Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
Με άλλοθι την καταστολή... κρύβουν την πραγματικότητα

ICON

Οι μετακινήσεις των οπαδών είναι, τελικά, το πρόβλημα του φαινομένου της βίας στους αθλητικούς χώρους! Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι συμμετέχοντες σε σύσκεψη για το θέμα, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά τα όσα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή σε δύο αγώνες της Σούπερ Λίγκας.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπ. Βούγιας, επισήμανε πως «οι εικόνες της ντροπής δε θα επαναληφθούν. Η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να διαθέτει το σύνολο των δυνάμεών της κάθε Σαββατοκύριακο στις αθλητικές διοργανώσεις, σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών». Δίνοντας έτσι να γίνει αντιληπτό πως το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα είναι καθαρά η μετακίνηση των οπαδών. Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας πως «οι αστυνομικές αρχές δεν πρόκειται να επιτρέψουν τις οργανωμένες μετακινήσεις οπαδών και θα εισηγηθούν στο υπουργείο Πολιτισμού τη μη διάθεση εισιτηρίων στις φιλοξενούμενες ομάδες για λόγους δημόσιας τάξης».

Πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι η ίδια η λειτουργία των ΠΑΕ που έχουν μετατρέψει το πρωτάθλημα σε επιχείρηση. Πρόβλημα δεν είναι η αποφυγή εντοπισμού του κοινωνικού θέματος «βία στα γήπεδα» από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να προχωρούν σε μέτρα κατασταλτικού χαρακτήρα. Και πάνω σε αυτό το... τραπέζι που έχει στρωθεί, οι ΠΑΕ παίζουν με τις κυβερνήσεις πινγκ πονγκ ευθυνών για το ποιος έφταιγε για τα επεισόδια. Πάντως, για τα... μάτια του κόσμου, ο Σπ. Βούγιας αναφέρθηκε στη «σύνδεση της αντικειμενικής ευθύνης των ΠΑΕ με τη συμπεριφορά των οπαδών τους», η οποία εξετάζεται, όπως επίσης και «το δικαίωμα της πολιτείας να επιβάλει διοικητικές ποινές».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ΓΓΑ Παναγιώτης Μπιτσαξής, που χτες αναφερόμενος στο θέμα προανήγγειλε την ανάληψη δράσεων από την πλευρά της πολιτείας για την εξάλειψη των φαινομένων βίας στο ποδόσφαιρο. Παράλληλα επανέφερε το γνωστό θέμα του αυτοδιοίκητου. «Το αυτοδιοίκητο σταματά εκεί που αρχίζει και πλήττεται το δημόσιο συμφέρον», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του Π. Μπιτσαξή, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι προτίθεται να φέρει μελλοντικά και σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Πάντως ανάλογες προσπάθειες στο παρελθόν είχαν αποτύχει υπό την απειλή της προσφυγής της ΕΠΟ στη FIFA και το διεθνή αποκλεισμό της Εθνικής και των συλλόγων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Πολλά ερωτήματα

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι δημιουργούνται πολλά ερωτήματα σχετικά με τα επεισόδια και την υποκίνησή τους, αφού: τις προηγούμενες μέρες είχαν δημοσιευτεί σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο ακόμα και τα σημεία στα οποία θα σημειώνονταν επεισόδια. Στα Γιάννενα, πριν τον αγώνα οπαδοί των δύο ομάδων είχαν συναντηθεί σε εκδήλωση στο πλαίσιο των καλών σχέσεων που διατηρούν, κάτι που δεν προμήνυε τις μετέπειτα εξελίξεις. Μάλιστα, γι' αυτή την υπόθεση ακούστηκαν το βράδυ της Κυριακής πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες τα επεισόδια υποκίνησαν άνθρωποι που δεν προέρχονταν από φιλάθλους των δύο ομάδων... Αμέσως μετά τα επεισόδια, στον αστικό Τύπο εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που παρουσίαζαν την ανάγκη να παρθούν σκληρά κατασταλτικά μέτρα, ενώ δεν έλειψαν και άρθρα που έβαζαν σε κοινό παρανομαστή τα επεισόδια στα γήπεδα με την οργανωμένη δράση εργαζομένων που παλεύουν για τα δικαιώματά τους.

Τόσο τα επεισόδια που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο όσο και ανάλογα στο παρελθόν δείχνουν να έχουν την ίδια επικίνδυνη διαδρομή αλλά και την εμπλοκή σκοτεινών κύκλων που δρουν στο παρασκήνιο και φτάνουν στο σημείο ακόμα και να τα οργανώνουν. Το μοιραίο ραντεβού για... ξύλο πριν από δυο χρόνια στη λεωφόρο Λαυρίου με αποτέλεσμα ένα νεκρό οπαδό του Παναθηναϊκού, έδωσε τη θέση του στα περσινά γεγονότα σε Λιβαδειά, στο ΣΕΦ και το κλειστό του ΟΑΚΑ στο Μετς, ακόμα και στον αγώνα νέων στη Θεσσαλονίκη μεταξύ ΠΑΟΚ και Αρη. Και αυτά αντίστοιχα παρέδωσαν τη σκυτάλη στα γεγονότα της Καβάλας, των Ιωαννίνων και στους δρόμους του Περιστερίου αυτή την Κυριακή.

Το πινγκ πονγκ των ευθυνών από τους αρμόδιους και οι σκόρπιες κουβέντες για ενόχους δεν είναι ικανά όμως να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήματα που καίνε χρόνια... Οπως για παράδειγμα στο παρελθόν στα γεγονότα του Λαυρίου που μια πορεία οπαδών ξεκινάει ανενόχλητη από το ένα σημείο της Αττικής διασχίζοντας όλη την Αθήνα για να φθάσει εκεί όπου άλλοι περιμένουν επίσης ανενόχλητοι. Οπως τώρα στην Καβάλα, που ενώ ήταν γνωστή η αναμενόμενη μεγάλη προσέλευση οπαδών του Ολυμπιακού αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε ούτε καν τυπικός σχεδιασμός πρόληψης των χειρότερων...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ