Παρασκευή 15 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
«Προειδοποιήσεις» πανταχόθεν δέχεται ο Σάλεχ

ΣΑΝΑ'Α.--

Ενα ακόμη δείγμα ότι οι ισορροπίες στην Υεμένη όσον αφορά στον ονομαζόμενο «αγώνα κατά της αλ Κάιντα» είναι εξαιρετικά λεπτές, είδε χθες το φως της δημοσιότητας. «Εάν υπάρχει οποιουδήποτε είδους στρατιωτική παρέμβαση ή παρέμβαση ή παρουσία από ξένη δύναμη, τότε όλοι οι μουσουλμάνοι της χώρας θα πρέπει να εξαπολύσουν ιερό πόλεμο εναντίον τους». Αυτή ήταν η κατακλείδα συνάντησης που είχαν, χθες, στην υεμενίτικη πρωτεύουσα 15 σημαίνοντες ιεροδιδάσκαλοι της χώρας, γνωστοί για τις ακραίες θέσεις τους, οι οποίοι, σε γενικές γραμμές, στηρίζουν την ηγεσία αλ Σάλεχ.

Εκτός της άμεσης αυτής προειδοποίησης, οι ιεροδιδάσκαλοι εκτιμούν ότι στόχος της διεθνούς συνόδου για τα τεκταινόμενα στην Υεμένη, που προγραμματίζεται για τις 27 Ιανουαρίου στο Λονδίνο, είναι «ν' ανοίξει ο δρόμος για μια, αρχικώς καλυμμένη και μετά ανοιχτή, ανάπτυξη ξένων κατοχικών δυνάμεων στη χώρα». Στην ομάδα αυτών των ιεροδιδασκάλων συμπεριλαμβάνεται και ο Σεΐκ Αμπντούλ Ματζίντ αλ Ζιντάνι, ο οποίος είναι ηγετική φυσιογνωμία για πολλούς από τους Υεμενίτες μουτζαχεντίν που πολέμησαν σε Αφγανιστάν, Βοσνία, Τσετσενία, θεωρείται σημαντικός υποστηρικτής του Σάλεχ, και συγκαταλέγεται στους «τρομοκράτες» για την Ουάσινγκτον.

Η υεμενίτικη ηγεσία, από την πλευρά της, κάλεσε τους πολίτες να μην «παρέχουν καταφύγιο σε όσους σχετίζονται με την αλ Κάιντα». Η ανακοίνωση έχει μάλλον χαρακτήρα «έκκλησης» παρά προειδοποίησης, αφού το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι ορεινές επαρχίες, βρίσκονται υπό τον έλεγχο, φίλα προσκείμενων στην «αλ Κάιντα», φυλών και όχι του στρατού.

Σχέδια επί χάρτου

Το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη για να πληγούν στόχοι «τρομοκρατών» στην Υεμένη έθεσε επί τάπητος ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας. Ο Δημοκρατικός Καρλ Λεβάιν κατέθεσε την πρόταση, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για τους τρόπους ενίσχυσης των υεμενίτικων αρχών ως προς την αντιμετώπιση της «αλ Κάιντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ