Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Μέχρι και 10 δραχμές ακριβότερα

Από τα μεσάνυχτα  θα πωλούνται ακριβότερα, ανά λίτρο, περίπου 10 δραχμές το πετρέλαιο θέρμανσης, 7 δραχμές το κίνησης και 3 δραχμές οι βενζίνες

Δέκα δραχμές το λίτρο θα είναι τελικά η νέα αύξηση που θα επιβληθεί από απόψε τα μεσάνυχτα στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ κατά 7 περίπου δραχμές θα ακριβύνει και το πετρέλαιο κίνησης. Ακριβότερες κατά 3 δραχμές το λίτρο - σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες - θα πωλούνται και οι βενζίνες σούπερ και αμόλυβδη. Η νέα αυτή αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, εξακοντίζει κυριολεκτικά την τιμή του στα ύψη, και, σε συνδυασμό με την έναρξη της κακοκαιρίας στη χώρα, χαρακτηρίζεται δεδομένο ότι θα επιφέρει αφαίμαξη στα λαϊκά στρώματα. Με βάση τις νέες αυξήσεις, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο Λεκανοπέδιο Αττικής θα διαμορφωθεί στις 155 περίπου δραχμές το λίτρο, ενώ το πρόβλημα θα παρουσιαστεί σε μεγαλύτερη ένταση στην επαρχία, όπου σε πολλές περιοχές η τελική του τιμή μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τις 180 δραχμές. Οι αυξήσεις αυτές, επιχειρείται από την κυβέρνηση να δικαιολογηθούν στις... διεθνείς συγκυρίες και στην άνοδο των τιμών του αργού και της ισοτιμίας δολαρίου - δραχμής.

Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος του χρόνου - σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης - θα κατατεθεί σχέδιο νόμου για την αλλαγή του καθεστώτος στην αγορά καυσίμων, στα πλαίσια της απελευθέρωσης. Οι αλλαγές αυτές, συζητούνται και με τους εμπλεκόμενους φορείς και ήδη προχτές πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των διυλιστηρίων, των εταιριών εμπορίας και των βενζινοπωλών. Την ερχόμενη βδομάδα θα παρουσιαστεί το σχέδιο από το υπουργείο Ανάπτυξης και οι εμπλεκόμενοι φορείς θα υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους.

Τα βασικά στοιχεία των αλλαγών που θα προκύψουν στην αγορά καυσίμων, θα είναι η ελεύθερη πρόσβαση (υπό προϋποθέσεις βέβαια) των βενζινοπωλών στα διυλιστήρια, η λειτουργία πρατηρίων από τις εταιρίες εμπορίας και τα διυλιστήρια. Επίσης, η τιμολόγηση των υγρών καυσίμων, εξετάζεται να ανακοινώνονται κάθε τρεις μέρες από το εβδομαδιαίο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Τα αποθέματα

Ενώ όμως η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει τους κανόνες στην αγορά των καυσίμων, αφήνει ως έχει τον ειδικό τομέα των αποθεμάτων σε καύσιμα. Βέβαια, μπορεί να διατείνεται ότι τα «στρατηγικά αποθέματα» διαρκούν για 90 ημέρες, ωστόσο, δεν αναμένεται να γίνει τίποτα στην κατεύθυνση διασφάλισής τους. Ως αυτή τη στιγμή, κύριος υπεύθυνος για τη φύλαξη των αποθεμάτων είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, αφού οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών δε διαθέτουν επαρκείς αποθηκευτικούς χώρους.

Μπορεί βέβαια ο υπουργός Ανάπτυξης να ισχυρίζεται ότι τα αποθέματα πρέπει να βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους, το γεγονός όμως, ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια, που βρίσκονται ένα βήμα πριν την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους, μπορεί να αλλάξει άρδην τα «δεδομένα». Και αυτό, διότι από τη στιγμή που θα ιδιωτικοποιηθούν, είναι βέβαιο ότι τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης των αποθεμάτων θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν όπως τα συμφέρει. Επίσης, σε συνδυασμό με το ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί μία επιτροπή διαχείρισης αποθεμάτων υπό την εποπτεία του υπουργείο Ανάπτυξης, φαντάζει πολύ έντονο το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουμε ως χώρα σοβαρά προβλήματα με τα «στρατηγικά αποθέματα» με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περιόδους κρίσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απάτη η δήθεν μεγάλη μείωση τιμών(2000-10-06 00:00:00.0)
Θέμα της κυβέρνησης η συγκράτηση τιμών(2000-09-08 00:00:00.0)
Νέες αυξήσεις, χωρίς προηγούμενο!(2000-09-02 00:00:00.0)
Μειώσεις ... αλλά και αυξήσεις(2000-07-06 00:00:00.0)
Παραπλανητικές οι "ενδεικτικές τιμές" στα καύσιμα(1998-12-24 00:00:00.0)
Μειώσεις ανακοίνωσε η ΔΕΠ(1996-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ