Παρασκευή 15 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινο-τουρκική αποκλιμάκωση

TΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΓΚΥΡΑ - ΑΜΜΑΝ - ΚΑΪΡΟ.--

Προς αποκλιμάκωση φαίνεται ότι βαίνει η διπλωματική «ανταλλαγή πυρών» μεταξύ της ισραηλινής και της τουρκικής ηγεσίας. Καθοριστικό ρόλο φαίνεται ότι διαδραμάτισε η γραπτή συγγνώμη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την προσβλητική συμπεριφορά του υφυπουργού Εξωτερικών του απέναντι στον Τούρκο πρέσβη κατά τη διάρκεια επίδοσης διαμαρτυρίας για μια «αντισημιτική», όπως υποστηρίζει το Τελ Αβίβ, τηλεταινία.

Ο τουρκικός Τύπος, χτες, θριαμβολογούσε για την «ισραηλινή απολογία», την οποία αποδίδει σε παρέμβαση του Ισραηλινού Προέδρου Σιμόν Πέρες. Επισήμως, η τουρκική ηγεσία δεν έχει αντιδράσει. Αλλά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρέσβης παραμένει στο Τελ Αβίβ και δεν αποχώρησε το βράδυ της Τετάρτης, όπως είχε απειλήσει η Αγκυρα, αποτελεί μάλλον την απάντηση.

Επίθεση με «περίεργες προεκτάσεις»

Δύο βόμβες εξερράγησαν κοντά σε αυτοκινητοπομπή της ισραηλινής διπλωματικής αποστολής στην Ιορδανία ενώ βρισκόταν στα μισά της διαδρομής ανάμεσα στην πρωτεύουσα Αμμάν και στα σύνορα με το Ισραήλ. Στο κομβόι δεν βρισκόταν ο πρέσβης Ντάνιελ Νέβο, που οι ιορδανικές αρχές εκτιμούν ότι ήταν στόχος. Κανείς δεν τραυματίστηκε ενώ ελάχιστες ζημιές υπέστησαν και τα αυτοκίνητα. Ο ιορδανικός στρατός απέκλεισε την περιοχή. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης.

Επικρίσεις και νέα αποστολή ευρωβουλευτών

Σκληρά επέκρινε την ισραηλινή κυβέρνηση για τις ενέργειές της στην ανατολική Ιερουσαλήμ (εποικισμοί, κατεδαφίσεις παλαιστινιακών σπιτιών, διαχωριστικό τείχος) υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία ρωμαιοκαθολικών επισκόπων που περιοδεύει στην ιερή πόλη. Την ίδια ώρα, αναχωρεί με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας μια νέα 15μελής αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου, από 12 χώρες, με στόχο να εκτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής που συνεχίζει να υπάρχει στις παλαιστινιακές υποδομές από την ισραηλινή εισβολή πέρυσι. Η αντιπροσωπεία θα εισέλθει στη Γάζα από τη μεθόριο της Ράφα, και πριν από αυτό θα συναντηθεί με Αιγυπτίους αξιωματούχους και τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ