Κυριακή 31 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μύηση στη μυθολογία

Η θεατρική παράσταση «Ομήρου Ιλιάδα - Τρωικός πόλεμος»

Ενα καράβι είναι το θέατρο και μας ταξιδεύει αιώνες πίσω, στην ελληνική μυθολογία. Επιβάτες παιδιά και ενήλικες. Καπετάνιος (κείμενο - σκηνοθεσία) η Κάρμεν Ρουγγέρη, μηχανικοί και αξιωματικοί (σκηνικά - κοστούμια - στίχοι - μουσικοί) ικανότατοι, ναύτες (ηθοποιοί) δεκατρείς άξιοι κωπηλάτες που υποδύονται τουλάχιστον διπλάσιους ρόλους. Η έμπνευση, η απόδοση και ο σεβασμός για το κοινό το φύσημα του αέρα που τραγουδά το πώς οι Αχαιοί κυρίευσαν την ξακουστή την Τροία.

Μπροστά στα μάτια των παιδιών θα ζωντανέψουν όλα: Η γέννηση της Ελένης, ο γάμος της με τον Μενέλαο και η φυγή της με τον Πάρη, η γέννηση του Αχιλλέα, το «μήλον της Εριδος», το συμβούλιο των Ελλήνων στρατηγών, η έναρξη του Τρωικού Πολέμου και η αρπαγή της Χρυσηίδας. Ο θυμός του Αχιλλέα που «στα δασωμένα στήθια/ διχόγνωμη η καρδιά του εδούλευε, κι αναρωτιόταν, τάχα/ το κοφτερό σπαθί που εκρέμουνταν πλάι στο μερί να σύρει,/ κι ως διασκορπίσει όλη τη σύναξη, το γιο του Ατρέα να σφάξει...» και αποχώρησή του από τη μάχη. Η συμμετοχή των θεών του Ολύμπου - ο Απόλλωνας που επί εννιά μέρες αποδεκατίζει με τα βέλη του τους Αχαιούς, η Αθηνά που φοράει τα άρματα να βγει στον «πολύδακρο τον πόλεμο», η Ηρα που με διαβολιά ζητά από την Αφροδίτη το κεντητό ζωνάρι που εκεί είναι ο Πόθος κι ο Ερωτας και η ξελογιάστρα Γλυκομιλιά που και το νου τον πιο γερό τρελαίνει, για να κοιμίσει τον Δία και να βοηθήσει τους Ελληνες. Οι μάχες στον αιματοβαμμένο κάμπο της Τροίας, ο Πάρης με τον Μενέλαο, ο Αίαντας με τον Εκτορα... Ο θάνατος του Πάτροκλου, η εκδίκηση του Αχιλλέα και ο θάνατος του Εκτορα. Και εδώ τελειώνει η Ιλιάδα. Οχι όμως και το έργο. Συνεχίζεται για να ολοκληρώσει τον Τρωικό Πόλεμο, μιλώντας για τον θάνατο του Αχιλλέα, τον Δούρειο Ιππο και την καταστροφή της Τροίας και την υπενθύμιση ότι η «Ιλιάδα» είναι ένα τραγούδι για το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, την ειρήνη.

Πίσω από τους ήρωες, τα ανδραγαθήματά τους και τις ανθρωποσφαγές ο ποιητής ψάλλει την ομορφιά της ζωής και τα αγαθά του ειρηνικού βίου.

Λιτά αλλά ευρηματικά και ταιριαστά με την παράσταση σκηνικά που υποστηρίζονται ψηφιακά (όχι πάντα επιτυχώς, όπως στην περίπτωση που ο Αχιλλέας σέρνει τη σορό του Εκτορα γύρω από τα τείχη της Τροίας).

Μια παράσταση που θα τέρψει τα παιδιά και θα τα μυήσει στην ελληνική μυθολογία. Μια από τις πιο ποιητικές, καλλιτεχνικές και γοητευτικές μυθολογίες, με ανεξάντλητο υλικό για θαυμαστές αφηγήσεις που θα δροσίσουν την παιδική ψυχή, θα τροφοδοτήσουν τη φαντασία, θα γεννήσουν απορίες, θα φωτίσουν και θα πλατύνουν τη σκέψη τους. Θα τα βοηθήσει να αγαπήσουν τη λογοτεχνία και να ανακαλύπτουν τις μικρές και μεγάλες αλήθειες που κρύβει. Να γνωρίσουν τις Τέχνες (ποιος καλλιτέχνης δεν εμπνεύστηκε από την ελληνική μυθολογία;).

Η μυθολογία, το βιβλίο, η λογοτεχνία, το θέατρο είναι η καλύτερη απάντηση σε όλα αυτά τα βίαια, κακομούτσουνα και άχαρα ψηφιακά κατασκευάσματα που επί ώρες παρακολουθούν στο σπίτι τα παιδιά.


Ηρακλής ΚΑΚΑΒΑΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ