Μεγαλώνουν οι ουρές των ανέργων στις ΗΠΑ |
Απογοητευτικά χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος τα στοιχεία για την ανεργία, τα οποία καταδεικνύουν ότι παραμένει για τα καλά σε διψήφιο ποσοστό καθώς για το μήνα Δεκέμβρη ακόμη «85 χιλιάδες Αμερικανοί απολύθηκαν», με «το βαθμό ικανοποίησης για την εργασία να είναι στο χαμηλότερο για την τελευταία 10ετία ποσοστό», όπως προέκυψε από μία δημοσκόπηση πολλών ΜΜΕ.
Πάντως, ο Λευκός Οίκος διά του προεδρικού εκπροσώπου, Ρόμπερτ Γκιμπς, αν και εξέφρασε σκεπτικισμό, πρόβαλε ξανά ως λύση το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης Ομπάμα για την «πράσινη ανάπτυξη», δηλαδή τη διάθεση ομοσπονδιακών κεφαλαίων για τη στήριξη της νέας δράσης των καπιταλιστών.
Συγκεκριμένα, αφορά σε πρόγραμμα πιστώσεων 2,3 δισ. δολαρίων για την προώθηση της τεχνολογίας παραγωγής «καθαρής» ενέργειας. Το ποσό στη μορφή φοροελαφρύνσεων, στο πλαίσιο του πακέτου που ενέκρινε πέρυσι το Κογκρέσο για την τόνωση της οικονομίας, θα διατεθεί σε προγράμματα «πράσινης» ενέργειας που αναμένεται να δημιουργήσουν «τουλάχιστον 17 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας» και θα μοιραστεί σε 183 εταιρείες που παράγουν προϊόντα και λύσεις καθαρής ενέργειας σε 43 από τις 50 πολιτείες, από ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες μέχρι βελτιώσεις για το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Χάρη στην επιπλέον χρηματοδότηση, το 30% των εταιρειών αυτών θα λανσάρουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες εντός του 2010.
Στο μεταξύ, η Horizon Bank, μία μικρή τράπεζα στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, έγινε η πρώτη που κατέρρευσε στις ΗΠΑ το 2010, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή επιχείρηση διασφάλισης των καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corporation, FDIC), που έχει και ρόλο ρυθμιστικής αρχής του τομέα. Η Horizon προστέθηκε στις 140 τράπεζες που έκλεισαν το 2009. Επίσης, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έκλεισαν και την Kern Central Credit Union στο Μπέικερσφιλντ, στην Καλιφόρνια, τράπεζα με τρία υποκαταστήματα που εξυπηρετούσε σχεδόν αποκλειστικά εργαζόμενους σε φάρμες. Πάντως, οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, που διασώθηκαν χάρη στην παρέμβαση του δημοσίου, σκοπεύουν να προσφέρουν στα στελέχη τους παχυλά μπόνους, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τάιμς της Νέας Υόρκης».
Στην Ιαπωνία, σε περικοπές 15.600 θέσεων εργασίας ετοιμάζεται να προβεί η Japan Airlines (JAL), σε διάστημα 3 ετών, σύμφωνα με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης για την εξυγίανση της εταιρείας. Οι απολύσεις θα γίνουν σε συνδυασμό με μειώσεις αποδοχών και θα συμπέσουν με την πώληση διαφόρων θυγατρικών της εταιρείας, όπως η JAL Hotels Co. Σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Kyodo, το εργατικό δυναμικό της εταιρείας θα μειωθεί κατά περίπου 36.000 έως το 2013.
Τέλος, αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων κατά 46% παρουσίασε η Κίνα το 2009, καθιστώντας έτσι τη χώρα τη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, τίτλο που κατείχαν για δεκαετίες ολόκληρες οι ΗΠΑ.