Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απροκάλυπτος εμπαιγμός

Την εκ Βρυξελλών «σκυτάλη» εμπαιγμού παρέδωσε χτες ο υπουργός Γεωργίας στην υπόλοιπη κυβέρνηση. Αργά το απόγευμα, παραχωρήθηκε μια συνέντευξη Τύπου - κοροϊδία από τους υπουργούς Γεωργίας και Ανάπτυξης Γ. Ανωμερίτη και Ν. Χριστοδουλάκη και τους υφυπουργούς Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλη, Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη και Υγείας Μ. Σπυράκη. Προηγήθηκε μια ολιγόωρη σύσκεψη της Συντονιστικής Διυπουργικής Επιτροπής για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, που απαρτίζεται από τους παραπάνω υπουργούς και υφυπουργούς, η οποία προφανώς είχε χαρακτήρα ενδοκυβερνητικής συνεννόησης για το συντονισμένο εμπαιγμό των καταναλωτών.

Στη συνέντευξη Τύπου, οι δύο υπουργοί με τα λεγόμενά τους δημιούργησαν μία... διευκρινιστική «θολούρα» για το τι τελικά αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες, τι θα κάνει η Ελλάδα και ποια μέτρα θα ληφθούν για την προστασία των καταναλωτών και της ελληνικής κτηνοτροφίας. Ενα χαρακτηριστικό μέτρο κοροϊδίας που ανακοινώθηκε είναι ότι απαγορεύεται η διάθεση στην αγορά - από σήμερα κιόλας, ειπώθηκε - των γαλλικών «Τ - Bone Stake», των οποίων την εξαγωγή απαγόρευσε έτσι και αλλιώς η Γαλλία. Κάτι ανάλογο ισχύει και για την απαγόρευση ζώων αναπαραγωγής, εμβρύων και σπέρματος από τη Γαλλία, που ήδη κάποιες χώρες της ΕΕ έχουν απαγορεύσει προσωρινά. Αλλο ένα μέτρο που ανακοινώθηκε, και το οποίο παρουσιάστηκε ως «εθνικό» μέτρο, είναι να εξετάζονται ομογενοποιημένα ανά περιοχή και ανά εκτροφή (κοπάδι) τα ελληνικά βοοειδή σε ηλικία 24 μηνών και όχι 30 μηνών που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες να ισχύσει από 1/7/2001. Ενα ακόμα «εθνικό» μέτρο... που ανακοινώθηκε για άλλη μια φορά είναι η λεγόμενη εντατικοποίηση των ελέγχων.

Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθούν νέα εργαστήρια, τα οποία, όπως διευκρινίστηκε λίγο αργότερα, θα ασχολούνται μόνο με τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. Δηλαδή, θα κάνουν τα γρήγορα τεστ που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα οποία ο Γ. Ανωμερίτης διευκρίνισε ότι θα είναι συγχρηματοδοτούμενα, επιδιώκοντας να εμφανίσει και αυτό ως «εθνική» επιτυχία. Οσο για τις ζωοτροφές, ο Γ. Ανωμερίτης είπε ότι καταργείται η χρήση κρεατάλευρων και οστεαλεύρων σε όλες τις ζωοτροφές μέχρι... νεωτέρας. Δεν καταργείται, πρόσθεσε ο ίδιος, η παραγωγή ζωοτροφών με κρεατάλευρα και οστεάλευρα που θα εξάγονται σε τρίτες χώρες..

Και αφού ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε τα μέτρα, τα οποία ο υπουργός Ανάπτυξης είχε μετρήσει... «είναι δέκα μέτρα» είπε, μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων, φάνηκε ότι στις 4 Δεκέμβρη θα ξανασυζητηθεί το όλο θέμα στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και αφού προηγουμένως ξανασυνεδριάσει και καταλήξει η μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ. Το παραπάνω σημαίνει, εκτός των άλλων, ότι τα υποτιθέμενα «εθνικά» μέτρα που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση έχουν «διάρκεια ζωής» μέχρι τις 4 Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ