Κυριακή 31 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μικρές σελίδες

«Το τελευταίο ταξίδι»έντεκα νουάρ ιστορίες, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» είναι ένας καλαίσθητος τόμος εμπλουτισμένος με έναν εξαιρετικά κατατοπιστικό πρόλογο του επιμελητή της σειράς, του Αντώνη Γκόλτσου. Ο Α. Γκ. με ένα αναλυτικό σημείωμα εξηγεί, αναλύει, και προσπαθεί- με επιτυχία - θα λέγαμε- να δώσει τη σωστή διάσταση και την ανάλογη υπόσταση στην αστυνομική λογοτεχνία.

Σε μια συλλογική έκδοση, σε μια ανθολογία αστυνομικών διηγημάτων είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς διακρίσεις αλλά από την άλλη είναι αδύνατον να μην αναφέρεις εκείνα που ξεχωρίζουν. Εντεκα ιστορίες, έντεκα συγγραφείς, έντεκα διαφορετικές οπτικές γωνίες, πώς να χωρέσουν σε τόσο μικρό χώρο;

Επιγραμματικά, λοιπόν, δίνουμε μια κριτική αλλά και υποκειμενική γεύση. Με τη σειρά:

Ανδρέας Αποστολίδης: «Ο Ριπλέι στο Ηρώδειο». Ο Ριπλέι δε σταμάτησε στην Αθήνα, πέρασε όμως για ένα ταξίδι εργασίας... Παρόλο το αττικό φως, ο σκοτεινός και αμοραλιστής ήρωας της Χάιμισμιθ, συνεχίζει το θεάρεστο έργο του. Δια χειρός Αποστολίδη, τούτη τη φορά. Πολύ καλό.

Νεοκλής Γαλανόπουλος: «Ερασιτεχνικό έγκλημα». Γραμμένη από έναν επαγγελματία του είδους, η ιστορία είναι κλασική, ευχάριστη, ειρωνική και απρόβλεπτη. Εν ολίγοις: συναρπαστική και σκοτεινή.

Σέργιος Γκάκας : «La metisse». Φόβοι, έρωτες και ανατροπές. Γλυκό σα λάκτα ... Αντώνης Γκόλτσος: «Δεν είναι έτσι, αν έτσι νομίζετε». Και όμως έτσι είναι... Πρωτότυπη, καλογραμμένη, ειρωνική, σκοτεινή, κυρίως όμως ευρηματική ιστορία, με τον ήρωα να βρίσκεται πάντα ένα βήμα πίσω από τον δολοφόνο... Εξαιρετικό.

Φώντας Λάδης: «Οι έξι Δράκοι της Ιντσόν». Ενα από τα καλύτερα αστυνομικά διηγήματα που έχω διαβάσει. Κυριολεκτικά είναι αριστουργηματικό διήγημα!!!

Φίλιππος Φιλίππου: «Ζήτω η ανεξάρτητη Κέρκυρα». Με φόντο την όμορφη Κέρκυρα και την ανεξαρτησία της, οι ήρωες της ιστορίας θα ζήσουν έρωτες, εξαρτημένους και νοσταλγικούς, ενώ η επίμονη ψιλή βροχή θα προσπαθεί να ξεπλύνει το αίμα που χύθηκε στο γραφικό δρομάκι της πόλης. Ατμοσφαιρικό. Αψογο.

Αλλά και τα διηγήματα των : Δημήτρη Μαμαλούκα, Πέτρου Μάρκαρη, Πέτρου Μαρτινίδη, Αναστασίας Μπαξεβάνη και Μαρλένας Πολιτοπούλου διαβάζονται με ενδιαφέρον.


Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ