Κυριακή 10 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΓΥΝΑΙΚΑ
Διακήρυξη της Καμπίνας

Εμείς, οι γυναίκες από 23 χώρες από όλες τις ηπείρους, μέλη των οργανώσεων της ΠΔΟΓ και της Εκτελεστικής Γραμματείας της, συνεδριάσαμε στην Καμπίνας στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας από τις 30 Νοέμβρη μέχρι τις 5 Δεκέμβρη 2009, συζητήσαμε ζωτικά ζητήματα του παγκόσμιου γυναικείου κινήματος, και εκφράζουμε τη σταθερή μας απόφαση να πολεμήσουμε τον ιμπεριαλισμό και τις νέες του εκφάνσεις των διακρίσεων και της εκμετάλλευσης των γυναικών, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές την οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική εκμετάλλευση, όπως και τον παράγοντα της κλιματικής αλλαγής που εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή του πλανήτη μας.

Θεωρούμε ότι η καπιταλιστική οικονομική κρίση επηρεάζει σοβαρά τις γυναίκες που υποφέρουν σημαντικά από τις συνέπειές της, έχοντας μεγάλο ποσοστό ανεργίας.

Εργάζονται με μερική απασχόληση χωρίς κάλυψη κοινωνικής ασφάλισης. Κουβαλάνε στους ώμους τους τα βάρη από την απουσία κοινωνικής πολιτικής.

Η ίση αμοιβή για ίση εργασία δεν έχει επιτευχθεί ακόμα σε όλες τις χώρες και αυτό αποτελεί αίτημα του γυναικείου κινήματος παντού.

Ο στόχος των καπιταλιστών είναι να πληρώσουν οι λαοί την οικονομική κρίση. Εκμεταλλεύονται τον φυσικό πλούτο, κάνουν αγώνα δρόμου στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και παράλληλα προσπαθούν να σταθεροποιήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα ώστε να παραμείνουν και μετά την κρίση. Αυτή η διαδικασία ξεκινάει από τις ΗΠΑ και την ΕΕ αλλά και από τις άλλες καπιταλιστικές χώρες

Αυτή είναι η πολιτική τόσο των νεοφιλελεύθερων όσο και των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Αυτή είναι και η κατεύθυνση των αποφάσεων της «G-20».

Για να εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές τους στοχεύουν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των εργαζομένων, προσπαθώντας να τους πείσουν ότι οι πολιτικές τους είναι μονόδρομος και παράλληλα δυσφημίζοντας το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε και τα επιτεύγματά του.

Για την εφαρμογή της στρατηγικής τους έχουν ξεκινήσει αντικομμουνιστική εκστρατεία επιχειρώντας να εξισώσουν το φασισμό και ναζισμό με τον κομμουνισμό, προσπαθώντας να ξαναγράψουν την Ιστορία από την πλευρά των «νικητών».

Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας για τις γυναίκες που υπόκεινται τη βία οποιασδήποτε μορφής, συμπεριλαμβανομένης της βίας που προέρχεται από πολεμικές συρράξεις, αποκλεισμούς, πολεμική εισβολή, κατοχή, εργοδοτική βία, σεξουαλική παρενόχληση, οικονομική εκμετάλλευση, ενδο-οικογενειακή βία.

Καταδικάζουμε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και εισβολές, ειδικότερα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, την κρατική τρομοκρατία, την επιβολή των Αμερικάνικων βάσεων σε πολλά μέρη του κόσμου, κυρίως τις βάσεις που πρόσφατα δημιουργήθηκαν στην Κολομβία, τον αποκλεισμό της Κούβας, την Ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης, και τα εγκλήματα ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, τις συνέπειες των χημικών όπλων που χρησιμοποίησαν στον πόλεμο του Βιετνάμ που έχουν βαθύτατα πλήξει τις γυναίκες και τα παιδιά του βιετναμέζικου λαού, τις μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστών ενάντια στην επανένωση της Κορέας και τις συνεχείς απειλές ενάντια στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, την κατοχή της Κύπρου και τη δικτατορία που επιβλήθηκε στην Ονδούρα.

Η ΠΔΟΓ εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της στην Κούβα που αντιστάθηκε και έχτισε το σοσιαλισμό σε πολύ δύσκολες συνθήκες, στο Εκουαδόρ, στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, στη Βολιβία, τη Νικαράγουα, την Παραγουάη και τις άλλες προοδευτικές χώρες που έχουν αποφασίσει να αντισταθούν και να χτίσουν μια νέα, δίκαιη κοινωνία. Εκφράζουμε επίσης την αλληλεγγύη μας στον ηρωικό λαό της Ονδούρας και ειδικότερα στις γυναίκες που αγωνίζονται στο πλάι του λαού τους και αντιστέκονται.

Καταδικάσαμε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στους λαούς του Λιβάνου, της Συρίας, του Ιράν και της Παλαιστίνης.

Εκφράσαμε την αμετακίνητη αλληλεγγύη μας στις αδελφές μας της Αφρικής που αγωνίζονται ενάντια στα υπολείμματα του αποικισμού, ενάντια στη φτώχεια και τον αναλφαβητισμό, το AIDS, και εκφράσαμε συμπαράσταση στον ηρωικό λαό της Ζιμπάμπουε που υποφέρει τις οικονομικές θυσίες που έχουν επιβληθεί από τους πρώην αποικιοκράτες και έχουν αντίκτυπο ιδιαίτερα στη ζωή των γυναικών και των παιδιών, όπως και στις αδελφές μας της Δυτικής Σαχάρας που αντιμετωπίζουν την καταπίεση και στηρίζουμε αμέριστα το δικαίωμά τους για αυτοδιάθεση που πρέπει να γίνει σεβαστό και πραγματοποιήσιμο.

Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ των μονοπωλίων και είναι επίσης θύματα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και απαιτούμε την απόσυρση όλων των ευρωπαϊκών στρατευμάτων από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και από όλες τις άλλες χώρες όπου βρίσκονται.

Η ΠΔΟΓ, στα πλαίσια του αγώνα για ειρήνη και δικαιοσύνη, χαιρετίζει το γιορτασμό των 100 χρόνων από τη Διακήρυξη για την καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως Διεθνή Μέρα της Γυναίκας, μετά από πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν, και αποφασίζει επίσης να συμμετέχει σε σημαντικά γεγονότα μέσα στο 2010, όπως στο Κοινωνικό Φόρουμ της Σενεγάλης και στην εκδήλωση για το Πεκίνο +15.

Εκφράζουμε τη σταθερή μας αλληλεγγύη με τις γυναίκες όλου του κόσμου στον αγώνα μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και για τη δημιουργία μιας κοινωνίας της δικαιοσύνης, της ειρήνης, απαλλαγμένης από κάθε είδους εκμετάλλευση, διακρίσεις και βία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ