Η έλλειψη πρόληψης από τη Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις της επείγουσας ιατρικής, οδηγούν σε πολύ σοβαρές καθυστερήσεις για τη μεταφορά εμφραγματιών στα νοσοκομεία της Αττικής.
Κάθε χρόνο στην Αττική σημειώνονται και 8.000 - 10.000 εμφράγματα και 25% απ' αυτά καταλήγουν σε θάνατο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος φτάνει με καθυστέρηση πέραν των δύο ωρών στα νοσοκομεία όπου μπορεί να γίνει είτε αγγειοπλαστική είτε θρομβόλυση.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου γιατροί του «Τζανείου» ενόψει του 22ου Συνεδρίου που διοργανώνει η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου σήμερα και αύριο στην Αθήνα. Ενας απ' τους βασικούς λόγους, όπως είπαν οι γιατροί, είναι ότι οι εμφραγματίες αργούν να καλέσουν το ΕΚΑΒ, καθώς δεν αξιολογούν τα πρώιμα συμπτώματα των εμφραγμάτων. Δηλαδή, η σωστή ενημέρωση και η αγωγή υγείας, ως στοιχεία της πρόληψης και της ΠΦΥ απ' τον οικογενειακό γιατρό μετατίθενται στον ίδιο τον ασθενή. Ετσι οι εμφραγματίες στην Αττική φτάνουν με καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο ωρών στα κατάλληλα τμήματα των νοσοκομείων για περαιτέρω αντιμετώπισης κατάστασης.