Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΔΟΓ
Οργανωμένη πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό

Τη συνεδρίαση των οργανώσεων του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) φιλοξένησε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, ως συντονίστρια οργάνωση της Ευρώπης, στις 10-11 Σεπτέμβρη, στην Αθήνα. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή γυναικείων οργανώσεων από οχτώ χώρες (Κύπρος, Τουρκία, Ρωσία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ιταλία, Αγγλία, Ισραήλ), ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση για ένταση της πάλης για τα δικαιώματα των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, που ιδιαίτερα την περίοδο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης χτυπιούνται από την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Οι αντιπροσωπείες των οργανώσεων είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την αιτία της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, να ανταλλάξουν την πείρα τους από τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής επέλασης στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων και την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων στις χώρες τους. Επίσης, η συνάντηση είχε χαρακτήρα προπαρασκευαστικό ενόψει του 15ου Συνεδρίου της ΠΔΟΓ, τον προσεχή Απρίλη.

Η συνάντηση κατέληξε σε διακήρυξη με επίκεντρο την απάντηση που πρέπει να δώσει το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, σε συντονισμό με το ταξικό εργατικό και τις άλλες ριζοσπαστικές συσπειρώσεις των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών και των σπουδαστών, στην επίθεση του κεφαλαίου. Υιοθέτησε μια σειρά ψηφίσματα με τα οποία εκφράζει την αλληλεγγύη της στο λαό της Παλαιστίνης που παλεύει ενάντια στην κατοχή και τον εποικισμό για να αποκτήσει τη δική του πατρίδα, της Σομαλίας που δοκιμάζεται σκληρά από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και μετρά χιλιάδες θύματα από την πείνα, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, της Λιβύης που δέχεται την επίθεση των ιμπεριαλιστών, της Κύπρου που παλεύει για διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία, τη μόνη δίκαιη λύση για το Κυπριακό.


Επιπλέον, με άλλο ψήφισμα οι γυναικείες οργανώσεις καταδίκασαν την αντικομμουνιστική εκστρατεία και την επίθεση στα λαϊκά κινήματα και τα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών της Ευρώπης. Τέλος, υιοθέτησαν ψήφισμα αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας και τους πέντε Κουβανούς πατριώτες που κρατούνται εδώ και 13 χρόνια φυλακισμένοι στις ΗΠΑ και αμέσως μετά το τέλος των εργασιών της συνάντησης το επέδωσαν στην αμερικάνικη πρεσβεία, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους.

Στο επίκεντρο η καπιταλιστική οικονομική κρίση

Το κεντρικό θέμα των εργασιών ήταν η καπιταλιστική οικονομική κρίση, με εισήγηση από την ΟΓΕ και παρεμβάσεις από τις αντιπροσωπείες των οργανώσεων. Κοινό τόπο όλων των παρεμβάσεων αποτέλεσε η διαπίστωση πως οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας βρίσκονται πρώτες στο στόχαστρο της επίθεσης, με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και τις δραματικές για αυτές επιπτώσεις της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών.

Εμφαση στην επίθεση που δέχονται οι γυναίκες στη συνείδησή τους έδωσε με την τοποθέτησή της η αντιπρόσωπος από την Τουρκία, όπου η κυρίαρχη ιδεολογία δε διστάζει να ενοχοποιεί την εργασία των γυναικών για την ύπαρξη και την αύξηση της ανεργίας. Σημαντική συμβολή στη συζήτηση είχαν οι οργανώσεις της Ρωσίας και της Ουγγαρίας, που είναι νέες στη δύναμη της ΠΔΟΓ. Ανέδειξαν ότι οι νομοθετικές απαγορεύσεις και οι περιορισμοί στη δράση του ριζοσπαστικού κινήματος οδηγούν στο ταχύτερο ξήλωμα των κατακτήσεων ιδιαίτερα των γυναικών. Η διεύρυνση της ΠΔΟΓ με τις οργανώσεις αυτές είναι πολύ θετική καθώς μπορούν να την ενισχύσουν με την πολύτιμη πείρα από τις πρωτόγνωρες κατακτήσεις που απολάμβαναν οι γυναίκες στο σοσιαλισμό, αλλά και τη δεινή θέση που βρίσκονται σήμερα μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού.

Η απόφαση, στην οποία κατέληξαν οι οργανώσεις, ξεκαθαρίζει σχετικά με το χαρακτήρα της κρίσης ότι πρόκειται για κρίση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και απαντά στην προπαγάνδα που κάνει λόγο για την «κρίση χρέους» με σκοπό να συσκοτίσει το πραγματικό της περιεχόμενο. Επισημαίνει ότι η στρατηγική της ΕΕ στοχεύει στη διασφάλιση φθηνότερης εργατικής δύναμης προκειμένου να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου έναντι των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Τονίζει ότι «οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στην Ευρώπη αποτελούν το εφεδρικό, φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Υποχρεώνονται να εργάζονται μέχρι το τέλος της ζωής τους, σηκώνοντας το βάρος της φροντίδας της οικογένειας, να πληρώνουν το κόστος των κοινωνικών υπηρεσιών σε σημαντικούς τομείς της ζωής τους».

Η απόφαση της συνάντησης περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από αιτήματα. Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές οργανώσεις της ΠΔΟΓ απαιτούν:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες τις γυναίκες.
  • Καμία μισθολογική διάκριση σε βάρος των γυναικών.
  • Συνταξιοδότηση των γυναικών στα 55 χρόνια. Διατήρηση της 5ετούς διαφοράς στην ηλικία συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών ως μια ελάχιστη αναγνώριση του κοινωνικού ρόλου της μητρότητας.
  • Προστασία της μητρότητας. Σεβασμό των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών όλων των ηλικιών. Αδειες κυήσεως, τοκετού και γαλουχίας ίδιες και ίσες για όλες τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες.
  • Βρεφονηπιακούς σταθμούς και κρατικές παιδικές κατασκηνώσεις δωρεάν για όλα τα παιδιά.
  • Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, ενιαίο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους.

Επί τάπητος τέθηκε και η ανάγκη για στενή συνεργασία και συντονισμό των αντιιμπεριαλιστικών και αντιμονοπωλιακών οργανώσεων και κινημάτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, του μαχητικού γυναικείου κινήματος με το ταξικό εργατικό κίνημα, το αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα, το νεολαιίστικο και τα κινήματα των φτωχών αγροτών και των αυτοαπασχολουμένων.

Η ΠΔΟΓ σε συμμαχία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών μπορεί και πρέπει να βάλει ψηλότερα τον πήχη του αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Εναν αγώνα που θα ανοίξει το δρόμο για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που θα φέρει και την ισοτιμία και την απελευθέρωση των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συμβάλει και το επερχόμενο Συνέδριό της.


Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ