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας, στην προοπτική της πάλης για τη λαϊκή εξουσία.


ΣΕΛ.  6  -  7

MotionTeam

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΞΕΚΛΗΡΙΖΕΙ

Η κυβέρνηση, οι εμποροβιομήχανοι και η ΝΔ, που απαιτούν να διαλυθούν τα αγροτικά μπλόκα, είναι οι ένοχοι για την απόγνωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς και για την ακρίβεια στα προϊόντα και δε δικαιούνται να παριστάνουν τους κατήγορους. Η αγροτιά έχει και δικαίωμα και καθήκον να κλείνει με τους αγώνες της το δρόμο στην πολιτική που την ξεκληρίζει και παραδίδει τον αγροτικό τομέα στον πλήρη έλεγχο των καρτέλ. Δίπλα, και μαζί της, έχουν συμφέρον, και πρέπει να είναι, όλα τα λαϊκά στρώματα.


ΣΕΛ.  14   -   17

Κάλπικο δίλημμα

H κυβέρνηση επιμένει ότι τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών λύνονται με θεσμικά μέτρα και όχι οικονομικά. Κάλπικο δίλημμα. Μιλά για ρύθμιση χρεών στις τράπεζες, που δήθεν ευνοεί την «ενίσχυση της ρευστότητας» των αγροτών. Οι τράπεζες κερδίζουν από τα δάνεια. Οι αγρότες θα έχουν χρέη, δε θα έχουν ικανοποιητικές τιμές να παράγουν χωρίς δάνεια, να έχουν ικανοποιητικό εισόδημα. Θα αλλάξει τον τρόπο της ασφάλισης της παραγωγής λόγω κινδύνων από τις κλιματικές αλλαγές. Θα πληρώνουν μεγάλα ασφάλιστρα αντί της προστασίας τους από το κράτος. Θα προχωρήσει στην αναμόρφωση του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος, καθορίζοντας ποιοι θεωρούνται αγρότες. Δηλαδή ξεκλήρισμα των «μη κατά κύριο επάγγελμα», των φτωχών αγροτών. Θα συντάξει αγροτικό κτηματολόγιο, θα δώσει επιδοτήσεις για αγορά γης. Δηλαδή τη γη των ξεκληρισμένων θα την αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί οι μεγαλοεπιχειρηματίες, για καπιταλιστική αγροτοκαλλιέργεια, αγροτοτουρισμό, «πράσινες ενεργειακές επενδύσεις». Θα καθιερώσει λίστα ενδεικτικών τιμών φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, σπόρων... Αυτό δε μειώνει τις τιμές τους. Θα δημιουργήσει διαμεσολαβητές για διαπραγμάτευση τιμών, μητρώο αγροτοεμπόρων, ώστε, όπως λέει, η τιμή στο ράφι να μην είναι πάνω από το διπλάσιο της τιμής παραγωγού... Αντί να συγκεντρώνει τα προϊόντα το κράτος και να καταργηθούν οι «μεσάζοντες», ενισχύονται οι έμποροι. Ολ' αυτά δεν είναι οικονομικά; Αλλά ενισχύουν τους επιχειρηματίες σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών.



ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κλειστά στις 10 του Φλεβάρη

ΣΕΛ.  10  -  11
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ (FRONTEX)
Εξυπηρετεί τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

ΣΕΛ.  33
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Μοχλός ενίσχυσης των ταξικών φραγμών στην Υγεία

ΣΕΛ.  23

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ