Παρασκευή 8 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη. Η προετοιμασία της όσον αφορά τον εκλογικό νόμο και τη διοικητική μεταρρύθμιση, γνωστή ως «Καποδίστριας 2», έχει ολοκληρωθεί. Τα σχετικά νομοσχέδια είναι έτοιμα να δοθούν, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στη λεγόμενη δημόσια διαβούλευση. Μια διαβούλευση που βεβαίως το τελικό της αποτέλεσμα δε θα είναι η άποψη και τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά η παραπέρα θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος και η εξυπηρέτηση και διευκόλυνση του μεγάλου κεφαλαίου για την αύξηση της κερδοφορίας του.

Σε ό,τι αφορά το νέο εκλογικό νόμο, η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νομοθετικό πλαίσιο όπου οι 180 έδρες - από τις 300 της Bουλής - θα προκύπτουν από μονοεδρικές περιφέρειες και οι 120 από ευρύτερες περιφέρειες, ενώ το πρώτο κόμμα θα παίρνει 40 έδρες μπόνους. Επίσης, θα διατηρηθεί το πλαφόν εισόδου των μικρών κομμάτων στη Βουλή στο 2% ή 3%, καθώς και η αναλογικότητα του υπάρχοντος εκλογικού συστήματος που δίνει το 86,6% των εδρών που θα έπαιρναν με απλή αναλογική. Αναφορικά με τον «Καποδίστρια 2» η κυβέρνηση έχει καταλήξει στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Μιλούν για 13 περίπου περιφέρειες, αλλά δεν αποκλείεται οι περιφέρειες να ακολουθήσουν τη διαίρεση του ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και ο αριθμός των περιφερειών να περιοριστεί στις έξι.

Η προτεινόμενη μείωση του αριθμού των Περιφερειών και των Δήμων σε 350-400 περίπου, η διεύρυνση του χώρου ευθύνης τους, δε γίνεται για την απλή μεταφορά αρμοδιοτήτων, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά με την ισχυρότερη κρατική παρέμβαση για δημιουργία ευνοϊκότερων όρων για επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων στα νέα λιγότερα σε αριθμό σχήματα, αλλά με μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση που ευνοεί την ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων και την πρόσβαση σε διάφορους τομείς της οικονομίας, χωρίς τη μεσολάβηση μικρών οργανισμών (δήμων που έχουν ως συνέπεια χρονοβόρες και περίπλοκες διαδικασίες). Για παράδειγμα, η αντίληψη του ΠΑΣΟΚ για την «πράσινη οικονομία», με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, τα προγράμματα του αγροτουρισμού κλπ., διευκολύνεται με τη δομή και τη μορφή του «Καποδίστρια 2». Επιπλέον, θα επέλθει διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της Υγείας, της Πρόνοιας και της Παιδείας, με τη μεταφορά τους στην τοπική διοίκηση και θα παρέχονται στο λαό ολοένα και πιο υποβαθμισμένες ανάλογες υπηρεσίες και μάλιστα ιδιωτικοποιημένες, αφού είναι εκ των ων ουκ άνευ η παράδοση αυτών των τομέων στους επιχειρηματίες.

Χωρίς αμφιβολία, και οι δύο προαναφερόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν αντιδραστικό χαρακτήρα. Με το νέο εκλογικό νόμο επιχειρείται η θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος και η χειραγώγηση της λαϊκής ψήφου στο πλαίσιο του δικομματισμού αφού θα ενισχυθούν τα εκβιαστικά δικομματικά διλήμματα για την εξασφάλιση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εδρών από μονοεδρικές περιφέρειες, ενώ το ρουσφέτι «θα πάει σύννεφο». Από την άλλη, η νέα διοικητική μεταρρύθμιση ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση ως μηχανισμό του κράτους (οικονομικά και πολιτικά), ενώ δημιουργεί μεγάλες αγορές για το μεγάλο κεφάλαιο σε όποιον τομέα κι αν δραστηριοποιείται. Οι εργαζόμενοι οφείλουν να παρέμβουν σήμερα με κριτήριο για ποιον γίνεται η μεταρρύθμιση και με γνώμονα την προώθηση των δικών τους συμφερόντων.


Γιώργος ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ