Παρασκευή 15 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Θάνατος και κακομεταχείριση για τους μετανάστες

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της μετανάστευσης ήταν «μία βασική προτεραιότητα» για τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, όπως τουλάχιστον ο ίδιος είχε δεσμευτεί προεκλογικά. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του τίποτα δεν έχει γίνει, παρά το γεγονός ότι το συντριπτικό μέρος των μεταναστών στήριξε την υποψηφιότητα Ομπάμα εναποθέτοντας τις ελπίδες του για λύση στο θέμα.

Αντιθέτως μάλιστα οι μετανάστες αποτελούν αντικείμενο κακομεταχείρισης εκ μέρους των αρχών, ενώ η σιωπή καλύπτει εδώ και χρόνια την απάνθρωπη μεταχείρισή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει προκληθεί σάλος από τα στοιχεία που έφεραν στο φως της δημοσιότητας οι κυριακάτικοι «New York Times», όπου αποκαλύπτουν πως ομοσπονδιακοί υπάλληλοι σκόπιμα απέκρυπταν από τα ΜΜΕ δολοφονίες και κακομεταχείριση των μεταναστών στα εθνικά κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών.

Μετά τις αποκαλύψεις η Μεταναστευτική και Τελωνειακή Υπηρεσία των ΗΠΑ (ICE), εξαναγκάστηκε να παραδεχθεί πως 107 μετανάστες πέθαναν κατά τη διάρκεια της επιτήρησής τους, από τον Οκτώβρη του 2003, αλλά τα πιστοποιητικά θανάτου παρέμεναν για χρόνια χωρίς να έχουν ταξινομηθεί στο δημόσιο αρχείο, ενώ δεσμεύτηκε ότι «οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν».

Τα έγγραφα που αποκαλύπτουν ότι αυτοί οι 107 θάνατοι καλύφθηκαν από τους ανώτερους υπαλλήλους, αποτελούνται από εκθέσεις εξεταστικών επιτροπών, καθώς επίσης και εμπιστευτικά υπομνήματα που παρουσιάζουν ανώτερα στελέχη να προσπαθούν να αποκρύψουν τις υποθέσεις από το δημόσιο εξονυχιστικό έλεγχο. Κατά την αμερικανική εφημερίδα τα στοιχεία είναι συντριπτικά εις βάρος αρκετών στελεχών, που διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στη συγκάλυψη αρκετών θανάτων και παραμένουν σε ανώτατες θέσεις ακόμα και τώρα. Οι έρευνες διαφώτισαν, μεταξύ πολλών άλλων υποθέσεων, αυτή του 22χρονου Νέρι Ρομέρο από το Ελ Σαλβαδόρ, ο οποίος αυτοκτόνησε σε φυλακή του Νιου Τζέρσεϊ το 2007 αφού δεν έλαβε την απαραίτητη θεραπεία για κάποιους πόνους που είχε. Οπως και του θανάτου «υπό άγνωστες συνθήκες» του Μπουμπακάρ Μπαχ, 52χρονου ράφτη από τη Γουινέα.

Ετσι οι προεκλογικές υποσχέσεις του προέδρου Ομπάμα ότι θα εξετάσει τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών, παραμένουν υποσχέσεις και με ένα μεγάλο ΘΑ, στους σχεδιασμούς βρίσκεται όχι το ζήτημα της λύσης των εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς χαρτιά αλλά ακόμη και η αναγκαία τροποποίηση του νόμου ώστε να εγγυάται την ίση προστασία βάσει νόμου «σε οποιοδήποτε πρόσωπο» και όχι μόνο σε Αμερικανούς πολίτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ